Amputatie en hart en bloedvaten

Amputatie en hart en bloedvaten
1 / 11
next
Slide 1: Slide
VerzorgingMBOStudiejaar 1

This lesson contains 11 slides, with text slides.

Items in this lesson

Amputatie en hart en bloedvaten

Slide 1 - Slide

Amputatie

Slide 2 - Slide

Amputatie
Bij een amputatie wordt een lichaamsdeel helemaal of gedeeltelijk afgezet. De meest voorkomende amputatie van het bewegingsapparaat, is de amputatie van een been.
 Amputaties worden uitgevoerd bij:

 

- ernstige beschadiging door een ongeval, als het lichaamsdeel niet meer te redden is;
-een stoornis in de bloedvaten, als de weefsels te weinig voeding en zuurstof krijgen en ze daardoor afsterven;
-kanker aan een bot.


Slide 3 - Slide

Pijn
Soms heeft de cliënt pijn in het geamputeerde lichaamsdeel. Het klinkt gek, maar deze pijnen zijn echt, het is de zogenaamde fantoompijn. Fantoompijn wordt veroorzaakt door zenuwprikkels van de resterende zenuwen in de stomp. Deze pijn kan zeer hevig zijn, onderschat dit niet.  

Slide 4 - Slide

Wat te doen?
Bij ernstige klachten kunnen de zenuwen, die de oorzaak zijn van deze pijn, operatief worden uitgeschakeld.

Slide 5 - Slide

Prothese
Een prothese is een lichaamsvervangende voorziening. Een beenprothese vervangt een been of een gedeelte ervan. Door de stomp op een bepaalde manier te zwachtelen, wordt hij zo gevormd dat hij aan de onderkant iets smaller is dan de bovenkant. 
 

Slide 6 - Slide

Elektrische prothese
Een elektrische prothese wordt voornamelijk gebruikt voor de hand. De prothese functioneert door impulsen van de bovenarm. Lang niet iedereen kan overweg met zo’n soort prothese. Het vraagt veel oefening en geduld.

Slide 7 - Slide

verschillende spierziekten
Er zijn veel verschillende spierziekten. Een kenmerk van al deze ziekten is, dat de spieren door de ziekte verslappen. De spierkracht neemt dus af. Het gevolg is dat de cliënt problemen krijgt met het bewegen.  

Slide 8 - Slide

Sommige spierziekten ontstaan al op jonge leeftijd, andere pas op latere leeftijd. Vaak zijn spierziekten zo ernstig, dat mensen in een rolstoel terechtkomen. Er zijn zelfs enkele spierziekten die al op jonge leeftijd tot de dood kunnen leiden. Een voorbeeld hiervan is de ziekte van Duchenne, een spierziekte die alleen bij jongens voorkomt. Maar er zijn ook spierziekten waarmee mensen oud kunnen worden. Genezing is helaas nog niet mogelijk.

Slide 9 - Slide

Verloop van de ziekte
De meeste vormen van spierziekten zijn erfelijk en ‘regressief’. Regressief betekent dat de cliënt steeds verder achteruit gaat. Vaak leiden spierziekte dan ook na verloop van tijd tot invaliditeit. 

Slide 10 - Slide

Hoe de ziekte zich zal gaan ontwikkelen, is afhankelijk van het type ziekte. Het ene type veroorzaakt een snelle en heftige achteruitgang met een vroeg levenseinde. Het andere type verloopt minder snel, waardoor iemand hiermee een hoge leeftijd kan bereiken.

Slide 11 - Slide