PO - #Loveattack

1 / 7
next
Slide 1: Slide
BurgerschapBurgerschapsonderwijs+1BasisschoolGroep 5-8

This lesson contains 7 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 60 min

Introduction

Instagram, Twitter, Facebook, TikTok, Youtube. Via social media kun je makkelijk een kijkje nemen in het leven van je klasgenootje Lisa, buurjongen Youssef en je vrienden. Én, wie volgt er niet de avonturen van wildvreemde mensen?! Iedereen vindt er wel iets van. De post is leuk, stom, spannend, verdrietig, gezellig, mooi of grappig. Maar zijn al die reacties die we achterlaten wel altijd zo fijn om te ontvangen? kerndoelen: 3, 37 en 55 #Loveattack: een les over positieve comments op het internet.

Instructions

Iedere maakt in deze les een poster: print voor iedereen een poster uit de bijlage (op A4 of A3). 
Zorg voor tekenmateriaal, tijdschriften, scharen en lijm. Nog leuker is het als je van al je leerlingen een foto kan printen, die zij zelf kunnen uitknippen en op de poster kunnen plakken - maak zelf foto's van hen (witte muur als achtergrond!) en print ook deze uit. 

Worksheets

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Slide 2 - Slide

KLASSIKAAL

Start de les met het filmpje van Mattijs en zijn zus. Bespreek na: wat hebben de leerlingen gezien? Vraag ook naar ervaringsverhalen. Laat iemand wel eens een comment achter bij een filmpje of op Instagram? Wie heeft er eigenlijk social media? En wie ontving ooit een nare reactie? Hoe zou jij je voelen als je die kreeg? Deel als leerkracht ook vooral je eigen ervaringen en voorbeelden. 
En de actie van de zus van Mattijs? Dat noemen we een 'Loveattack'!

Slide 3 - Slide

KLASSIKAAL

In de klas maken jullie een offline platform: een muur vol berichten met positieve comments. De berichten maken de leerlingen zelf en hun klasgenoten kunnen hier een positieve reactie onder ‘posten’. 

Slide 4 - Slide

KLASSIKAAL

Iedere leerling krijgt een poster. Hierop verwerkt hij/ zij een post voor op het OFFLINE platform. 

Hoe maak je een leuk bericht? 
  • STAP 1: Begin met een leuk beeld. Laat de leerlingen tekenen, plaatjes uitprinten, meebrengen of verzamelen. Helemaal leuk: het beeld aanvullen met een foto van jezelf. Wat is jouw verhaal? Of welke boodschap wil je deze week kwijt? 
  • STAP 2: Verzin een pakkende tekst. Deze kan leuk, vrolijk, verdrietig, gek of grappig zijn. 
  • STAP 3: Gebruik een hashtag! Een hashtag is eigenlijk het hele bericht en beeld samengevat in 1 of meerdere woorden. Laat de leerlingen overleggen en elkaar helpen. 
Hang alle posters aan de muur en plak er zelf er in het groot de letters #LOVEATTACK boven. 

Slide 5 - Slide

IN DUO'S 

Alle posters hangen: tijd voor de comments! Maak duo’s en laat telkens een paar tweetallen met een pakketje post-its naar de muur gaan. Samen posten ze zoveel mogelijk positieve reacties op de muur! Brainstorm vooraf nog even kort: hoe schrijf je een positieve comment? En, hashtags zijn verplicht! Even geen inspiratie? Gebruik de #Loveattack!

Slide 6 - Slide

KLASSIKAAL

Bespreek de berichten en lees sommige post-its voor. Hoe is het voor de ontvanger om dit te krijgen? En hoe was het om zo’n positief bericht te sturen?


Slide 7 - Slide

KLASSIKAAL

Haal aan het einde van de les het onderwerp ‘online comments’ aan. Check ook of de klas snapt dat je negatieve comments kunt ontkrachten met een positieve reactie! Zo’n positieve actie: dát is een echte #Loveattack.  

Tot slot. Evalueer de #Loveattack. Het idee: iemand maakt bijvoorbeeld een lelijke opmerking in de klassen-app. Hierop reageren alle andere leerlingen alleen maar op door om de beurt #Loveattack te typen. Daarmee weet de lelijkerd dat hij/zij te ver ging en krijgt degene tegen wie het bedoeld was een hart onder de riem.

TIP! Herhaal wekelijks deze les. Positieve comments plaatsen? Hartstikke normaal in jouw klas! #Loveattack