Mysteries zijn raadselachtige verschijnselen die niet te begrijpen zijn. Je ziet iets waarvan je denkt: dit kan niet. En dan is het toch zo. Voor veel mysteries wordt vroeg of laat wel een verklaring gevonden, maar soms blijven mensen zich afvragen: hoe is het mogelijk? In dit thema maak je kennis met kleine en grote mysteries door erover te lezen en naar podcasts (digitale radioprogramma’s) te luisteren. Uiteindelijk maak je zelf een podcast over een klein (of groot) mysterie in je eigen omgeving.
Slide 2 - Slide
Aan de slag
Thema B §1 Hoe is het mogelijk?
Maak opdracht 1 en 2
Tijd> 10 minuten
Slide 3 - Slide
Antwoorden bespreken
Thema B §1 Hoe is het mogelijk?
Maak opdracht 1 en 2
Tijd> 10 minuten
Slide 4 - Slide
Vraag 1
Elke afbeelding hoort bij een bekend of minder bekend mysterie. Noteer de nummers van drie afbeeldingen waarover jij al iets weet. Noteer bij elk nummer wat er op de afbeelding is te zien én waarom jij vindt dat het een mysterie is.
Slide 5 - Slide
Vraag 2
Noteer het nummer van een afbeelding die jou nieuwsgierig maakt en waarover je meer wilt weten. Download de toelichting en lees de tekst die bij jouw afbeelding hoort.
Slide 6 - Slide
§2 Inleiding en slot
De inleiding is het eerste deel van een tekst en bestaat uit een of een paar alinea’s. De inleiding heeft twee functies:
aangeven wat het onderwerp van de tekst is;
de lezer nieuwsgierig maken door bijvoorbeeld een of meer vragen te stellen die verderop in de tekst worden beantwoord of door middel van een kort (waargebeurd) verhaaltje (een anekdote).
Slide 7 - Slide
§2 Inleiding en slot
Het laatste deel van een tekst is het slot. Ook dit kan uit een of meer alinea’s bestaan. In het slot staat vaak:
de hoofdgedachte;
of een advies (een goede raad);
of een antwoord op een vraag die in de inleiding wordt gesteld;
of een vooruitblik (iets wat in de toekomst gaat of kan gebeuren)