This lesson contains 42 slides, with text slides and 1 video.
Lesson duration is: 90 min
Items in this lesson
Goden in Egypte
Slide 1 - Slide
Tempels
De mensen in Egypte letten elke dag goed op hoe ze leefden omdat ze de goden niet boos wilden maken. Ze wilden de goden graag tevreden houden. Hoe ze dat moesten doen wisten de priesters in de tempels.
Iedere god had zijn eigen tempel. De priesters vertelden dat ze precies wisten wat een god of godin wilde en de Egyptenaren geloofden de priesters. Daardoor werden de priesters bijna net zo belangrijk als de goden zelf.
Slide 2 - Slide
Slide 3 - Video
De vele goden van Egypte
Slide 4 - Slide
Isis, de godin van de liefde en kinderen
Slide 5 - Slide
Dieren speelden een belangrijke rol in het oude Egypte. Sommige mensen hielden huisdieren. Vis werd vanwege de Nijl veel gegeten en
er werd door de farao gejaagd op nijlpaarden en krokodillen in de Nijl en in de woestijn met honden op hazen, struisvogels en leeuwen.
Slide 6 - Slide
Dieren speelden nog een andere belangrijke rol in het oude Egypte.
Slide 7 - Slide
Heilig
Sommige dieren waren heilig in het Oude Egypte.
De Egyptenaren dachten dat er een god in het lichaam van het dier zat.
Slide 8 - Slide
Jakhals
De god wordt vaak afgebeeld in de Hal van de Waarheid, waar de ziel van de overledene werd gewogen. Deze godheid was verantwoordelijk voor het begeleiden van de overledene, zodat zij hun hart wegen voordat zij de hemel binnengaan tijdens het proces tegen Osiris. Waarheid en gerechtig heid
Slide 9 - Slide
Slide 10 - Slide
Leeuw
Sechmet had een leeuwenkop en was de godin van de vergelding, ziekte en leeuwinnen. In de ogen van de Egyptenaren was ze een zeer krachtige godin. Sechmet symboliseerde de verwoestende kracht van de zon.
Slide 11 - Slide
Sechmet
Slide 12 - Slide
De Valk
Hij wordt beschouwd als de maker van de beschaving. De valk staat voor de hemel, de oorlog en de jacht, en was de zoon van Isis en Osiris.
Slide 13 - Slide
Horus
Slide 14 - Slide
De krokodil
De krokodil is een van de beroemdste bewoner van de rivier de Nijl. De krokodil vertegenwoordigde de god Sobek.
De god Sobek stond voor vruchtbaarheid en zorgde voor de kracht van de farao. .
Slide 15 - Slide
Sobek
Slide 16 - Slide
Ibis
Thoth was de Egyptische god van de maan, de magie, de kalender, de schrijfkunst en de wijsheid. Hij had volgens de mythologie het schrift uitgevonden en die kennis doorgegeven aan de mensheid.
Slide 17 - Slide
Thoth
Slide 18 - Slide
Kat
De Kat werd als een heilig dier beschouwd en stond onder de hoede van Basthet. Het is de godin van vreugde, dans, muziek, feest, leven en warmte.
Slide 19 - Slide
Basthet
Slide 20 - Slide
De Kever
De laatste van de heilige dieren van het oude Egypte is verbonden aan de god Khepri, de zon in de vroege ochtend.
Slide 21 - Slide
Khepri
Slide 22 - Slide
Slide 23 - Slide
In het oude Egypte werd de dood beschouwd als het begin van nieuw leven. Ook de mens zou na de dood voortleven in het Dodenrijk. Daarom stelden de Egyptenaren alles in het werk om het lichaam van de dode te bewaren.
Slide 24 - Slide
Om ingewanden toch mee te geven in het graf werden deze mee gegeven in potten. Wij gaan vandaag potten maken die daar op lijken. Daar mag je natuurlijk hele andere dingen in bewaren.....
Slide 25 - Slide
Papiermache, maar dan met tape
Aluminiumfolie tape een yoghurtbeker dikke verf
Slide 26 - Slide
Hoe?
Vorm van aluminiumfolie een vorm van een hoofd
schouders nodig?
bedenk op tijd welk dier het wordt.
hoe is de vorm van dat dier?
beplak met stukjes tape, vooral niet te groot
tape het vast aan de yoghurt emmer
beplak de hele emmer
werk netjes, hoe gladder getaped, hoe mooier straks!
Slide 27 - Slide
Extra opdracht
Als je klaar bent:
Schrijf je naam in het Oudegyptisch met het Hiërogliefenalfabet.
Slide 28 - Slide
volgende les:
Beschilderen van je werkstuk met details
bedenken welke god het is
naam van god in hyrogliefen
Verhaal van de god uitschrijven
Slide 29 - Slide
4
Kleur was noodzakelijk, want dingen hadden in werkelijkheid ook kleur. De meeste voorwerpen die bewaard zijn gebleven, hebben vaak weinig tot geen kleur meer, maar vroeger
zag alles er heel anders uit.
Slide 30 - Slide
Ook voor kleuren waren er afspraken. Mannen hadden een roodbruine huidskleur, vrouwen meer een gelige kleur. Waarschijnlijk had dit te
maken met het feit dat mannen meer buitenshuis kwamen en dus bruiner van kleur waren dan de vrouwen die meer binnenshuis werkten.
Slide 31 - Slide
Voor goden waren er andere kleuren.
Goden waren niet als mensen; hun huid was van goud. Daarom zijn goden vaak in een fellere gele kleur gekleurd. De god Osiris was anders: omdat hij onder andere de god van
de vruchtbaarheid en het nieuwe leven was, was hij meestal groen of zwart van kleur.
Slide 32 - Slide
Slide 33 - Slide
De Ankh is één van de bekendste symbolen uit het oude Egypte. Hij staat voor het eeuwig leven. Het teken heeft ook de naam de sleutel van het leven en vind je vaak terug op tombes van overleden koningen en koningen (denk aan bijvoorbeeld Cleopatra). Het staat bekend als “de sleutel van de Nijl” waarbij het de vereniging tussen de god Osiris en Isis is.
Slide 34 - Slide
Het symbool Djed stond in het oude egypte beter bekend als de ruggengraat van de god Osiris. Het teken stond voornamelijk bekend om de wedergeboorte en stabiliteit. Met name wedergeboorte geloofden de oude Egyptenaren heilig in.
Slide 35 - Slide
De Lotus stond voor wedergeboorte in het oude Egypte. Er waren twee soorten lotusbloemen, namelijk de witte en de blauwe variant. Naast de wedergeboorte stond de lotusbloem ook symbool voor de eenwording van de twee Egyptische koninkrijken.
Slide 36 - Slide
De ‘Was Staf’ stond symbool voor macht in de oude Egyptische cultuur. Hij vertegenwoordigde de macht en heerschappij van de goden. Tevens zorgde de Was Staf voor continuïteit van de welvaart van een koning. De kromme bovenkant van de staf staat symbool voor het hoofd van Set.
Slide 37 - Slide
Het Oog van Horus wordt ook wel het Oog van Ra genoemd. Dit teken stond bekend als bescherming tegen ziektes, boze geesten en voor een goede gezondheid. Het Oog van Horus is één van de bekendste symbolen uit het Oude Egypte. Naast reeds genoemde eigenschappen had het Oog ook genezende krachten waar de Egyptenaren in geloofden.