VCM toets 2 les 6.1

VCM
Deze les: opvang na slecht nieuws (geen toets)
reflectieverslag en planning VCM toets
Volgende les: oefenen probleemverhelderend gesprek (casus:Mohan)
1 / 18
next
Slide 1: Slide
CommunicatieHBOStudiejaar 1

This lesson contains 18 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 60 min

Items in this lesson

VCM
Deze les: opvang na slecht nieuws (geen toets)
reflectieverslag en planning VCM toets
Volgende les: oefenen probleemverhelderend gesprek (casus:Mohan)

Slide 1 - Slide

Slide 2 - Link

Wat valt je op in dit gesprek? Wat doet de vpk?

Slide 3 - Open question

Slide 4 - Video

Slide 5 - Slide

Slide 6 - Slide

Slide 7 - Slide

Slide 8 - Slide

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Slide

Fase 1: Handelen
Op donderdag 21 januari 2021 heb ik met mevrouw Kok een opvang na slecht nieuws gesprek gehad. Ik wilde bereiken dat mevrouw Kok een fijn gesprek had en haar gevoelens heeft kunnen uitten. Ik wilde hierbij letten op dat ik een goeie gevoelsreflectie gaf en dat ik een goede houding aanhield.
Fase 2: Terugblikken
Mevrouw Kok gaf aan dat ze erg boos was, omdat ze vond dat er met haar niet goed gecommuniceerd was over haar revalidatie en dat ze nu ineens naar een verpleeghuis moet. Ik heb het hier met mevrouw Kok overgehad doormiddel van vragen stellen, gevoel reflecties geven en goed naar mevrouw te luisteren. Ook heb ik met mevrouw Kok gepraat over of ze nog wat wilde, we zijn tot de conclusie gekomen dat mevrouw Kok graag nog een gesprek met de arts wil met een verpleegkundige erbij. Ik heb geprobeerd een goede gevoelsreflectie te geven aan mevrouw Kok, voor mijn gevoel is de gevoelsreflectie best oké gegaan. Ik heb geprobeerd om een open houding aan te nemen. Ik heb geprobeerd om goed oogcontact te maken, door oogcontact te maken probeerde ik te laten zien dat ik geïnteresseerd was in wat mevrouw Kok zei (De steven, z.d.). Voor mijn gevoel is oogcontact maken goed gelukt tijdens het gesprek.
Fase 3: Bewustwording
Ik ben mij ervan bewust geworden toen ik de video terug keek dat ik nog wat beter mag parafraseren, ik heb soms te veel de neiging om letterlijk te zeggen van de patiënt zegt. Wat mij nog meer opviel is dat soms nog wel een gesloten vraag stel terwijl ik gewoon open vragen had kunnen stellen.
Fase 4: Alternatieven ontwikkelen
De volgende keer wil ik beter parafraseren en betere open vragen stellen. Ook was ik best zenuwachtig van te voren, dus ik zou graag minder zenuwachtig willen zijn.
Fase 5: Uitproberen
Om minder zenuwachtig te zijn wil ik de volgende keer voor het gesprek vijf keer diep in en uit ademen, hierdoor krijgt mijn lichaam het signaal om rustiger te worden (Kay, 2016).





Slide 11 - Slide

Wat vind je van dit verslag?

Slide 12 - Open question

o Fase 1: ik wil rust en daar waar nodig ook stilte in een gesprek aanbrengen. Ik wil ook accent leggen op het goed afsluiten van een gesprek.

o fase 2: ik concludeer dat de rust bewaren slechts ten dele is gelukt. Als feedback heb ik teruggekregen, dat de eerste minuut van het gesprek onrustig is verlopen en dat ik snel praatte. Nu ik terugkijk naar het filmpje (of nu ik terugblik op) zie ik ook dat de patiënt me in de beginfase niet begrijpend aankijkt, hier heb ik niet op gereageerd. Volgens ten Have (2016) is er dan onvoldoende sprake van aandachtgevend gedrag, ik reageer namelijk niet op signalen van de patiënt. Ik klink gehaast en dat kan de patiënt het gevoel geven dat er onvoldoende tijd en aandacht is voor dit gesprek (ten Have, 2016). In het middendeel van het gesprek praatte ik rustiger en zat ik meer ontspannen. In dit deel van het gesprek is er sprake van rust en hoor ik goed wat de patiënt zegt. De afsluiting van het gesprek verliep rommelig.
o Fase 3: ik werd me bewust dat de haast kwam door eigen gevoelens van onzekerheid. Ik vond het spannend om het gesprek met de simulant aan te gaan. Bij de start van het gesprek ben ik daardoor te snel gegaan, waardoor het contact met de cliënt niet goed werd gemaakt. Ook aan het eind van het gesprek ging ik te snel, dit kwam omdat ik eigenlijk niet goed wist wast ik moest zeggen. Ik was blij dat het gesprek afgerond kon worden, maar had achteraf het gevoel dat uit de afronding van het gesprek meer te halen is. Zo had ik een samenvatting kunnen geven, waarin kort de belangrijkste zaken weergegeven worden en ik kan nagaan of alles goed begrepen is (ten Have, 2016).
o Fase 4: ik ga voortaan bewust tot vijf tellen vóórdat ik een gesprek start. In deze korte tijd bedenk ik me bewust: houd rust vanaf de start van het gesprek. Ik ga me opnieuw verdiepen in ‘het afronden van een gesprek’ en ga actief oefenen in een goede afronding en ‘het samenvatten van een gesprek’. In de volgende lessen zal ik feedback vragen op deze specifieke items.
o Fase 5: uitproberen van voorgenomen ideeën. Vóór aanvang van het gesprek vraag ik mijn observator m.n. te letten op de aangegeven items: rust behouden, stiltes passend inbouwen en afronden middels samenvatten.




Slide 13 - Slide

Wat vind je van dit verslag?

Slide 14 - Open question

Beoordelingsformulier!
Beargumenteert handelen en/of alternatieven a.d.h.v. relevante literatuur Beargumenteert handelen en/of alternatieven niet a.d.h.v. relevante literatuur Beargumenteert handelen en/of alternatieven goed a.d.h.v. relevante literatuur (minimaal 2 bronnen)
Literatuurlijst: conform APA richtlijnen uit verwijswijzer Literatuurlijst: niet conform
APA richtlijnen uit verwijswijzer
   Literatuurlijst: conform APA richtlijnen uit Verwijswijzer; slechts incidentele fouten.

Slide 15 - Slide

Inplannen VCM toets
Wie heeft voorkeur?

Slide 16 - Slide


25 januari
1 februari

Slide 17 - Poll

Volgende les
Oefenen probleemverhelderend gesprek Casus Mohan

Slide 18 - Slide