Les 2: 1e kruistocht Islamitisch perspectief

Welkom! 
Ga naar je plek, pak je spullen en wacht tot de les begint.
  • Schrift of collegeblok
  • Pen
timer
2:00
1 / 16
next
Slide 1: Slide
NederlandsMiddelbare schoolvmbo kLeerjaar 1

This lesson contains 16 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 50 min

Items in this lesson

Welkom! 
Ga naar je plek, pak je spullen en wacht tot de les begint.
  • Schrift of collegeblok
  • Pen
timer
2:00

Slide 1 - Slide

Openen van de les. Leerlingen krijgen 2 minuten de tijd om rustig te gaan zitten en hun spullen te pakken. 
Wat gaan we doen?
  • Lesdoelen
  • Mededelingen
  • Huiswerk bespreken
  • Perspectief bekijken
  • De eerste kruistocht: Islamitisch perspectief
  • Bronnenopdrachten
  • Huiswerk
  • Evaluatie les

Slide 2 - Slide

Bespreken van de planning met de leerlingen. 
Lesdoelen
  • Ik weet wat er bedoeld wordt met perspectief
  • Ik weet waarom we kijken naar verschillende perspectieven in de geschiedenis
  • Ik ken de Islamitische kant van het verhaal van de eerste kruistocht
  • Ik kan verschillende perspectieven herkennen in bronnen

Slide 3 - Slide

Voor deze lesdoelen is gekozen. omdat het begrijpen van de verschillende perspectieven het hoofddoel is van deze les (en opdracht). Voor deze leerlingen is het daarom nodig om eerst goed stil te staan bij wat perspectief is en het belang hiervan. Dit verduidelijkt de reden van het nogmaals doornemen van het verhaal over de eerste kruistocht. Ook helpt dit ze in de rest van het jaar, aangezien dit voor iedere geschiedkundig onderwerp van belang is. Daarnaast is het de bedoeling dat ze niet alleen begrijpen wat perspectief is, maar het ook kunnen toepassen. Daarom moeten ze de in dit geval beide verhaallijnen kennen en daar verschillen uit kunnen trekken. Als laatste is het ook belangrijk dat ze de beide perspectieven begrijpen en dit in een bron kunnen herkennen. Dit toont begrip van de perspectieven aan en laat ze oefenen met bronnen. Iets wat veel op hun toetsen en pta's van ze verwacht wordt. 
Mededelingen
Wat moet ik weten?

Slide 4 - Slide

Ik start de les altijd met een korte mededelingen ronde. Wie is zijn boek vergeten? Wie heeft zijn huiswerk niet gemaakt?
Huiswerk
Pak je kruiswoordpuzzel erbij.

De oplossing van de woordzoeker is: Dit is de eerste kruistocht

Slide 5 - Slide

Het huiswerk van de vorige les was de kruiswoordpuzzel.

Slide 6 - Slide

Oplossing van de kruiswoordpuzzel. Check een aantal antwoorden ook klassikaal zo wordt de voorkennis aangewakkerd. 
Perspectief

Slide 7 - Slide

Om de voorkennis aan te wakkeren wordt gebruik gemaakt van twee foto's. In het vorige hoofdstuk heb ik het hier met de klas over gehad. We hebben besproken hoe sommigen heel opgelucht waren met de excuses van de koning aan Indonesië, maar hoe pijnlijk deze konden zijn voor de man links onderin. Hier hebben we het toen een groot deel van de les over gehad. Dit gebruik ik dus om het belang van perspectief weer uit te leggen. Ik doe dit door vragen bij de foto's te stellen aan de leerlingen. 

Wie zien we hier?
Wat doet de koning?
Wie was die man die we onderin zien?
Waarom was hij daar boos over?
Wat is perspectief?
Waarom is dat belangrijk?


Bron afbeeldingen: NOS. (2020, 15 maart). Wel koninklijke excuses bij bezoek Indonesië, wat betekenen ze? Geraadpleegd op 4 november 2020, van https://nos.nl/artikel/2327154-wel-koninklijke-excuses-bij-bezoek-indonesie-wat-betekenen-ze.html

Situatie in het midden-oosten
  • 638 Jeruzalem in handen van islamieten
  • In korte tijd veel land ingenomen 

 

Slide 8 - Slide

Vorige les hebben we het gehad over de eerste kruistocht. Ik heb toen vooral verteld hoe die vanuit het westen van start ging. In Jeruzalem en in de steden onderweg zaten Islamitische groepen die heel anders tegen deze kruistocht aankeken. Die vonden de kruistocht helemaal niet geslaagd. Daar gaan we het vandaag over hebben.

De Islam ontstond in de zevende eeuw en rukte hard op. Op de afbeelding is te zien hoe de Islam zich wist te verspreiden. In 637 werd Jeruzalem ingenomen. Dit was dus ver voordat Paus Urbanus hierover begon te mopperen in zijn speech in 1095. Je kunt je dus voorstellen dat de Islamieten in Jeruzalem zich niet direct van kwaad bewust waren. Zij zaten er al jaren en in gingen niet altijd, maar wel in grote delen van deze periode vreedzaam met de Christenen en Joden in het gebied om. 

Bron afbeelding: Arab History Blog (2011) ‘https://arabhistoryblog.wordpress.com/week-1-2-map-rise-of-islam/’ (afbeelding 1)
https://arabhistoryblog.wordpress.com/week-1-2-map-rise-of-islam/
[03-09-2020]
Situatie in het midden-oosten
  • Grote verdeeldheid
  • Abbasiden
  • Fatimiden
  • Seltsjoeken

Slide 9 - Slide

In de eeuw van de kruistochten ziet het Islamitische rijk er ongeveer zo uit (zie afbeelding). Ze waren zelfs al opgetrokken richting de Bosporus, waar we het vorige keer over hadden gehad (aanwijzen op de kaart).

Er waren verschillende Islamitische stammen. In het roze gebied had je de Fatimiden en rondom Bagdad en in Klein-Azië zaten de Seltsjoeken, deze Turken wisten een korte tijd grote gebieden te veroveren, waaronder Klein Azië en werkten samen met nog een belangrijke groep: de Abbasidden.

In augustus 1071 overwinnen de Seltsjoeken de slag bij Manzikert en komen daardoor steeds dichter in de buurt van Constantinopel. Ze nemen de byzantijnse heerser Romanus Diogenes IV gevangen. Na de slag hoorden steden als Edessa en Antiochië bij de Seltsjoeken.

Deze verschillende groeperingen waren continu met elkaar in strijd en ook onderling binnen de dynastieën heerste onrust. Dit zorgde ervoor dat dit enorme gebied vooral aandacht had voor elkaar en niet gezamenlijk de handen in één sloegen tegen de kruisvaarders. In Klein-Azië ontstond door het overlijden van de krachtige Seltsjoek-sultan Maliksjah een machtsvacuum in 1094, waardoor de kruisvaarders dus niet tegenover een grote internationale macht kwamen te staan maar slechts tegenover kleinere machthebbers.

Bron afbeelding: Subratachak (2015) ‘Ch 10: Arab Empire to Islamic Civilization 600-1300 AD (2)’ (afbeelding 3)
https://subratachak.wordpress.com/2015/12/22/ch-10/
[05-09-2020]
De eerste kruistocht
  • Ze verslaan volkskruistocht
  • Slag bij Nicea
  • Slag bij Antiochië
  • Overname Jeruzalem

Slide 10 - Slide

De Islamieten maakten zich ook niet zo druk om de kruisvaarders. Ze vonden de Franken in het westen, maar een zooitje ongeregeld en dit idee werd bevestigd toen de volkskruistocht in Islamitisch gebied aan kwam. De Seltsjoeken wisten deze volkskruisvaarders met gemak te verslaan. 

Maar dan komen de officiële groeperingen aan, waar we het de vorige keer over hadden.
Wie waren dit ook al weer?
De kruisvaarders zijn de bosporus over gegaan en komen aan bij Nicea. En stad in handen van de Seltsjoeken. Ze belegeren de stad. Op 16 mei wil Kilij, de Seldjoek-Turkse sultan, de Franken verrassen met een aanval, maar deze waren ingelicht door een Turkse spion die ze gevangen hadden genomen. Ze waren voorbereid en wisten de manschappen terug te dringen. De Seltsjoeken zijn compleet verrast door de aanval op de stad via de boten. Kiljij en zijn leger zijn verslagen.

De kruisvaarders trekken verder.
Naar welke stad gaan zij nu?
Wanneer er binnen Antiochië het nieuws binnenkomt dat de kruisvaarders zijn aangekomen en de stad willen innemen, begint de Seltsjoekse gouverneur Yaghi-Sihan zijn stad voor te bereiden op een lange belegering.  Het is heel onrustig in het islamitische Syrië.  Zoals gezegd is er onderling veel strijd. Waaronder tussen de broers Ridwan en Duqaq, die heersten over Aleppo en Damascus.  maar waren met elkaar in oorlog. Yaghi-Sihan vraagt aan Aleppo, Damascus en Bagdad om hulp. Maar hier komt geen gehoor op. Ook houdt hij de christenen in zijn staat strak in de gaten uit angst voor verraad. 

Na een lange zware belegering geeft Bagdad eindelijk gehoord en trekt Kerbogha met een leger richting Anthiochië
Hoe reageerden de kruisvaarders in het kamp op dit nieuws?
Nairouz, een torenwachter en een christen die eerder tot de Islam is bekeerd wordt omgekocht om de kruisvaarders te helpen. Nairouz opent de poorten voor Bohemond, hij laat vanaf zijn toren een ladder neer voor Bohemond en zijn troepen beheren de stad. Het kasteel (of citadel) in het midden van de stad weten de kruisvaarders niet in te nemen. 

Maar dan... komt Kerbogha met zijn leger aan en nu zitten de kruisvaarders zelf ingesloten. Binnen het leger van Kerbogha is echter veel onrust. Een commandant trekt zijn troepen door een ruzie terug, waardoor het leger steeds kleiner wordt. Alsnog heeft Kerbogha het grootste leger en zouden ze een directe slag moeten kunnen winnen. Als de kruisvaarders naar buiten komen, maakt Kerbogha een hele verkeerde inschatting er breekt chaos uit in zijn leger. Tot ieders verbazing weten de kruisvaarders het leger van Kerbogha te verslaan. 

De kruisvaarders trekken verder richting Jeruzalem. Veel islamitische steden waar de kruisvaarders langs komen besluiten mee te werken en ze te helpen, in ruil daarvoor beloven de kruisvaarders namelijk hun leven en hun stad te sparen. Al die verschillende steden en koninkrijkjes werken niet samen, waardoor ze niet krachtig tegen de kruisvaarders kunnen reageren.

Ondertussen is Jeruzalem ingenomen door de Fatimiden onder leiding van Al Afdal. Dit is dus één van de dynastieën die in strijd was met de Abbasiden en Sjeltsjoeken. Jeruzalem is verzwakt door de overname van de fatimiden op de Seltsjoeken vlak hiervoor, veel vestiging torens zijn tijdens die verovering door de fatimiden verwoest . Wanneer de kruisvaarders de stad binnenvallen, moorden ze hele grote delen van de bevolking uit en plunderen de stad. Ze maakten geen verschil tussen christenen, Joden of moslims, omdat ze het verschil niet konden zien. Arabische bronnen melden 100.000 doden. Belangrijke Islamitische plekken zoals de Al-Aqsa moskee worden verwoest.

Ondanks dat er verontwaardigd op de overname wordt gereageerd door de Islamitische groepen, wordt er niet direct actie ondernomen. Dit geeft de kruisvaarders tijd om bij te komen en de stad te verstevigen. 


Op de afbeelding kun je de wapenuitrusting van de Seltsjoeken zien.
Bron afbeelding: Museum With No Frontiers. (z.d.). Discover Islamic Art - Virtual Museum - object_ISL_pa_Mus01_2_en. Geraadpleegd op 27 september 2020, van http://islamicart.museumwnf.org/database_item.php?id=object;ISL;pa;Mus01;2;en&pageD=N 
Beeld van kruisvaarders

Slide 11 - Slide

Minuut 4.23 - 6.41 en 12:30 - 13.01
Mondeling Engelse ondertitels meevertalen naar Nederlands (het is niet heel veel tekst).

Nadruk leggen op beeld wat er van de kruisvaarders gegeven wordt en waarom ze de dreiging van het westen niet hadden verwacht. Dit door vragen te stellen uit de leerlingen halen. 

Waarom gekozen voor dit filmfragment:
Aangezien we het deze les over perspectieven hebben is voor een stukje film van een documentaire van Al Jazeera gekozen. Deze documentaire is dus van Islamitische makers en gaat over de Islamitische kant van het verhaal. Hiermee kan dus gekeken worden hoe de Islamitische wereld NU aankijkt tegen de kruisvaarders. Wat voor beeld laten zij zien? Ook kun je hierdoor uitleggen waarom de overwinning van de kruisvaarder voor de Islamieten onverwacht kwam. Dit had namelijk te maken met het beeld dat de Islamitische wereld toen over het Westen had. Daarnaast wordt in deze documentaire gebruik gemaakt van het naspelen van scenes, wat het beeldender en interessanter voor leerlingen maakt. 

Bron van de video: Al Jazeera English. (2016). Shock: The First Crusade and the Conquest of Jerusalem | The Crusades: An Arab Perspective Ep1 [Film]. Qatart: New Media Creative Solutions. 
Bron over de herovering van Jeruzalem door de islamieten

Het land van Jeruzalem is puur geworden. God in één God geworden, hij was het drievoudige. De huizen van de ongelovigen worden vernietigd. De moslims hebben bezit genomen van de versterkte kastelen. Onze vijanden zullen niet meer terugkeren want ze zijn gebrandmerkt met zwakheid en vernedering.
Toen de dienaar hen aanviel kwam God hem te hulp en hielp hem met zijn engelen. Hij sloeg ze neer en stond niet toe dat de ongelovigen weer opstonden. Veel van hen werden gevangen en een groot deel gedood. Het slagveld was bezaaid met doden, lichaamsdelen en paarden.

Slide 12 - Slide

Lees samen met de leerlingen deze bron door. 

Vraag aan leerlingen:

Is deze bron vanuit een Islamitisch of West-Europees perspectief geschreven?
Waaraan kun je dat zien?

Dit is een voorbereiding op de opdracht die zo gemaakt gaat worden. 
Rustig samenwerken
Maak de bronnenopdrachten op Classroom
Heb je vragen? Steek je vinger op!

Klaar? 
Bespreek je antwoorden met degene naast je. Zijn jullie het met elkaar eens?
timer
8:00

Slide 13 - Slide

Opdracht kan door leerlingen op de laptop via Classroom gemaakt worden, waar de school gebruik van maakt. 

De opdracht is te vinden in het lessenpakket.
Huiswerk
Datum:
Woensdag 09 november

Maken:
  • Bronnenopdrachten 1 t/m 3

Slide 14 - Slide

In een volgende les kunnen de opdrachten worden besproken. De antwoorden staan in het lespakket. 
Lesdoelen
  • Ik weet wat er bedoeld wordt met perspectief
  • Ik weet waarom we kijken naar verschillende perspectieven in de geschiedenis
  • Ik ken de Islamitische kant van het verhaal van de eerste kruistocht
  • Ik kan verschillende perspectieven herkennen in bronnen

Slide 15 - Slide

Reflecterende vragen stellen om te checken of de doelen zijn overgekomen.
Wat wordt er bedoeld met perspectief?

Waarom kijken we naar verschillende perspectieven in de geschiedenis?

Noem een voorbeeld van een gebeurtenis uit de eerste kruistocht die voor de Islamieten heel anders was dan voor de Christenen?
Evaluatie
  • Wat heb je geleerd deze les?
  • Wat ging er goed?
  • Wat kan beter?

Slide 16 - Slide

Persoonlijk sluit ik altijd af met een korte evaluatie. Daarin vraag ik de leerlingen wat ze goed vonden gaan en wat beter kan (hun eigen gedrag), maar ook wat ik anders had kunnen doen, wat ze leuk vonden of wat ze graag zouden willen in de lessen.