6.1 A-F

6.1 Introductie
ABC: Accu's, batterijen en chips
1 / 20
next
Slide 1: Slide

This lesson contains 20 slides, with interactive quizzes and text slides.

Items in this lesson

6.1 Introductie
ABC: Accu's, batterijen en chips

Slide 1 - Slide

Elektriciteit en zeldzame metalen
Elektriciteit speelt een belangrijke rol in ons leven. We verwarmen ons huis, bereiden ons eten, transporteren onszelf en vermaken onszelf met behulp van elektriciteit.
De elektriciteit wordt opgewekt en direct gebruikt, of opgeslagen totdat het kan worden gebruikt. Voor het maken van accu's, batterijen, windmolens, zonnepanelen en de chips die alle elektronica aansturen zijn heel veel grondstoffen nodig. Zelfs voor duurzame energievormen zijn veel zeldzame metalen nodig.

Slide 2 - Slide

De reactiviteit van metalen

Slide 3 - Slide

De eigenschappen van metalen
Metalen hebben veel overeenkomstige eigenschappen. Alle metalen (behalve kwik) zijn in hun pure vorm vast. Ze geleiden stroom en warmte (in meer of mindere mate), ze glanzen, ze zijn (vaak) makkelijk te smelten en daardoor te vervormen. Sommige metalen reageren helemaal nooit. Daardoor kunnen ze gebruikt worden onder extreme omstandigheden (zoals veel wind en regen). Andere metalen reageren juist heel makkelijk en zijn daarom niet in die omstandigheden te gebruiken. Als metalen verbranden, dan geven ze soms spectaculaire kleuren af. Daarom worden metalen ook vaak in vuurwerk gebruikt. Weer andere metalen geleiden stroom onder heel hoge of juist heel lage temperaturen. Daardoor kunnen ze gebruikt worden in de ruimtevaart of in meetapparatuur in vulkanische gebieden. Het ene metaal heeft een net iets andere combinatie van die eigenschappen dan het andere metaal, en daardoor heeft ieder metaal zijn eigen toepassing.



Slide 4 - Slide

Diverse metalen

Slide 5 - Slide

Metalen zorgen voor kleur in vuurwerk

Slide 6 - Slide

6.1B De opdracht
Maak een informatieve poster over één metaal.

Je hebt de keuze uit:
  • wolfraam
  • tantaal
  • tin
  • goud
  • zilver
  • indium
  • kobalt
  • lithium
  • neodymium
  • uranium
 
Werk in tweetallen

Slide 7 - Slide

Slide 8 - Slide

6.1C Informatie verzamelen
Je hebt jouw metaal uitgekozen. Nu ga je eerst betrouwbare informatie zoeken. Maar welke informatie kun je vertrouwen?

Google is een zoekmachine die je kan helpen de juiste informatie te vinden. Bedenk wel: Google zelf is geen (betrouwbare) bron! Daarom zal je goed moeten kijken naar de bron zelf.

Google heeft een wetenschappelijke(re) pagina genaamd Scholar. Via daar kun je wetenschappelijke artikelen en boeken vinden. Helaas zijn deze bronnen niet altijd gratis! Ook zijn ze vaak in het Engels. Maar de kwaliteit van de informatie is vaak erg goed!

Kranten hebben vaak redelijk goed onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de informatie die zij aanbieden, tenzij het een opiniestuk is.

Let op met fora (het meervoud van forum). De mensen die hier teksten posten zijn meestal geen experts. Er zijn zelfs mensen die opzettelijk foute informatie posten, om mensen voor de gek te houden.



Slide 9 - Slide

Slide 10 - Link

Slide 11 - Link

Ga op zoek naar informatie over jouw metaal. Als je een website hebt gevonden die jou nuttig lijkt, kopieer de link dan hieronder en schrijf erbij waarom jij denkt dat de website nuttig is.

Bijvoorbeeld:
"consumentenbond.nl/smartwatch/conflictmineralen#:~:text=Gedrag-,Wat%20zijn%20conflictmineralen%3F,zoals%20de%20Democratische%20Republiek%20Congo. Ik denk dat deze website nuttig is, omdat de Consumentenbond altijd eerlijk onderzoek doet. Op de website staat informatie over toepassingen en gebieden waar mijn metaal gevonden wordt."

Slide 12 - Slide

Ga door tot je minstens 5 goede bronnen hebt gevonden.
Noteer de bronnen hieronder:

Slide 13 - Open question

6.1D Informatie verwerking
Je hebt heel veel informatie gevonden. Maar nu moet je die informatie nog netjes en duidelijk rangschikken en in je eigen woorden opschrijven, zodat iedereen je begrijpt en kennis krijgt over jouw metaal.
 

Bekijk de opdracht nog eens. Gebruik de onderdelen die in je informatieve poster aan bod moeten komen als houvast: kopjes. Bedenk dan hoe de informatie het beste presenteert. Alle kleine feitjes over je metaal passen misschien het best in een tabel, terwijl uitleg over het effect van je metaal op het milieu misschien het beste in een plaatje (met een ondertitel) wordt uitgelegd. Misschien blijken er wel verbanden te zijn tussen delen van de informatie die je hebt gevonden: die kun je met pijlen aangeven. Knip en plak, schuif, teken, doe wat nodig is om alle informatie op een logische en overzichtelijke manier bij elkaar te krijgen.

Slide 14 - Slide

Straks moet je je poster ook presenteren. Dat betekent dat je er ook het een en ander bij moet vertellen, informatie die misschien niet letterlijk op de poster staat, maar die er wel bij hoort. Daarom maak je waarschijnlijk twee documenten:
De informatieve poster + Een praatpapier bij de poster, Lever hieronder een foto van je praatpapier in. De informatieve poster lever je bij de volgende opdracht in!

Slide 15 - Open question

6.1E Presenteren
Controleer eerst nog een keer of echt alle verplichte informatie erop staat.

Laat je poster ook eens aan iemand zien die niets weet van deze opdracht: snapt die persoon alles wat je hebt opgeschreven en getekend op de poster? Als het antwoord 'nee' is, dan moet je nog wat aanpassen!
Presenteer daarna je informatieve poster.

Slide 16 - Slide

INLEVEREN
Inleveren digitaal via teams.

Slide 17 - Slide

6.1F Reflecteren

Slide 18 - Slide

Zo! De presentatie zit erop! Goed gedaan!

Na de presentatie heb je vragen en opmerkingen gekregen over je presentatie. Was alle informatie duidelijk? Was alle informatie correct? Heb je nog andere tips en trucs mee gekregen? Waar heb je complimenten over gekregen?

Schrijf hieronder kort je reflectie op je opdracht op.

Slide 19 - Open question

klaar

Slide 20 - Slide