This lesson contains 14 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.
Lesson duration is: 30 min
Items in this lesson
Slide 1 - Slide
https:
Slide 2 - Link
Wat weet je van de (Trans-Atlantische) Slavernij
Slide 3 - Mind map
Discriminatie in Nederland
Slide 4 - Mind map
Heeft het slavernijverleden iets te maken met discriminatie die er nu in de wereld is? (wat denk je?)
Slide 5 - Open question
Slide 6 - Video
Wat vind het grootste deel van de Nederlanders?
A
Wel excuus aanbieden
B
Geen excuus aanbieden
Slide 7 - Quiz
Welke redenen kwamen in het fragment naar voren waarom de meeste Nederlandse vinden dat er geen excuus hoeft worden aangeboden?
Slide 8 - Open question
Vindt Arjen Lubach zelf dat de Nederlandse regering excuus moet maken?
A
Ja
B
Nee
Slide 9 - Quiz
Wat vind jij?
Slide 10 - Open question
Lastige afweging
Historisch gezien:
Heeft de regering van nu niet iets te maken met de Nederlandse regering in de17e en 18e eeuw, dus waar moet deze regering dan excuus voor aanbieden?
In de 17e en 18e eeuw deden veel landen aan slavernij en was de algemene gedachte dat gekleurde mensen minderwaardig waren aan witte mensen (toen nog blank genoemd, als in blank = zuiver).
Normen en waarden veranderen in de tijd. Over 200/300 jaar denken mensen ook weer anders over wat wij nu 'normaal' vinden. Moet je als regering dan overal excuus voor aanbieden wat voorgangers hebben gedaan (en wat in hun tijd 'gewoon' was)?
Slide 11 - Slide
Lastige afweging
Iedere regering, ook de huidige, heeft te maken met de erfenis van eerdere regeringen van Nederland, en zal zich soms moeten verhouden tot zwarte bladzijden uit het verleden.
Mensen die dan zeggen: 'Maar dan kun je wel bezig blijven met excuus aanbieden, dan kun je wel teruggaan tot de hunebedden’. Dat klopt niet helemaal. Want het onrecht in de prehistorie of middeleeuwen werkt niet door in ons huidige leven, en het slavernij verleden wel (denk maar aan de hoeveelheid discriminatie en racisme er vandaag de dag nog is)
Slide 12 - Slide
Lastige afweging
Maar wat zegt het over een regering als die echt blijft weigeren om een excuus te maken, terwijl een deel van de Nederlanders daar wel om vraagt en het voor hun echt zou kunnen helpen?
Uit onderzoek blijkt namelijk dat meer dan driekwart van de Nederlanders met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond excuses voor de slavernij van de Nederlandse overheid heel belangrijk vindt.