bouwkosten berekenen

Uittrekken van materialen, Bouwkosten berekenen met archicalc
1 / 22
next
Slide 1: Slide
BouwkundeMBOStudiejaar 1

This lesson contains 22 slides, with interactive quiz, text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 50 min

Items in this lesson

Uittrekken van materialen, Bouwkosten berekenen met archicalc

Slide 1 - Slide

Lesdoelen
Na deze les weet je:
hoe je een uittrekstaat opstelt
Wat je nodig hebt om een uittrekstaat op te kunnen stellen.
Hoe pak je de opdracht 9 van project aan. (sprint 6 uittrekstaat) 

Slide 2 - Slide

Uittrekstaat maken
Bij elke te maken begroting wordt een uittrekstaat gemaakt voor het bepalen van de hoeveelheden die nodig zijn voor het vaststellen van manuren en materialen.

Slide 3 - Slide

Wat gebruik je bij het maken van een uittrekstaat
Je gebruikt daarvoor aangeleverde tekeningen (ook details) het bestek of de beschrijving. Bij de uitvoering van kleinere opdrachten in de particuliere sfeer komt het voor dat er nauwelijks tekening en/of een beschrijving is.

Ga dan in overleg en bereid je goed voor om alle werkzaamheden goed in kaart te brengen. Noteer de juiste maten, bepaal welke matetrialen toegepast moeten worden, en maak schetsen en foto's van de bestaande situatie om zoveel mogelijk in kaart te brengen.

Slide 4 - Slide

Overzichtelijk uittrekken van materialen
Het uittrekken gaat per materiaalsoort, en bijvoorbeeld dikte waardoor een overzichtelijke staat ontstaat, gesorteerd naar werkonderdeel en materiaalsoort. De logische volgorde en het vermelden van de ruimte, wand of vloer voorkomt veel zoekwerk als je later een verrekening voor meer- en minderwerk moet maken.

Slide 5 - Slide

Voorbeeld uittrekken metselwerk
Metselwerk: (bestekhoofdstuk 22):
Het uittrekken van metselwerk doe je per gevel bij buitenmetselwerk en per verdieping bij binnenmetselwerk. Bij het uittrekken wordt onderscheidt gemaakt tussen vuil, eenzijdig schoon en tweezijdig schoon metselwerk. De eenheid is m2 met bijvermelding van dikte. Kosten verhogende factoren, zoals rollagen, bogen, lateien, enz. worden apart uitgetrokken.

Slide 6 - Slide

Factoren die de kostprijs kunnen beïnvloeden zijn:
  • De aankoopprijs van de stenen;
  • Het hak- en breukverlies;
  •  Het hak- en breukverlies (ca 3%) hangt geheel af van de aard van het werk. Vuil werk geeft       praktisch geen verlies, schoon werk daarentegen wel.
  •  Bij rollagen, strekken, etc. kan dit oplopen tot ca 25 á 30%.
  • De verwerkingskosten;
  • De metselmortel;
  • Det eventuele vertinwerk;
  • De spouwankers;
  • De isolatie;

Slide 7 - Slide

Verdeel het te bouwen object duidelijk en kleur tekeningen in om aan te geven welke onderdelen je hebt uitgetrokken.

Slide 8 - Slide

Bij het uittrekken van metselwerk bekijk je geveltekeningen plattegronden en details.
Je kleurt in welke onderdelen je hebt verwerkt per gevelaanzicht. Je kan je uittrekstaat verduidelijken door een knipsel van je ingekleurde onderdeel naast je berekening te plakken.

Slide 9 - Slide

In detail, De meeste onderdelen kun je niet van 1 tekening uittrekken.
 zie hier metselwerk loopt onder het maaiveld door tot op je funderingsbalk. Het zogenaamde trasraam is het gedeelte van een gemetselde muur van gewoonlijk 5 à 6 lagen onder tot 5 à 6 lagen boven het maaiveld. Het wordt uitgevoerd in harde steen (zogenaamde klinkers) en harde specie met als doel het optrekken van vocht te verhinderen vanuit de bodem rondom een gebouw. Dus apart opnemen in je begroting maar zeker niet vergeten.

Slide 10 - Slide

Laat altijd je hele berekening zien
In de uittrekstaat staat nooit alleen het eind getal. Je laat zien hoe je eraan komt in de berekening liefst in een rekenprogram-ma of excel. Dus lengte x breedte = totaal m2. Verdeel de gevel-tekening in onderdelen door de gevel tekening in te kleuren. Zijn er verschillende maten of kleuren gebruikt? Zijn er rollagen verwerkt? Maak gebruik van verschillende kleuren om de ver-schillende onderdelen die uitgetrokken zijn goed aan te geven.

Slide 11 - Slide

Na het uittrekken van je materialen laat je jou uittrekstaat controleren.
Mocht je nog wat vergeten zijn dan kun je dat gemakkelijk aan-passen omdat je alles overzichtelijk hebt omschreven en volledig uitgeschreven. Ook als het ontwerp wijzigt kun je het gemakkelijk wijzigen. Je moet alleen het onderdeel wijzigen wat veranderd is en omdat je niet alleen een totaalmaat hebt op-geschreven. We gaan oefenen met Archicalc

Slide 12 - Slide

Opdracht 9 project Sprint 6 uittrekstaat
  • Zijn jou bestektekeningen duidelijk? 
  • Staan alle onderdelen vermeld in de bestekstekeningen? 
  • Heb je alle maatvoering erbij gezet? Ook stramienlijnen?
Vanuit bestekstekeningen maakt de aannemer een begroting waarvoor hij het werk kan maken. Wijzigingen of onduidelijkheden worden besproken met de opdrachtgever/architect en indien nog steeds niet duidelijk dan in de nota van inlichtingen opgenomen en achteraf verrekend. Alles wat in de bestektekst en op de bestekstekeningen is aangegeven moet in de begroting opgenomen zijn. Anders is het voor rekening van de aannemer. De aannemer heeft dan mogelijk een verlieslijdend project.

Slide 13 - Slide

Omschrijf wat een stramien is

Slide 14 - Open question

Wat is een stramienlijn?
Een stramienlijn is een lijn op een bouwtechnische tekening als hulpmiddel om op een tekening te verwijzen naar bepaalde belangrijke overgangen in het bouwwerk, zichtpunten of doorsneden die in andere tekeningen kunnen worden uitgebeeld. Het doel van een stramienlijn is dus het verduidelijken van de technische tekening. Er zijn horizontale en  verticale stramienlijnen en worden linksonder in de tekening van een nummer of letter voorzien
Horizontaal van een nummer vanaf 1 oplopend, verticaal van een letter vanaf A oplopend. De stramienlijnen vormen zo een assenstelsel. Ter plaatse van een gevel zijn stramienlijnen meestal gekoppeld aan de buitenkant van het binnenspouwblad.  Gerelateerd aan de hartlijnen van de constructie. Hoogtematen zijn gerelateerd aan de bovenkant afwerking van de begane grondvloer.

Slide 15 - Slide

Slide 16 - Slide

Aanpak opdracht
  • Maak een materiaalstaat, orden op bouwdelen (draagconstructie, gevels wanden daken etc
  • Zoek bij alle materialen en afwerkingen elementenprijzen. (www.bouwkosten-online.nl)
  • Kijk goed na welke eenheid je moet gebruiken (m1 m2m3 stuks)
  • Maak de begroting eerst in excel
  • Daarna maak je de begroting in archicalc.

Slide 17 - Slide

https://www.archicalc.nl/ Koop een jaarlicentie

Slide 18 - Slide

Meest gebruikte
begrotings-software in de bouwsector

Slide 19 - Slide

Meest gebruikte
begrotings-software in de bouwsector
Bouwdelen uit de Bouwkosten Online database in de software geïntegreerd. Ideaal voor de ZZP-er, gericht op Verbouw projecten Inclusief gratis kosten bibliotheek Verbouw.
Studentenversie is gratis, ga naar studenten en dan archicalc

Slide 20 - Slide

Volg de instructie om jezelf aan te melden bij archicalc (gratis studenten versie)
Ga daarna naar downloads, hier staat archicalc.
Bekijk in de volgende video op de komende slide hoe je met achicalc kan werken.

Slide 21 - Slide

Slide 22 - Video