Les 1 - Klei: introductie, tegel

Instructies Klei
Vreemde vogel - jaar 1
1 / 17
next
Slide 1: Slide
HandvaardigheidVoortgezet speciaal onderwijsMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoLeerroute VBLeerroute VKLeerroute VGLeerroute VT

This lesson contains 17 slides, with interactive quiz and text slides.

time-iconLesson duration is: 90 min

Items in this lesson

Instructies Klei
Vreemde vogel - jaar 1

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Agenda
  • Uitleg klei
  • Uitleg opdracht
  • Eventueel verhaal afmaken
  • Schetsen & kleien
  • Opruimen & schoonmaken 

Slide 2 - Slide

This item has no instructions

Klei
KLEI

Slide 3 - Slide

Klei is te verdelen in 3 soorten: Aardewerk, Steengoed en Porselein.
Aardewerk is de meest gebruikte en meest goedkope soort. Je hebt het in verschillende kleuren. Hoe roder na het bakken, hoe meer ijzer in de klei. Omdat deze klei poreus is na het bakken, moet er altijd een glazuurlaag overheen om het waterdicht te maken als je er gebruiksgoed van wilt maken. Voor handvormen gebruikt men meestal klei met chamotte. Chamotte zijn kleine korreltjes gebakken klei. Die worden aan de klei toegevoegd omdat het stabiliteit aan de klei geeft. Daarbij krimpen de te bakken objecten minder sterk en blijven ze regelmatiger van vorm. 

Porselein: Deze klei is het meest zuiver en het meest wit. Je kunt het tot 1300 graden bakken. Het is dan zeer sterk en kan er zelfs transparant uitzien.
Wat kun je maken met klei?

Slide 4 - Mind map

This item has no instructions

Materialen

Slide 5 - Slide

Klei is eigenlijk een oeroud product. Voordat je klei in handen hebt is er een proces van miljoenen jaren aan voorafgegaan. De oorsprong is vulkanisch graniet. Het graniet wordt hoog in de bergen afgebroken door natuurlijke erosieprocessen. De kleine deeltjes veranderen in de loop der tijd door natuurkundige en scheikundige processen in klei.

Klei is te verdelen in 3 soorten: Aardewerk, Steengoed en Porselein.
Aardewerk is de meest gebruikte en meest goedkope soort. Je hebt het in verschillende kleuren. Hoe roder na het bakken, hoe meer ijzer in de klei. Omdat deze klei poreus is na het bakken, moet er altijd een glazuurlaag overheen om het waterdicht te maken als je er gebruiksgoed van wilt maken. Voor handvormen gebruikt men meestal klei met chamotte. Chamotte zijn kleine korreltjes gebakken klei. Die worden aan de klei toegevoegd omdat het stabiliteit aan de klei geeft. Daarbij krimpen de te bakken objecten minder sterk en blijven ze regelmatiger van vorm. Chamotte geeft stabiliteit aan de klei. Aardewerk bak je tussen de 1000 en 1180 graden.

Steengoed is veel sterkere klei dan aardewerk. Bij het bakken (1200-13.00 graden) verglaast de klei waardoor de vormen waterdicht worden. De glazuur die je er overheen doet is vooral decoratief. Ook steengoed klei kun je gechamotteerd krijgen.

Porselein: Deze klei is het meest zuiver en het meest wit. Je kunt het tot 1300 graden bakken. Het is dan zeer sterk en kan er zelfs transparant uitzien.
Materialen

Slide 6 - Slide

Alledaags gebruik

Slide 7 - Slide

Bloemenhouder, circa 1690, De Metaale Pot, Delft, aardewerk, h. 61 cm.

Stadhouder Willem III van Oranje en zijn echtgenote prinses Mary Stuart II waren liefhebbers van Delfts blauw. Tijdens hun verblijf in Paleis ’t Loo van 1677 tot 1688 lieten zij vele stukken maken bij de plateelbakkerijen in Delft, waaronder dit soort bloemhouders. 


Hoedenstandaard met floraal decor, circa 1736-1795​, porselein, h. 27,3 cm en 15,5 cm

Ooit was dit bijzondere object eigendom van de Chinese keizer Qianlong, die van 1736 tot 1795 over China heerste. Op zijn veldtochten veroverde hij grote gebieden en onderwierp hij vele niet-Chinese volken, zoals de Mongolen en de Oeigoeren. Maar hij was ook een geletterd en zeer ontwikkeld man die er bovendien een extravagante en luxueuze levensstijl op nahield. Tijdens zijn leven vergaarde hij een enorme kunstcollectie, die tot op heden bewaard wordt in musea in Beijing en Taipei. En wanneer Qianlong een van zijn vele mooie hoeden afzette, dan werd die door een bediende op een chique parfumeerstandaard gezet. In de bolvormige bovenkant van de parfumeerstandaard zaten geurstoffen, die ontsnapten door de openingen in de boven- en zijkant. 

Slide 8 - Slide

Karel Appel, Tête, 1978, aardewerk, uitgevoerd bij Struktuur 68, Den Haag, h. 56,6 cm

Met zijn felle en expressieve kleuren trekt Tête alle aandacht naar zich toe. Bovendien herken je er meteen de hand van de meester in: het is duidelijk een Karel Appel. Dat het niet om een schilderij maar om een beeld van geglazuurd aardewerk gaat, maakt het extra bijzonder.



Artist Brett Kern demonstrates its seemingly shape-shifting properties with his clay dinosaurs that faithfully resemble soft, inflatable toys. To create this illusion, Kern forms creases and folds in all the places you’d expect for an air-filled object—its seams. The tiny wrinkles on the dinosaurs’ bodies, arms, and legs resemble plastic material being stretched and pulled. Coupled with shiny glazing, it’s as if these creatures could pop the prick of a pin.
Materialen

Slide 9 - Slide

Lei Xue's - Drinking tea

Though the patterns that adorn Lei Xue‘s ceramics are directly inspired by age-old Ming Dynasty porcelain, the pieces themselves are undeniably contemporary. For his Drinking Tea series, he has crafted vessels that look like crumpled cans. The juxtaposition of both aesthetic and concept challenges viewers' perceptions of traditional Chinese drinking vessels.
Materialen

Slide 10 - Slide


Industrial plasticine is a modeling material which is mainly used by automotive design studios. It was developed as an industrial version of plasticine or hobby clay. 
The styled object can be used to create moulds. However, largely because sulfur interfered with some mould-making processes, especially if clay surfaces are unsealed surfaces and platinum-cure Room Temperature Vulcanization silicone was used, sulfur-free variants are now available; these are usually much lighter than sulfur-containing clays.
More recently, clay models are 3D scanned into a digital file using laser technology. This is then opened in Computer-aided design software to be worked further.
Boetseerklei
  • boetseren 
  • plastisch (nog vochtig en kneedbaar)
  • verder werken/niet af = inpakken in plastic 
       met een vochtige doek
  • Chamotte = korrel in klei. Hoe meer korrels, hoe hoger het getal, hoe ruwer de klei (Het wordt toegevoegd aan klei om die sterker te maken, om textuur toe te voegen, en om ervoor te zorgen dat de klei minder krimpt bij het uitdrogen.)

Slide 11 - Slide

This item has no instructions

Kleigereedschappen
  • Spatels
  • Mirettes - uitholen
  • Kleirol
  • Kleilatten
  • Kleimat - gladde kant naar 
boven

Slide 12 - Slide

This item has no instructions

Kleislib
Klei oplossen in water
Yoghurt dik

Slide 13 - Slide

This item has no instructions

Klei tips
  • Klei moet je vochtig houden (pak een potje water)
  • Met je vingers de barsten er uit wrijven
  • Slib gebruiken om aan elkaar te plakken
  • Probeer zo weinig mogelijk aan elkaar te plakken. Maak liever een basisvorm waaruit je dingen snijdt.
  • Je kunt sponsjes etc. gebruiken voor textuur (wees creatief, maar overleg wel even)
  • NIET SLAAN OP JE KLEI! Hierdoor sla je het vocht er uit en wordt het droog en hard. Rollen om het plat te maken.
  • Niet gooien met klei, want dan moet je het lokaal verlaten en dus dubbel na komen.

Slide 14 - Slide

This item has no instructions

Kleitegel
  1. Kneed de klei goed door
  2. Rol met een kleirol de klei tussen 2 kleilatten even dik uit. 
  3. Snijd een vierkant uit de klei. 

Slide 15 - Slide

This item has no instructions

Vreemde vogel
Je hebt een verhaal geschreven over een vreemde vogel. Je gaat het hoofdpersoon tot leven brengen

Eisen: 
- Formaat tegel = tussen de 8 en 15 cm hoog
- Maak verschillende (creatieve) texturen
- Het mag er niet uit zien als al een bestaand iets. Dus ga elementen combineren of iets vervreemd toevoegen.

Slide 16 - Slide

This item has no instructions

Opruimen en schoonmaken
  1. Kras onderop jouw werkstuk voorzicht jouw naam. 
  2. Ruim jouw werkstuk op. 
  3. Maak van alle restjes klei een bol. 
  4. Maak de gereedschappen en je werkplek schoon met een doekje of water (wel goed droog maken!).
  5. Was je handen.

Slide 17 - Slide

This item has no instructions