uitleg mondeling

Hoe is de toetsweek gegaan?
😒🙁😐🙂😃
1 / 12
next
Slide 1: Poll
NederlandsMiddelbare schoolmavoLeerjaar 4

This lesson contains 12 slides, with interactive quizzes and text slides.

Items in this lesson

Hoe is de toetsweek gegaan?
😒🙁😐🙂😃

Slide 1 - Poll

wat gaan we oefenen deze periode?

Slide 2 - Mind map

SE4 + CSE
SE4: mondeling - 3 boeken
CSE: Centraal Schriftelijk Examen (examenbundel)
extra: taalverzorging

Slide 3 - Slide

planning 4m4
les 1 (di): examenbundel
les 2 (di): examenbundel
les 3 (do): NN taalverzorging
les 4 (vrij): SE4: mondeling - 3 boeken - kleine groepjes

Slide 4 - Slide

lesdoel
weten wat er van je verwacht wordt op het mondeling

Slide 5 - Slide

hoe ziet het mondeling eruit?
De opdracht
In de mondelinge presentatie (SE 4) wordt in 8 tot 12 minuten je kennis over de drie door jou gelezen boeken getoetst. Tijdens het mondeling laat je zien dat je de boeken gelezen hebt door concrete voorbeelden te geven en door je mening duidelijk naar voren te laten komen. Je laat zien dat je de boeken begrepen hebt en dat je er iets van geleerd hebt. 

Slide 6 - Slide

Deel 1
Je vertelt eerst kort waar het eerste boek over gaat (samenvatting), geeft dan de titelverklaring, beschrijft de hoofdpersoon en legt uit of je je ermee kan identificeren of niet. Ook leg je het thema uit. Daarna doe je hetzelfde voor de andere twee boeken. Dit deel duurt ongeveer 6 tot 10 minuten.

Slide 7 - Slide

Deel 2
Vervolgens geef je aan welk boek jouw voorkeur heeft en onderbouw je dit aan de hand van een voorbeeld waarbij je een stukje voorleest. Lees ook een fragment voor (uit hetzelfde of een ander boek) dat je niet leuk vond en leg uit waarom. Noem een verschil en een overeenkomst tussen alle drie de boeken. Je sluit af met een pakkende zin, een conclusie, waarin je vertelt waarom een klasgenoot jouw favoriete boek zou moeten lezen. Dit deel duurt 2 tot 6 minuten.

Slide 8 - Slide

tekstfragment
Je kiest een stuk uit het boek dat jou het meest is opgevallen. Je begint met uit te leggen welk stukje je gaat voorlezen. Je legt dus uit op welk punt je in het verhaal zit (aan het begin of juist aan het eind) en kondigt kort aan wat je zult vertellen. Dan lees je luid en duidelijk - en met gevoel voor de sfeer in het verhaal - het stuk voor. Dat bestaat uit maximaal een halve pagina. Daarna leg je uit wat je zo bijzonder vindt aan het fragment en welke rol dit stuk speelt in de rest van het verhaal. Hiervoor gebruik je beoordelingswoorden zoals mooi, verrassend, spannend, doet me inleven, maakt me blij/verdrietig, etc.

Slide 9 - Slide

oefenen in groepjes
zie classroom

Presenteer van 1 boek:
samenvatting, titelverklaring, hoofdpersoon, thema

Slide 10 - Slide

Slide 11 - Slide

Slide 12 - Slide