NAT GS V6 HC Koude Oorlog 2.2 Azië en Afrika

1 / 16
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisMiddelbare schoolvwoLeerjaar 6

This lesson contains 16 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 45 min

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Slide 2 - Slide

Slide 3 - Slide

Slide 4 - Slide

Slide 5 - Slide

Slide 6 - Slide

Slide 7 - Slide

Slide 8 - Slide

Slide 9 - Slide


In 1969 zou de Sovjet-Unie een atoomaanval op China overwogen hebben als reactie op een aantal grensgevechten. De Sovjet-Unie zou de Amerikaanse president gevraagd hebben zich neutraal op te stellen. Richard Nixon zou dit echter hebben geweigerd en gedreigd hebben met vergelding.
Dit zorgde er volgens Wenshi Cankao voor dat de Sovjets de aanval besloten af te blazen.

Het Chinese tijdschrift geeft de bronnen niet vrij maar citeert naar eigen zeggen wel letterlijk uit gesprekken tussen de Sovjet-leiders. Hoofdauteur Liu Chenshan beweert in het artikel dat de dreiging van een atoomaanval in 1969 voor China reëler dan ooit was. Volgens de historicus zag Washington de Sovjet-Unie in deze tijd als een grotere bedreiging dan China.

Slide 10 - Slide

Lees de bron op de volgende slide: Past deze bron bij de driehoeksdiplomatie? Leg je antwoord kort uit.

Slide 11 - Open question

De Amerikaanse president Richard Nixon heeft mogelijk een atoomaanval van de Sovjets op China voorkomen, door te dreigen met vergelding. Dat melden Britse media op basis van een artikel in het Chinese geschiedenistijdschrift Wenshi Cankao.
In 1969 zou de Sovjet-Unie een atoomaanval op China overwogen hebben als reactie op een aantal grensgevechten. De Sovjet-Unie zou de Amerikaanse president gevraagd hebben zich neutraal op te stellen.  
Volgens de historicus zag Washington de Sovjet-Unie in deze tijd als een grotere bedreiging dan China.

Slide 12 - Slide

Onderschrift: Laten we over vrede praten. Toelichting: Links zit president Nixon, tegenover hem Pham Van Dong, de Noord-Vietnamese onderhandelaar bij de onderhandelingen in Parijs.

Slide 13 - Slide

De Nederlandse columnist Jan Blokker maakte zich kwaad over wat hij de leugenachtigheid van de prent noemde. Geef een argument dat het oordeel van Blokker rechtvaardigt.

Slide 14 - Open question

Slide 15 - Slide

Slide 16 - Slide