Respectvol omgaan met elkaar: een les in inleiding, quiz, groepsactiviteit en discussie

Doel van de les
Aan het einde van de les kunnen de leerlingen uitleggen waarom respectvol omgaan met elkaar belangrijk is en kunnen ze dit toepassen in hun dagelijks leven.
1 / 20
next
Slide 1: Slide

This lesson contains 20 slides, with interactive quizzes and text slides.

Items in this lesson

Doel van de les
Aan het einde van de les kunnen de leerlingen uitleggen waarom respectvol omgaan met elkaar belangrijk is en kunnen ze dit toepassen in hun dagelijks leven.

Slide 1 - Slide

Leg de leerlingen uit dat ze aan het einde van de les een beter begrip moeten hebben van respectvol omgaan met elkaar en hoe ze dit kunnen toepassen in hun dagelijks leven. Dit is het doel van de les.
Omgangsnormen
Wat zijn omgangsnormen en waarom zijn ze belangrijk?

Slide 2 - Slide

This item has no instructions

Wat weet jij al over respectvol omgaan met elkaar?

Slide 3 - Mind map

This item has no instructions

Inleiding
Leg kort uit wat omgangsnormen zijn en waarom ze belangrijk zijn.

Slide 4 - Slide

Geef een duidelijke definitie van omgangsnormen en leg uit waarom ze belangrijk zijn voor het creëren van een respectvolle en inclusieve samenleving.
Welk effect heeft het overtreden van de omgangsnorm?
A
Het kan leiden tot een waarschuwing van de politie.
B
Het kan leiden tot sociale uitsluiting of afkeuring.
C
Het kan leiden tot strafrechtelijke vervolging.
D
Het kan leiden tot een boete.

Slide 5 - Quiz

This item has no instructions

Wat is een omgangsnorm?
A
Een regel die alleen geldt op school.
B
Een wet die in de grondwet staat.
C
Een ongeschreven gedragsregel in de samenleving.
D
Een gedragsregel die alleen geldt voor kinderen.

Slide 6 - Quiz

This item has no instructions

Voorbeelden van omgangsnormen
Geef voorbeelden van omgangsnormen, zoals elkaar groeten, het openhouden van de deur voor iemand anders en het respectvol omgaan met andermans spullen.

Slide 7 - Slide

Geef concrete voorbeelden van omgangsnormen, zodat de leerlingen begrijpen wat er van hen wordt verwacht in verschillende situaties.

Slide 8 - Slide

This item has no instructions

Groepsactiviteit: Normenkaartjes
Verdeel de klas in groepjes en verdeel de normenkaartjes

Slide 9 - Slide

Verdeel de klas in kleine groepjes en geef ze de opdracht om een scenario te bedenken waarin omgangsnormen worden geschonden. Vraag ze om een toneelstukje te bedenken waarin de situatie wordt opgelost op een respectvolle manier. Geef de groepjes voldoende tijd om hun toneelstukje voor te bereiden.
Klasdiscussie
Heb jij wel eens in een lastige situatie gezeten?

Slide 10 - Slide

Leidt een klasdiscussie over de verschillende manieren waarop omgangsnormen kunnen worden geschonden en hoe deze situaties op een respectvolle manier kunnen worden opgelost. Moedig de leerlingen aan om actief deel te nemen aan de discussie.
Naleven van omgangsnormen
Leg uit waarom het belangrijk is om omgangsnormen na te leven en hoe dit kan bijdragen aan een respectvolle samenleving.

Slide 11 - Slide

Leg uit waarom het belangrijk is om omgangsnormen na te leven en hoe dit kan bijdragen aan een respectvolle en inclusieve samenleving. Bespreek ook de gevolgen van het niet naleven van omgangsnormen.
Wat te doen bij schending van omgangsnormen?
Leg uit wat de leerlingen kunnen doen als ze getuige zijn van een schending van omgangsnormen of als ze zelf het slachtoffer zijn.

Slide 12 - Slide

Leg uit wat de leerlingen kunnen doen als ze getuige zijn van een schending van omgangsnormen of als ze zelf het slachtoffer zijn. Bespreek mogelijke oplossingen en moedig de leerlingen aan om hulp te zoeken als dat nodig is.
Belang van respectvolle communicatie
Leg uit waarom respectvolle communicatie belangrijk is voor het creëren van een respectvolle en inclusieve samenleving.

Slide 13 - Slide

Leg uit waarom respectvolle communicatie belangrijk is voor het creëren van een respectvolle en inclusieve samenleving. Bespreek het belang van luisteren naar anderen, het spreken op een respectvolle manier en het vermijden van vooroordelen en discriminatie.
Voorbeeld van respectvolle communicatie
Geef een voorbeeld van respectvolle communicatie, bijvoorbeeld door middel van een video of een verhaal.

Slide 14 - Slide

Geef een voorbeeld van respectvolle communicatie, bijvoorbeeld door middel van een video of een verhaal. Bespreek waarom dit een goed voorbeeld is van respectvolle communicatie.
Oefening: respectvol communiceren
Geef de leerlingen een oefening waarin ze leren respectvol te communiceren, bijvoorbeeld door middel van een rollenspel of discussie.

Slide 15 - Slide

Geef de leerlingen een oefening waarin ze leren respectvol te communiceren, bijvoorbeeld door middel van een rollenspel of discussie. Moedig de leerlingen aan om actief deel te nemen en feedback te geven aan elkaar.
Reflectie
Laat de leerlingen reflecteren op wat ze hebben geleerd tijdens de les en wat ze kunnen doen om respectvol om te gaan met anderen in hun dagelijks leven.

Slide 16 - Slide

Laat de leerlingen reflecteren op wat ze hebben geleerd tijdens de les en wat ze kunnen doen om respectvol om te gaan met anderen in hun dagelijks leven. Moedig de leerlingen aan om concrete acties te bedenken die ze kunnen ondernemen om respectvolle omgangsnormen te naleven.
Afsluiting
Sluit de les af door de belangrijkste punten nog eens te herhalen en de leerlingen te bedanken voor hun deelname.

Slide 17 - Slide

Sluit de les af door de belangrijkste punten nog eens te herhalen en de leerlingen te bedanken voor hun deelname. Geef de leerlingen de mogelijkheid om nog vragen te stellen of feedback te geven.
Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.

Slide 18 - Open question

De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.

Slide 19 - Open question

De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.

Slide 20 - Open question

De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.