Franse revolutie

Franse revolutie
les 1
1 / 48
next
Slide 1: Slide
Middelbare school

This lesson contains 48 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 5 min

Items in this lesson

Franse revolutie
les 1

Slide 1 - Slide

In deze les:
Voorkennis: Wat weet jij al over de Franse revolutie?
leerdoelen
hoe is de franse revolutie ontstaan?
hoe leefden mensen in die tijd
maak kennis met het koningspaar

Slide 2 - Slide

Leerdoelen
  • Je leert hoe de Franse revolutie is ontstaan.
  • Je leert over wie de hogere mensen waren in de Versailles.
  • Je leert over hoe de mensen leefden in de Franse revolutie.

Slide 3 - Slide

Voorkennis: Wat weet jij al over de Franse revolutie?

Slide 4 - Open question

Het ontstaan van de franse revolutie
De Franse revolutie is ontstaan door meerdere dingen. Een van de belangrijkste is hongersnood en ongelijkheid. Frankrijk was in een grote hongersnood. Er was een groot tekort aan graan en dat werd het ergst in 1788 toen de prijzen enorm aan het stegen waren, terwijl edelen en hogere mensen er rijk van werden. Ook werd Frankrijk boos om de verschillen tussen hogeren en werkende mensen. Ze leedden honger terwijl de hogeren nog steeds in luxe aan het leven waren. De ontevredenheid van de bevolking groeide erg snel want wanneer Frankrijk in een crisis was, was de koninklijke familie geld aan paleizen, pensioenen of eigen voorzieningen aan het uitgeven als of er niks in Frankrijk aan de hand was. Ze hadden dat dus kunnen voorkomen als de hogeren niet zoveel hadden uitgegeven.

Slide 5 - Slide

Wat was de #1 oorzaak van de Franse revolutie?
A
De werkende mensen waren boos op de hogere, rijkere mensen.
B
Hongersnood en ongelijkheid
C
Er was geld te kort.
D
De hogere, rijkere mensen waren boos op de werkende mensen.

Slide 6 - Quiz

Hoe leefden de mensen in die tijd?

 Kleding in de Franse revolutie:                                                                                                                                                                                                            Tijdens de Franse revolutie droegen de mannen vooral een lange broek, een halsdoek en een lange jas. Ze droegen ook een hoed die een 'driesteek' werd genoemd. De vrouwen droegen een strak korset en een rok die met 5 metalen hoepels wijd was gemaakt. Daar overheen droegen ze katoen of linnen. Daar weer over heen kwam een wijd overkleed dat zo strak mogelijk werd aangetrokken.
Eten in de Franse revolutie:                                                                                                                                                                                                                     
Tijdens de Franse revolutie waren veel mensen boeren. Er werden dus simpele gerechten gemaakt van brood en granen. Er werd ook vaak roggebrood gegeten, maar wat ze toen alleen niet wisten was dat het roggebrood besmet was met een schimmel genaamd 'moederkorren'. Mensen kregen door die schimmel last van maagkrampen en hallucinaties.

Slide 7 - Slide

maar op wie werden ze nou zo boos?

hier zijn de 2 belangrijkste mensen van versailles tijdens de franse revoltie

Slide 8 - Slide

koning lodewijk XVI

Koning Lodewijk werd geboren in het kasteel van Versailles op 23 augustus 1754.  Hij is getrouwd met Marie Antoinette op 15 jarige leeftijd. Toen zijn grootvader Lodewijk XV dood ging aan de pokken, werd hij op negentien jarige leeftijd koning. Het was moeilijk voor Lodewijk, omdat toen Frankrijk net de Zeventienjarige oorlog verloren tegen de Engelsen en Pruisen. Frankrijk had veel financiële putten, die Lodewijk moest oplossen die uiteindelijk zijn opgelost. En hoewel hij erg populair was vanwege zijn goede daden in het begin, nam dat met de jaren af. Zo had hij in 1786 institutionele plannen om graanhandel te liberaliseren afgewezen(vandaar de hongersnood en tekort aan graan) waardoor hij ook langzaam zijn macht kwijtraakte. Hij had plannen om te vluchten uit Frankrijk die gefaald waren. hij werd geëxecuteerd met de guillotine op 21 januari 1793.

Slide 9 - Slide

Marie Antoinette werd geboren op 2 november 1755 in Wenen. ze was getrouwd met Lodewijk toen ze 14 was om een band te creëren met Oostenrijk en Frankrijk. Ze is koningin geworden op 19 jarige leeftijd. Marie Antoinette had het erg moeilijk in het begin in Versailles, omdat ze ervan verdacht werd een Oostenrijkse spion te zijn. verder had ze het ook moeilijk omdat het erg lang duurde voor haar om eindelijk een kind te krijgen met Lodewijk, wat pas na 8 jaar lukte. Marie Antoinette was niet geliefd bij het volk van Frankrijk. Ze vonden dat zij Al het geld van Frankrijk uitgaf terwijl dit niet alleen Marie Antoinette was. het was ook gerucht dat wanneer Frankrijk geen brood hat zij zei: “S’ils n’ont pas de pain qu'ils mangent de la brioche!” (vertaald als: als ze geen brood hebben, laat ze dan cake eten!) waarmee ze duidelijk maakte dat ze geen benul had van Frankrijks situatie. (hoewel dit een gerucht was.) ze werd opgesloten en onthoofd met de guillotine op 16 oktober 1793. haar laatste woorden zouden een verontschuldiging zijn tegen de beul die haar heeft geëxecuteerd. Monsieur, je vous demande excuse, je ne l’ai pas fait exprès (Meneer, mijn excuses, ik heb het niet expres gedaan).
Marie Antoinette

Slide 10 - Slide

marie antoinette staat er om bekend "let them eat cake!" te hebben gezegd, maar heeft ze dit wel gezegd?
A
ja
B
nee

Slide 11 - Quiz

dus ze heeft dit niet gezegd?
nee dit heeft ze niet gezegd. Het gerucht was dat toen Marie Antoinettes werd verteld over de verhongerende mensen en het tekort aan brood ze zei: “S’ils n’ont pas de pain qu'ils mangent de la brioche!” dit betekent:  "als ze geen brood hebben, laat ze dan brioche eten!". Brioche was een populair luxe lekkernij dat erg populair was rond deze tijd en op cake leek, (vandaar ook vaak vertaald naar cake)
deze quote van Marie Antoinette moest Frankrijk laten geloven dat ze niks afwist van de situatie in Frankrijk of niet serieus nam. hoewel deze zin niet van Marie Antoinette kwam, is hij niet compleet bedacht. de zin komt voor in het zesde boek van  Jean-Jacques Rousseau. een schrijver uit de 18e eeuw. in dit boek schreef hij: At length I remembered the last resort of a great princess who, when told that the peasants had no bread, replied: "Then let them eat brioches." dit boek is geschreven in 1765 wanneer marie antoinette nog maar 9 was. En "great princess" is een grote term. Maar nogsteeds word de zin vaak met haar geassocieerd. 


Slide 12 - Slide

franse revolutie
les 2

Slide 13 - Slide

in deze les:
De tijdlijn van de Franse revolutie.

Slide 14 - Slide

Tijdlijn van de Franse revolutie
(Hierna volgt de tijdlijn)
.
Parlement bijeen
Bestorming Bastille
Mislukte ontsnapping
Onthoofding koninklijk paar
Napoleon grijpt de macht
5 mei 1789
14 juli 1789
20 juni 1791
21 januari en 16 oktober 1793
9 november 1799

Slide 15 - Slide

Parlement bijeen
(5 mei 1789)
Op 5 mei 1789 riep koning Lodewijk XVI het parlement bijeen, omdat Frankrijk bankroet werd. Dat betekent dat Frankrijk helemaal geen geld meer heeft. Hij riep voor het eerst in 175 jaar vertegenwoordigers bijeen van de standen. (Een stand is een groep in een samenleving. Die groepen zijn meestal de geestelijkheid, de adel en de boeren en burgers)

Slide 16 - Slide

bestorming van bastille
(14 juli 1789)
hoewel er al veel is gebeurd voor deze gebeurtenis, word de bestorming van Bastille gezien als het begin van de Franse revolutie. Bastille was een gevangenis in Parijs. Hij stond ook wel symbool voor de koning en aristocratie, vandaar was deze plek bestormd. De druppel tot deze bestorming was waarschijnlijk dat populaire minister Jacques Necker werd ontslagen. Burgers werden opgeroepen om zich te wapenen. De Bastille zelf had ook best veel wapens en kruid vanwege de onderhandeling met de gouveneur van Bastille en het stadsbestuur, maar toen de boze menigte voor de deur van Bastille stond, raakte de gouverneur, Bernard-René de Launay in paniek. tijdens de vecht tussen Bastille en de boze menigte vielen er 98 doden en zo’n 73 gewonden. hierna keerde de rust een beetje weer terug en werd Bastille ingenomen. Tot deze dag viert Frankrijk nogsteeds deze gebeurtenis.

Slide 17 - Slide

mislukte ontsnapping koninklijk paar
(20 juni 1791)
Nadat Lodewijk en Marie uit Versailles moesten ontsnappen in Oktober 1789, vonden ze onderdak in het Tuilerieënpaleis in Parijs. Maar ook in het Tuilerieënpaleis verspreidde de Franse revolutie en moesten ze vluchten uit het paleis na 2 jaar in 1791 waarbij ze besloten maar de benen te nemen. Het masterplan van het koninklijk paar was om te vluchten naar  de citadel van Montmédy, waar bekenden ze met open armen zou ontvangen. Jammer genoeg zijn ze nooit zo ver gekomen. Noordoosten van Parijs, in het dorpje Varennes, werd Lodewijk al snel herkend, en aangehouden samen met zijn vrouw Marie. beiden werden ze tot de dood veroordeeld vanwege hun "veraad"

Slide 18 - Slide

onthoofding koninklijk paar
(21 januari en 16 oktober 1793)
toen Marie en Lodewijk beide gearresteerd werden wegens hoogverraad stonden zei beiden de dood op te wachten. op 21 januari 1793 was Lodewijk aan de beurt. Lodewijk werd met een koets naar de Place de la Révolution gereden. voor hem stond een menigte die hem zouden zien sterven. hij kreeg geen kans om nog laatste woorden te zeggen. na afloop toonde de beul het hoofd van de voormalige koning aan het publiek. Op 16 Oktober 1793 was het Marie Antoinettes beurt. Tot haar eigen dood was ze opgesloten met haar 2 kinderen Marie en Lodewijk in de Tour du Temple. Het enthousiasme van het publiek bleek Marie niks te schelen omdat ze erg kalm bleef. Haar laatste woorden zouden een verontschuldiging tegen de beul zijn omdat zij per ongeluk op zijn voeten zou hebben gestaan. Om kwart over twee precies viel haar hoofd. de beul toonde haar aan het publiek die zouden hebben gejuicht: ‘Leve de Republiek, leve de vrijheid!’

Slide 19 - Slide

Napeleon grijpt de macht
(9 November 1799)
Toen het koninklijk paar was onthoofd, was de Directiore (het vijfkoppige bestuur van Frankrijk toen) aan de macht. In 1799 kwam er uiteindelijk in een eind aan de Directiore. Op 9 november 1799 was er een staatsgreep gepleegd die Napoleon Bonaparte keizer maakte. Hij greep als het ware zelf de macht. Deze gebeurtenis werd beschouwd als het einde van de Franse revolutie.

Slide 20 - Slide

wie was de gouverneur van de Bastille?
A
Lodewijk XVI
B
Georges Danton
C
Bernard-René de Launay
D
Maximilien de Robespierre

Slide 21 - Quiz

waar kregen Marie Antoinette en Lodewijk XVI onderdak in 1789?
A
Versailles
B
Sainte-Chapelle Kapel
C
de citadel van Montmédy
D
het Tuilerieënpaleis

Slide 22 - Quiz

Wat waren Marie Antoinettes laatste woorden?
A
een verontschuldiging tegen de beul voor op zijn voeten staan.
B
een verontschuldiging tegen het publiek voor hun leiden.
C
een verontschuldiging tegen de beul voor hem aan stoten.
D
een verontschuldiging tegen het publiek voor te veel geld uitgeven.

Slide 23 - Quiz

Waarom riep Lodewijk XVI het parlement bijeen op 5 mei 1789?
A
Omdat Frankrijk bankroet werd.
B
Omdat hij bang was dat er oorlog kwam.
C
Vanwege de bestorming van bastille.
D
Vanwege een gepleegde staatsgreep.

Slide 24 - Quiz

Hoe werd Napoleon Bonaparte de keizer van Frankrijk?
A
Doordat hij beloofde dat hij wel een goede koning/keizer zou zijn.
B
Doordat er een staatsgreep was gepleegd.
C
Doordat hij de zoon was van Marie Antoinette en Lodewijk XVI.
D
Doordat hij populair was.

Slide 25 - Quiz

franse revolutie
les 3

Slide 26 - Slide

in deze les:
Kleding voor, na en tijdens de Franse revolutie
hoe zou dit allemaal kunnen voorkomen zijn?
-

Slide 27 - Slide

voor 
(1770s)
na
(1800s)
 hoe heeft de franse revolutie kleding veranderd?

Slide 28 - Slide

voor de franse revolutie
Voor de Franse revolutie was het allemaal om grootse jurken. De manier om te laten zien dat je erg rijk was was met grote gepoederde haren, luxe juwelen en grote gedetailleerde jurken. deze dingen duurden heel lang om te maken en waren dus een teken van rijkdom als je deze kon betalen. hoe groter hoe beter dus. 

Slide 29 - Slide

na de franse revolutie
na de franse revolutie was mode een stuk simpeler. Doordat de franse revolutie meer gelijkheid bracht tussen rijk en arm was kleding hier ook in meegebracht. Er waren wel verschillen maar de silhouet van de jurken waren hetzelfde tussen rijk en arm. deze stijl kwam niet zomaar ergens vandaan, het was namelijk geïnspireerd door de jurken en silhouetten uit de Romeinse tijd en de oude grieken.

Slide 30 - Slide

maar hoe zag mode in de Franse revolutie er uit?
Mode was erg belangrijk in deze tijd. Het was de manier om te laten zien hoe je je voelde over de Franse revolutie. De populairste manier hiervoor was om de kleuren van de Franse vlag te dragen, rood, wit, blauw dus. Ook was het populair om iets speciaals zoals lint in je haar te dragen. Dit was de manier om te zeggen dat je achter de Franse revolutie staat. daar naast was mode eenvoudig en algemeen, mensen wouden minder opvallen.  een jurk van een vrouw bestaat uit een rechte lange japon met strakke mouwen in de kleuren rood-wit-blauw, soms met strepen. Na 1795 draagt de vrouw soepele lange hemdjurken in een lichte kleur, met een hoge taillelijn, lange mouwen, of pofmouwen met lange witte handschoenen, en een halsdoek in het decolleté. Op het hoofd een hoed met grote veren.

Slide 31 - Slide

wist je dat?
het illegaal/ een schande was om als man 17 knopen op je vest te hebben in de 1790s? Als je namelijk 17 knopen op je vest had betekende dat dat je achter het koninklijk paar stond en vooral Lodewijk XVII oftewel Lodewijk de 17e.

Slide 32 - Slide

Wat hadden ze beter kunnen doen zodat er eerder vrede zou komen?
Het hele conflict is dus vooral ontstaan doordat de hogeren luxer leefden waardoor de burgers boos werden. Wat ze beter hadden kunnen doen, was het met elkaar oplossen en proberen vanaf het begin al gelijkheid te brengen tussen de hogeren en de burgers. Zo konden de hogeren hun luxe, bijvoorbeeld hun eten en geld, delen met de burgers.

Slide 33 - Slide

Separatisme.
separatisme is wanneer een land langzaam maar zeker onafhankelijk wordt. Dit geldt ook voor Frankrijk. De Franse revolutie was Frankrijks zoektocht naar onafhankelijkheid van het koninklijke bloedlijn. het duurde 10 jaar maar heeft Frankrijk en de rest van de wereld voor altijd veranderd.

Slide 34 - Slide

Irredentisme
En wat is dan irredentisme en wat zijn voorbeelden daarvan? Irredentisme is wanneer iemand in een land zich identificeert als iemand van een ander, naburig land. Bijvoorbeeld iemand in Frankrijk identificeert zich als een Spanjaard.

Slide 35 - Slide

De grote quiz
over de Franse revolutie

Slide 36 - Slide

Waarom waren de burgers van Frankrijk boos op de hogeren?
A
Omdat de hogeren onnodige regels hadden voor de burgers.
B
Omdat de hogeren te veel geld uitgaven aan dingen die overbodig waren, terwijl de burgers dus niks kregen/hadden.
C
Omdat zij er veel mooier uitzagen.
D
Omdat zij lelijk waren.

Slide 37 - Quiz

wat schreeuwde de mensen van frankrijk nadat marie antoinette onthoofd was?
A
'Leve de mensheid, leve de vrijheid!'
B
'Leve de Republiek, leve de mensheid!'
C
'Leve de Republiek, leve de vrijheid!'
D
'Leve de mensheid, leve Frankrijk!'

Slide 38 - Quiz

Waar werd Marie Antoinette van verdacht?
A
Dat ze alleen maar met Lodewijk XVI was getrouwd vanwege de roem en zijn geld.
B
Dat ze een Oostenrijkse dief was.
C
Dat ze een relatie had met haar broer.
D
Dat zij een Oostenrijkse spion was.

Slide 39 - Quiz

wat was de hoeveelheid knoppen dat illegaal was om te dragen?
A
16
B
17
C
19
D
18

Slide 40 - Quiz

op welke datum was de bestorming van bastille?
A
14 juli 1789
B
21 januari 1793
C
16 oktober 1793
D
2 november 1791

Slide 41 - Quiz

Hoe kwam het dat de ontsnapping van Lodewijk XVI en Marie Antoinette mislukte?
A
Ze werden tijdens hun ontsnapping herkend in het Franse dorpje Varennes.
B
Ze werden tijdens hun ontsnapping herkend in Parijs.
C
Ze werden tijdens hun ontsnapping herkend in Montpellier.
D
Ze hadden zich verstopt en werden gevonden door een van de burgers van Frankrijk.

Slide 42 - Quiz

wat is napoleons volledige naam?
A
gewoon napoleon
B
napoleon van Armagnac
C
napoleon van Montbéliard
D
napoleon bonaparte

Slide 43 - Quiz

op welke manier lieten mensen in de 1790s hun mening weten over de franse revolutie?
A
door er over te praten
B
door de europese vlag te dragen.
C
door rood, wit, blauw te dragen.
D
door hun kleding anders te doen.

Slide 44 - Quiz

wat is seperatisme?
A
een land dat vast zit aan het koningshuis.
B
een land langzaam afhankelijk worden.
C
een land dat goed in de samewerking is met buurlanden
D
een land dat oorlog voert.

Slide 45 - Quiz

wat is irridentisme?
A
Als een land dat oorlog voert.
B
Als een land het machtigste land is ter wereld.
C
Als iemand in een land die zich identificeert als iemand van een ander land.
D
Als een land het rijkste land is ter wereld.

Slide 46 - Quiz

Dit was het einde van de les
Ik hoop dat jullie veel hebben geleerd over de Franse revolutie!

Slide 47 - Slide

Bronnen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Franse_Revolutie
https://static.kunstelo.nl/ckv2/cultuurwijs/cultuurwijs/www/nwc.rijksmuseumamsterdam/cultuurwijs.nl
https://larevolutionenfrancaise.wordpress.com/1700-1750/4-mode-in-de-franse-revolutie/
https://www.eetzaken.nl
https://historiek.net/franse-revolutie-tijdlijn-oorzaken-samenvatting/71927/

Bronnen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Westerse_kostuumgeschiedenis
https://nl.wikipedia.org/wiki/Separatisme
https://nl.wikipedia.org/wiki/Marie_Antoinette_van_Oostenrijk
https://www.nationalgeographic.nl/geschiedenis-en-cultuur/2019/01/hoe-de-franse-koningin-marie-antoinette-haar-hoofd-verloor
https://isgeschiedenis.nl/nieuws/onthoofding-franse-koning-lodewijk-xvi
https://historianet.nl/oorlog/revolutie/franse-revolutie-dwong-lodewijk-xvi-tot-onmogelijke-vlucht

Slide 48 - Slide