Les 1 - Inkomsten en uitgaven


Thema 7 - Geld - les 1 - Inkomsten en uitgaven
1 / 16
next
Slide 1: Slide
BurgerschapPraktijkonderwijsLeerjaar 4

This lesson contains 16 slides, with interactive quiz, text slides and 2 videos.

time-iconLesson duration is: 90 min

Items in this lesson


Thema 7 - Geld - les 1 - Inkomsten en uitgaven

Slide 1 - Slide

Terugblik
In de vorige les hebben wij:

Slide 2 - Slide

Lesprogramma
  • leer- en lesdoelen
  • Startopdracht
  • Opdracht 'Begroting'
  • Opdracht 'Verzekeren'
  • Opdracht 'Verzekeren 2'
  • Bespreken les- en leerdoelen 

Slide 3 - Slide

lesdoelen
Aan het einde van les heb ik:
  • Betrouwbare informatie opgezocht over verzekeringen;
  • Een begroting gemaakt;

Slide 4 - Slide


  • Heb ik geleerd waarom budgetteren handig is;
  • Heb ik geleerd wat de voordelen van sparen zijn;
  • Heb ik geleerd hoe een verzekering werkt.

Slide 5 - Slide

Startopdracht
Maak de startopdracht op blz. 232 en 233
Bespreek je antwoorden met je buurman of buurvrouw. 

Slide 6 - Slide

Inkomsten

Slide 7 - Mind map

Slide 8 - Video

Theorie: Budgetteren
Je doet allerlei uitgaven. Je betaalt bijvoorbeeld je telefoonabonnement en koopt weleens een nieuwe jas. Aan sommige uitgaven zit je vast, die moet je bijvoorbeeld elke maand opnieuw doen. Denk maar aan je telefoonabonnement. Uitgaven die je regelmatig moet doen, noem je vaste lasten.

Als je wilt weten hoeveel geld je kunt uitgeven, moet je weten hoeveel geld je binnenkrijgt en wat je vaste lasten zijn. Je kunt hier inzicht in krijgen door te budgetteren. Dat betekent dat je een overzicht maakt van al je inkomsten en uitgaven: een begroting. Daarin kun je zien of je geld overhoudt of tekort komt.

Sparen
Het kan handig zijn om te sparen. Door regelmatig een bedrag op een spaarrekening te zetten, heb je genoeg geld voor een onverwachte of grote uitgave. Als je telefoon plotseling kapotgaat, kun je met je spaargeld een nieuwe kopen. Of je kunt je spaargeld gebruiken om op vakantie te gaan.

Slide 9 - Slide

Opdracht 1: Budgetteren


Maak opdracht 1 zelfstandig op blz. 235 en 236. E/F/G maak je met een klasgenoot.

Slide 10 - Slide

Slide 11 - Video

Theorie: Verzekeren
Stel, er wordt bij je ingebroken en je laptop wordt gestolen. Je kunt die laptop vergoed krijgen als je daar een verzekering voor hebt afgesloten. Een verzekering is een overeenkomst tussen jou en een verzekeraar: jij betaalt regelmatig een bedrag en in ruil daarvoor vergoedt de verzekeraar bepaalde kosten. Bijvoorbeeld als je spullen zijn gestolen.

Zorgverzekering
Sommige verzekeringen zijn verplicht. Zo moet iedereen van 18 jaar en ouder een zorgverzekering afsluiten. Daarmee ben je verzekerd tegen medische kosten, zoals een bezoek aan de huisarts of een ziekenhuisopname. Je betaalt maandelijks een vast bedrag voor je zorgverzekering. Als je een laag inkomen hebt, kun je zorgtoeslag krijgen om je zorgverzekering te kunnen betalen.

Een zorgverzekering bestaat uit twee delen: een basispakket en aanvullende verzekeringen. Het basispakket is verplicht. Je mag zelf weten of je aanvullende verzekeringen afsluit voor bijvoorbeeld fysiotherapie of tandartskosten.

Slide 12 - Slide

Opdracht 2: Verzekeren


Maak opdracht 2 op blz. 237 zelfstandig

Slide 13 - Slide

Opdracht 3: Verzekeren 2
Lees de voorwaarden: annuleringsverzekering betaalt niet altijd
Mariëlle van de Belt is 21 als zij door haar schoonouders wordt gevraagd om met hen en haar vriend mee te gaan op vakantie. Ze boekt de reis bij D-Reizen en betaalt het reisbureau 1.500 euro. Kort voor vertrek loopt de relatie stuk. Wat kan de annuleringsverzekering voor haar betekenen?

Toen de relatie op de klippen liep, voelde Mariëlle er niet veel voor om nog met haar ex-vriend en de familie naar Turkije te gaan. Daarom neemt ze contact op met de verzekeraar (waar de annuleringsverzekering afgesloten is) en vraagt wat de mogelijkheden zijn. Mariëlle was verzekerd bij HEMA en daar kreeg ze al snel te horen dat zij geen recht had op annulering. De reden: ze was niet getrouwd of woonde niet officieel samen.
Wat is een annuleringsverzekering?
Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten, of een deel van de kosten, wanneer je reis door een ernstige gebeurtenis niet door kan gaan. Hierbij kun je denken aan een ongeval, ziekte of het overlijden van een familielid. Daarnaast vergoedt de annuleringsverzekering (een deel van) de kosten wanneer je je reis voortijdig moet afbreken.
Maak opdracht 3 op blz. 238 en 239 zelfstandig.


Slide 14 - Slide


  • Heb ik geleerd waarom budgetteren handig is;
  • Heb ik geleerd wat de voordelen van sparen zijn;
  • Heb ik geleerd hoe een verzekering werkt.

Slide 15 - Slide

lesdoelen
Aan het einde van les heb ik:
  • Betrouwbare informatie opgezocht over verzekeringen;
  • Een begroting gemaakt;

Slide 16 - Slide