This lesson contains 13 slides, with text slides and 2 videos.
Lesson duration is: 45 min
Introduction
Jullie gaan samen kijken naar de film Pim en Pom – Het Grote Avontuur. Deze vrolijke en spannende animatiefilm duurt 70 minuten. Pim en Pom komen, net zoals Jip en Janneke, uit de handen van Fiep Westendorp.
De twee katten Pim en Pom zijn elkaars beste vrienden en wonen samen bij hun baasje de Vrouw. De nichtjes Treesje en Sjaantje komen op bezoek en willen de katten zelf houden. Ze bedenken daarvoor stiekem een plan. Als Pim en Pom weten te ontsnappen aan de nichtjes verdwalen ze en moeten ze tussen de straatkatten zien te overleven. Hun vriendschap wordt daarbij flink op de proef gesteld.
De leerlingen worden door de opdrachten voor en na de film uitgedaagd om na te denken over film en om hun mening te verwoorden. De focuspunten van de les zijn muziek en vriendschap. Het gaat over hoe muziek en geluiden in een film emoties kunnen oproepen. De leerlingen leren hoe film in elkaar zit door met de opdracht over muziek zelf geluiden te maken, waardoor ze media beter kunnen beoordelen. ‘’Al doende leren’ is een belangrijk uitgangspunt van deze les.
Praktische aanwijzingen:
- Deze les is geschikt voor groep 1 en 2
- Kijk de trailer van Pim en Pom voorafgaand aan de les, zodat je weet wat voor soort geluiden de kinderen kunnen maken bij de opdracht.
- Print de instructies voorafgaand aan de les uit. Wanneer je tijdens de les op ‘toon notities’ klikt kunnen de leerlingen dit namelijk ook zien.
Instructions
Pim & Pom: Het Grote Avontuur
Benodigdheden
Digibord of beamer voor de slides en film
De film "Pim & Pom: Het Grote Avontuur"
Werkblad ‘’Kattenmasker’’ voor alle leerlingen, priklappen en prikpennen, lijm, elastiekjes
Werkblad ‘’Straatkattenlied’’ uitgeprint voor de leerlingen OF laten zien op een digibord
NB. De opdracht met het werkblad ‘’Kattenmasker’’ staat in de LessonUp achterin, maar deze kan je inzetten wanneer dat het best uitkomt voor jouw les. Hetzelfde geldt voor de opdracht met het werkblad ‘’Het Straatkattenlied’’, maar is het leukst gelijk na de opdracht over geluid of als lesafsluiting.
Leerdoelen
Leerlingen leren dat vriendschap erom draait dat je er voor elkaar bent, en dat je naar elkaar luistert
Leerlingen leren om geluid te verbinden aan bepaalde gevoelens
Leerlingen leren geluiden te maken die bij bepaalde voorwerpen/dingen horen
Leerlingen leren over de filmische elementen "hoofdpersoon" en "muziek en geluid"
Voor de film: voorbespreking (staat in de slides)
De leerlingen bekijken een kort fragment uit de film en beantwoorden vragen over wat ze horen en zien. Daarna wordt gevraagd om de verbeelding te gebruiken door te vragen wat ze denken dat er gaat gebeuren in de film.
Na de film: nabespreking + opdrachten (staat in de slides)
De leerlingen bespreken de film, wat ze ervan vonden, en leren over middelen die makers inzetten om een film te maken. Daarna volgt een opdracht over muziek en geluid, en een opdracht plus kringgesprek over vriendschap.
Worksheets
Items in this lesson
Pim & Pom: Het Grote Avontuur
Primair onderwijs
Slide 1 - Slide
This item has no instructions
Extra informatie
(Vraag)opdracht
Tip
Slide 2 - Slide
Legenda
Waar staan de iconen voor, hoe werkt deze les? Klik in de volgende dia's op de iconen voor uitleg.
Slide 3 - Slide
> De volgende slide bevat een fragment uit de intro van Pim & Pom: Het Grote Avontuur. De vragen bij het fragment zijn vragen over wat de leerlingen zagen en hoorden in het filmpje.
Fragment 00:01:24 - 00:03:03
Slide 4 - Slide
Vragen
Wat zag je in het filmpje?
En wat hoorde je allemaal?
Antwoorden
Leerlingen noemen dingen op uit het fragment (bv. poezen, een vrouw, stofzuiger, oven)
Leerlingen beschrijven wat ze hoorden (bv. muziek, vrolijk geluid, vogeltje dat fluit, stemmen)
> Op de volgende slide staan twee foto's uit de film. De leerlingen kijken naar de plaatjes en benoemen wat Pim en Pom aan het doen zijn.
Slide 5 - Slide
Vraag
Kijk naar de foto's.
Wat zijn Pim en Pom aan het doen op het linker plaatje?
En waar kijken ze naar op het rechter plaatje?
Antwoorden
Alle antwoorden zijn goed. Vertel daarna waar de film over gaat. Het gaat over de katten Pim en Pom die weglopen bij hun gemene nichtjes, omdat de nichtjes Pim en Pom willen weghalen bij hun baasje.
NB: misschien hebben jullie de film al gezien, dan is dit een goede opdracht om de leerlingen te stimuleren om te verwoorden wat ze al gezien hebben en of ze de plaatjes uit de film herkennen.
> Op de volgende slide staat uitleg over wat een hoofdpersoon is, wat de leerlingen van Pim en Pom en de nichtjes vonden, en wie zij denken dat de hoofdpersoon is.
Slide 6 - Slide
Hoofdpersoon
De hoofdpersoon in een film is degene waar het verhaal om draait. Vaak is dit één iemand, maar het kunnen er ook meer zijn.
Vragen
Wie denken jullie dat de hoofdpersoon is? Pim en Pom, of de nichtjes Treesje en Sjaantje?
Vonden jullie Pim en Pom leuk in de film? En vonden jullie de nichtjes aardig of een beetje gemeen?
Antwoorden
De hoofdpersonen in de film zijn Pim en Pom. Dit kan je herkennen aan de titel van de film, en omdat het verhaal over de poezen en hun avontuur gaat.
Alle antwoorden zijn goed. Probeer de kinderen hun antwoorden te laten motiveren (Waarom vond je dit? Kwam het door wat je zag of door wat je hoorde? Vond je poezen leuker, of juist de nichtjes?)
> Op de volgende slide gaat het over muziek en geluid. Er wordt gevraagd wat de leerlingen spannende, vrolijke, of grappige stukjes vonden.
Slide 7 - Slide
Muziek en geluid
Muziek is liedjes op de achtergrond die de personen in de film wel of niet kunnen horen. Muziek en geluid zorgen in film voor sfeer, emoties en gevoel. Geluiden zijn dingen zoals voetstappen of auto's.
Vragen
Wat vond je leuk in de film?
Wat vond je vrolijk?
Wat vond je grappig?
Antwoorden
Alle antwoorden op de vragen zijn goed. Het gaat er vooral om dat de leerlingen inzien dat muziek en geluid kan bijdragen aan de emoties die ze ervaren tijdens het kijken van een film. Om dit uit te leggen nog de volgende tekst: Muziek en geluid kunnen een bepaalde sfeer maken en ook veranderen hoe je je voelt. Zo kunnen films spannender gemaakt worden, of grappiger, of romantischer. Geluiden zoals voetstappen, rijdende auto's of mauwende katten kunnen ook invloed hebben op hoe je je voelt tijdens de film. Veel van deze geluiden worden na het opnemen van de film erin gezet.
> Op de volgende slide staat een doe-opdracht over muziek en geluid
Slide 8 - Video
Opdracht - muziek en geluid
De leerlingen gaan oefenen met het maken van muziek en geluid bij de trailer van Pim en Pom: Het Grote Avontuur.
Laat de trailer van de film op de volgende slide eerst een keer gewoon aan de leerlingen zien. Vraag ze om op te letten wat voor geluiden en muziek er voorbij komen.
Vraag
Wat voor soort geluiden hebben jullie gehoord? En wat voor muziek?
Wat voelde je bij het zien van het filmpje?
Laat de leerlingen zelf de geluiden die ze hebben gehoord nadoen terwijl je de trailer nog een keer zonder geluid laat zien. Denk aan straatgeluiden, voetstappen, poezengeluiden, maar ook muzikale geluiden met instrumenten.
> Op de volgende slide staat een opdracht over vriendschap. Eerst is er een vraag over vriendschap in de film, en dan volgt een kringgesprek over vriendschap met de leerlingen.
Slide 9 - Slide
Vragen
Weten jullie nog wie Pim is? En wie Pom is? Hoe kan je ze uit elkaar halen?
Pim en Pom zijn vrienden, maar ze waren het niet met elkaar eens. Weten jullie nog waarom?
Antwoorden
Pom is een zwarte, deftige, wijze kat. Pim daarentegen is een gestreepte, opgewekte, soms iets te enthousiaste durfal.
Pim wil mee met de straatkatten op avontuur en Pom vindt dat helemaal niets, hij voelt zich daar te goed voor. Ze gaan uit elkaar, maar al snel missen ze elkaar en de straatkatten blijken helemaal niet zo aardig als Pim dacht. Gelukkig maken ze het weer goed.
Vervolgopdracht
Start een kringgesprek over vriendschap. Wat vragen die je kan gebruiken:
Wie is hun vriend/vriendin? Lijken ze op die vriend of vriendin? Waarom wel/niet?
Wat doen ze met elkaar? Hebben ze wel eens ruzie? Wat doen ze dan?
Wat is het meest belangrijk aan vrienden zijn?
> Op de volgende slide vindt je een zangopdracht met het Straatkattenlied uit de film. Het werkblad met de liedtekst staat bij de les, en zit in de NFF Filmkit.
Slide 10 - Slide
Zing samen met de leerlingen het Straatkattenlied. Het lied gaat over vriendschap en hoe veel leuker het leven is als je vrienden hebt om het mee te delen. Als de leerlingen (nog) niet kunnen lezen, kan je eerst met de leerlingen door de tekst heengaan.
> Een filmpje/de muziek van het Straatkattenlied staat op de volgende slide. De tekst staat als werkblad bij de les en zit in de NFF Filmkit
Slide 11 - Video
Deze video is het Straatkattenlied.
> Op de volgende slide staan instructies voor de knutselopdracht Kattenmasker
Slide 12 - Slide
Knutselopdracht - Kattenmasker
Creatief aan de slag met je leerlingen? Zie het werkblad "Pim & Pom - Kattenmasker" om met de groep Pim en Pom kattenmaskers te maken! Het werkblad zit als bijlage bij de les, en in de NFF Filmkit