De schreeuw

de schreeuw
1 / 19
next
Slide 1: Slide
Beeldende vormingMiddelbare schoolvwoLeerjaar 5

This lesson contains 19 slides, with text slides and 2 videos.

time-iconLesson duration is: 30 min

Items in this lesson

de schreeuw

Slide 1 - Slide

Edvard Munch: De Schreeuw, 1893
Op een avond wandelde Munch met vrienden terug naar de stad Oslo. Ze bleven staan op een brug. Terwijl zijn vrienden doorliepen bleef Munch staan, aangegrepen door het landschap en de lucht met de ondergaande zon. Hij hoorde en voelde het landschap rondom hem schreeuwen. Hij kreeg een onmachtig en depressief gevoel. Deze gebeurtenis maakte zo veel indruk op hem dat hij deze gebeurtenis later meerdere malen vastlegde op doek. Opvallend is dat de titel van het schilderij niet wijst op de figuur, maar op het landschap. De figuur houdt niet zijn wangen vast ter ondersteuning van het schreeuwen, maar houdt zijn handen op de oren om het "geschreeuw" van het landschap tegen te gaan. Door de golvende lijnen van het schilderij wordt het gevoel van wanhoop versterkt.

Slide 2 - Slide

Slide 3 - Video

Alexander Rodchenko: Advertentie voor uitgeverij Lengiz, 1924
Rodchenko gebruikte zijn fotot van Russische beeldhouwster, regisseuse en schrijfster Lilya Brik in een advertentie voor een Russische uitgeverij.  Ze zegt: Boeken (alstublieft)! In Alle Takken van Kennis.
De compositie met veel diagonale lijnen en geometrische vlakken in primaire en secundaire kleuren is kenmerkend voor het constructivisme. Russische kunstenaars gebruikte deze nieuwe, abstracte beeldtaal om de nieuwe communistische staat te steunen en voorzien van een moderne beeldtaal.

Slide 4 - Slide

Ossip Zadkine: De verwoeste stad, 1953
Naar verluidt kreeg Zadkine de inspiratie voor het beeld De verwoeste stad toen hij vanuit Parijs onderweg was naar zijn vriend, de arts Hendrik Wiegersma in het Nederlandse Deurne. Toen de trein over het luchtspoor door Rotterdam reed zag hij het weggevaagde centrum van de stad.
Het beeld is van brons en stelt een menselijke figuur voor zonder hart, symbool voor het hart van Rotterdam dat verloren ging door de brand die uitbrak na het bombardement op de Maasbruggen, waar de Nederlandse mariniers de Duitse aanvallers tegen hielden

Slide 5 - Slide

Slide 6 - Video

Psycho', uitgebracht op 16 juni 1960, doorbrak alle taboes en filmconventies.
De douchescène in 'Psycho' is meer dan legendarisch. Met extreme close-ups, geluidseffecten en Dolly Zooms werd Alfred Hitchcock 'Master of Suspense'.
Door de opnamen in extreme close-ups konden de naaktheid en het geweld worden gesuggereerd en gevoeld, maar het was nooit echt zichtbaar. 

Slide 7 - Slide

Filmposter Scream, 1996
Scream is een Amerikaanse horrorfilm uit 1996 van regisseur Wes Craven en schrijver Kevin Williamson. De film werd in december 1996 uitgebracht en volgt het leven van Sidney Prescott, een middelbaar scholier uit Woodsboro die het doelwit wordt van een mysterieuze moordenaar genaamd Ghostface. 

Scream verwierf internationale faam vanwege zijn openingsscène met Drew Barrymore. De film wordt beschouwd als aanjager van de heropleving van het teen slasher-genre midden jaren 90. Na Scream volgden Scream 2, Scream 3 en Scream 4 en een gelijknamige televisieserie.

Slide 8 - Slide

Jeroen Henneman: De Schreeuw, 2007
een monument ter nagedachtenis aan regisseur, televisiemaker, columnist en opiniemaker Theo van Gogh. Het monument staat aan de rand van het Oosterpark in Amsterdam, dicht bij de plaats waar Van Gogh op 2 november 2004 door Mohammed Bouyeri werd vermoord.
Het werk toont de spanning en complexiteit van het thema de vrijheid van meningsuiting en hoe Van Gogh de mond werd gesnoerd.
De ontwerper, Jeroen Henneman, zei ter gelegenheid van de onthulling dat hij hoopt dat het beeld passanten herinnert aan het moment van de moord; "aan Theo van Gogh, die schreeuwt om genade."

Slide 9 - Slide

Na een droomdebuut met Wachstumsschmerzen is het komische duo Rundfunk nu terug met een tweede theatershow. In Todesangstschrei storten Yannick van de Velde en Tom Kalmthout zich op (de angst voor) de dood.
Je hebt je jeugd achtergelaten en alle ellende die daarbij hoort. Je mag eindelijk op eigen benen staan. Maar dan worden je haren dunner en ga je lichamelijk achteruit. Je hebt een nieuwe vijand, een waar je altijd bang voor bent: de dood. En hij komt steeds dichterbij. Dat wordt lachen.
 
Yannick van de Velde en Tom Kalmthout, 2020

Slide 10 - Slide

Francis Bacon, studie naar Velasquez, 1953

Slide 11 - Slide

Slide 12 - Link

Slide 13 - Slide

DE OPDRACHT
Maak een werkstuk met het thema: De Schreeuw
Geef een persoonlijke invulling aan dit thema net zoals Munch en andere kunstenaars deden.
Wat is schreeuwen? Wat laat jou schreeuwen? Wat schreeuwt (nu) om aandacht?
Is schreeuwen positief of negatief? Wil je het letterlijk of figuurlijk verbeelden?
Of onderzoek een andere uiting van een emotie zoals: lachen, huilen……


Slide 14 - Slide

UITWERKING OPDRACHT

Je mag een filmpje, animatie, boek, strip, tekening, schildering, fotoserie of object maken bij het thema.



Slide 15 - Slide

UITWERKING OPDRACHT
Oriënteren: 
Oriënteer je eerst heel breed op het thema. Wat roept het voor ideeën en beelden bij je op? Formuleer uit al die eerste ideeën een persoonlijk uitgangspunt bij het thema. Maak in deze fase een uitgebreide mindmap en verzamel afbeeldingen ter inspiratie (moodboard)
Onderzoeken: 
Als het uitgangspunt geformuleerd is, onderzoek dan in schetsen en proefjes hoe je dat kunt vormgeven. Weet dat eerste ideeën vaak niet de origineelste zijn. Het zoeken naar meerdere oplossingen/beelden en experimenteren met verschillende materialen helpt je om te komen tot een goed doordacht beeld en laat ruimte voor toeval en nieuwe ontdekkingen.
Uitvoeren: 
Kies je beste idee/schets en voer deze uit tot een eindwerkstuk. De presentatie van dit werkstuk moet passen bij het uitgangspunt.
Presenteren: 
Maak je proces (oriëntatie en onderzoek) inzichtelijk en schrijf een korte toelichting bij je eindwerkstuk en toon dit aan de klas en je docent.





Slide 16 - Slide

EVALUATIE
Schrijf in je schetsboek een korte evaluatie van de opdracht (maximaal 1 pagina).
  • Hoe verliep jouw proces?
  • Welk doel wilde je bereiken met de uitwerking?
  • Waarover ben je tevreden?
  • Waarover ben je niet tevreden?
  • Wat heb je geleerd, of voor het eerst gedaan?






Slide 17 - Slide

PLANNING
W44    Introductie opdracht
W45    Oriëntatie en onderzoek (mindmap en moodboard)
W46    Formuleren persoonlijk uitgangspunt (schrijven en schetsen)
W46-47  Toetsweek (Leerstof is Cultuur van het Moderne)
W48    Onderzoek naar aanleiding van je uitgangspunt (schetsen)
              Wo. 29 nov. Excursie Mauritshuis en Kunstmuseum, Den Haag (8.30-18.00)
W49    Onderzoek naar aanleiding van je uitgangspunt (schetsen)
W50   Uitvoering eindwerkstuk
W51    Uitvoering eindwerkstuk
W2      Uitvoering eindwerkstuk 
W3      Afmaken en inleveren eindwerkstuk (evaluatie in schetsboek)


Slide 18 - Slide

Slide 19 - Link