-de overheidzich moest terugtrekken uit allerlei economische sectoren zoals postbezorgingsbedrijf, de telefoonmaatschappij, de spoorwegen en de bank waren niet meer het bezit van de overheid. Dit werd allemaal geprivatiseerd.
Slide 5 - Slide
Herstel in de jaren 90
Ook werd het krijgen van een uitkering steeds strenger. Er moest ergens geld vandaan komen.
Maar aan het einde van de jaren tachtig begon de economie zich te herstellen. De inkomens stegen in de jaren negentig met 25%. Hoogste stijging sinds de jaren zestig.
Opnieuw ging men in Nederland overdadig consumeren. Twee auto's, vakantie (meerdere keren per jaar) werd normaal.
Slide 6 - Slide
VERDRAG VAN MAASTRICHT
De economische groei had ook te maken met het wegvallen van veel handelsbelemmeringen. Ze mochten binnen Europa de meeste goederen vrij worden vervoerd, zonder uitgebreide grenscontroles. Nederland drong in 1991 aan in Europa op het invoeren van een gezamenlijke munt.
Verdrag van Maastricht (1992): afspraak waarbij EU kiest voor gezamenlijke munt.
Slide 7 - Slide
Globalisering
Europa en de wereld globaliseerde.
proces van het openstellen van grenzen tussen landen waardoor personen, goederen en diensten zich gemakkelijker over de hele wereld kunnen verspreiden.
Slide 8 - Slide
Kan je voor- en nadelen van de Globalisering bedenken?
Slide 9 - Open question
Globalisering
Voordelen:
in en uitgaan van personen en diensten makkelijker
beter voor de handel tussen de landen onderling
Nadelen:
meer buitenlandse concurrentie
bedrijven nemen productie mee naar buitenland
wegvallen eigen nationaliteit
Slide 10 - Slide
In 1983 werd de Grondwet herzien
Een belangrijke vernieuwing was het nieuwe artikel 1 :
'Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.'
Slide 11 - Slide
Sociale grondrechten
Ook werden in de nieuwe Grondwet sociale grondrechten opgenomen, die de overheid verplichtten een bepaald welvaarts- en welzijnsniveau te leveren.
Wie geen geschikt onderwijs kan krijgen, of geen huis kan vinden, kan de overheid hiervoor aansprakelijk stellen.
Sociale grondrechten = in de grondwet vastgelegde rechten waarbij de overheid de zorgplicht heeft op het gebied van onderwijs, bestaanszekerheid, huisvesting en volksgezondheid. (deze zijn dus vanaf 1983 nieuw)
Slide 12 - Slide
Individualisering en ontzuiling zetten door
Individualisering = ontwikkeling waar naar een situatie waarin het individuele belang voorrang heeft boven het groepsbelang.
Slide 13 - Slide
individuele keuzes
Verschillende nieuwe wetten sloten aan bij het recht op het maken van individuele keuzes. Zo kwam er euthanasiewetgeving, aanpassingen in het drugsbeleid en natuurlijk werd in Nederland bijvoorbeeld het eerste homohuwelijk ter wereld voltrokken.
Slide 14 - Slide
Internationale politiek
In de jaren tachtig waren er in Nederland enorme demonstraties tegen de plaatsing van NAVO-kruisraketten op Nederlands grondgebied.
Slide 15 - Slide
Slide 16 - Video
Jongerencultuur
- uit de jaren zestig ging uit steeds meer subculturen bestaan.
- sociale en etnische afkomst vaak een rol speelde.
Slide 17 - Slide
PUNK
Punkbeweging (jaren 70, 80)
antiautoritair en anti consumptiemaatschappij.
Slide 18 - Slide
KRAKERS
Militante jongerenbeweging die uit protest tegen vele leegstaande woningen (ondanks woningtekort) panden kraakten. Wel meer politiek verbonden.
'Geen woning, geen kroning.'
Slide 19 - Slide
Digitale
Revolutie
= het geheel van veranderingen in de samenleving die het gevolg zijn van een toenemend en verbeterd gebruik van de computer.
Slide 20 - Slide
Toen het midden jaren zeventig minder goed begon te gaan met de economie, werden er geen nieuwe gastarbeiders meer geworven.
Echter, ze hadden in de jaren in Nederland het recht op gezinshereniging opgedaan. Vele familieleden kwamen hierop juist naar Nederland.
Slide 21 - Slide
Integratieproblemen
Door het zuinig leven van de Turkse en Marokkaanse gezinnen en de investeringen in grond en bezit in het thuisland bleven veel gezinnen met één been in het thuisland staan.
na de jaren 90 steeds meer economische en politieke vluchtelingen
Wordt steeds meer als problematisch ervaren
Slide 22 - Slide
onvrede - de kloof
- Een groot deel van de Nederlandse bevolking profiteerde niet van de economische groei. De kloof tussen arm en rijk werd groter.
De afstandelijke en arrogante politici van die tijd versterkten het onbehagen in Nederland. (geen vertrouwen in de politiek)
Mensen kozen destijds massaal voor een politicus die iets anders beloofde: terugdringen van aantal migranten en oorlogsvluchtelingen..?