This lesson contains 18 slides, with interactive quiz, text slides and 3 videos.
Lesson duration is: 60 min
Items in this lesson
Het interbellum
Les 2: Fascisme en communisme
Slide 1 - Slide
De leerdoelen
1.Je kunt beschrijven hoe Mussolini opkwam in Italië.
2. Je kunt beschrijven hoe Italië een totalitaire dictatuur werd.
3. Je kunt beschrijven hoe de Sovjeteconomie werd ontwikkeld.
4. Je kunt beschrijven hoe de Sovjet-Unie een totalitaire dictatuur werd.
Slide 2 - Slide
We gaan terug naar de jaren 1920....
Slide 3 - Slide
Wat weet je al van het fascisme?
Slide 4 - Mind map
Totalitaire staat
Na WOI ging het slecht met de economie in Italië. Er was veel werkloosheid en onrust onder de bevolking. Benito Mussolini richtte een nieuwe partij op om hier een einde aan te maken.
Slide 5 - Slide
Het fascisme
De partij van Mussolini was fascistisch, dat wil zeggen: tegen democratie, voor 1 sterke leider (il duce), tegen communisme, militaristisch, totalitair, extreem nationalistisch en voor geweld.
Slide 6 - Slide
Mars naar Rome
Door Mussolini werden de fascisten erg populair. In 1922 organiseerde hij een mars naar Rome en zette de regering af. Hij maakte een einde aan de democratie en werd dictator.
--->
Ene Adolf Hitler
vond dit alles
erg interessant...
Slide 7 - Slide
Slide 8 - Video
Van Lenin naar Stalin
In 1922 vormden de communisten de Sovjet-Unie, maar al snel werd Lenin ernstig ziek. In 1924 overleed hij. Zijn opvolger was Jozef Vissarionovitsj Dzjoegasjvili oftewel Jozef Stalin.
Slide 9 - Slide
Planeconomie
Onder Stalin werd alles nog strenger! De Sovjet-Unie liep ver achter bij het Westen en moest in hoog tempo worden geïndustrialiseerd. Er kwamen vijfjarenplannen (planeconomie).
Slide 10 - Slide
Collectivisatie van de landbouw
De planeconomie had ook grote gevolgen voor de boeren. De boeren moesten werken voor grote gemeenschappelijke landbouwbedrijven en raakten hun eigen grond kwijt.
Slide 11 - Slide
Dwangarbeid
Er ontstond o.a. hongersnood. Iedereen die zich verzette, kreeg te maken met zware straffen. Miljoenen boeren (en anderen) kwamen in strafkampen terecht en deden dwangarbeid.
Slide 12 - Slide
Totalitaire staat
De Sovjet-Unie werd een totalitaire staat. De communisten maakten gebruik van propaganda en paste censuur toe. De bevolking kreeg te maken met indoctrinatie.
Iedereen die in de weg liep, werd uit de weg geruimd!
Slide 13 - Slide
Persoonsverheerlijking
De bevolking werd eigenlijk gewoon gehersenspoeld. Ze kregen door de propaganda, censuur en indoctrinatie niet het echte nieuws. Stalin werd gezien als een groot leider.
Slide 14 - Slide
Zuiveringen
Het wantrouwen van Stalin nam toe. Miljoenen mensen kwamen in de kampen. Ook partijgenoten (en legertop) waren niet veilig. Door showprocessen werden ze uitgeschakeld.
Slide 15 - Slide
Stalin overleden
Na ruim 25 jaar als dictator over de Sovjet-Unie met ijzeren hand te regeren, overleed Stalin 1953. Miljoenen mensen waren zeer verdrietig, maar velen waren ook opgelucht...