Aletta Jacobs groep 7/8

Aletta Jacobs groep 7/8
1 / 12
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisBasisschoolGroep 7,8

This lesson contains 12 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 30 min

Items in this lesson

Aletta Jacobs groep 7/8

Slide 1 - Slide

Wat weet jij over Aletta Jacobs?

Slide 2 - Mind map

Aan het einde van de les weet ik wie Aletta Jacobs is en dat zij het begin van het vrouwelijke kiesrecht in Nederlands was.

Slide 3 - Slide

3

Slide 4 - Video

Slide 5 - Slide

00:22
Wat wilde Aletta Jacobs worden?
A
Naaister
B
Huisarts
C
Docent
D
Fietsenmaker

Slide 6 - Quiz

01:00
Waar zorgde Aletta Jacobs voor?
A
Gratis spreek uur
B
Nieuwe kleding voor de arme
C
Anticonceptie
D
Appels vallen van de boom

Slide 7 - Quiz

01:22
Vanaf welk jaar hebben vrouwen kiesrecht?
A
1919
B
1930
C
1818
D
1830

Slide 8 - Quiz

Aletta Jacobs wordt op 20 april 1871 toegelaten tot de universiteit van Groningen. Ze is de allereerste vrouw die in Nederland officieel naar de universiteit mag!
Als Aletta haar diploma heeft gehaald, gaat ze in Amsterdam wonen en werken. Aletta is de eerste vrouwelijke dokter in Nederland. In de wijk waar Aletta dokter is, wonen veel arme arbeidersgezinnen. Die hebben geen geld om de dokter te betalen. Daarom houdt zij op dinsdag en donderdag een gratis spreekuur.
Aletta is de eerste vrouwelijke dokter in Nederland. Er komen veel vrouwen op haar spreekuur. Ze komen liever bij Aletta dan bij een mannelijke arts. Aletta begrijpt beter dan mannelijke dokters hoe een vrouwenlichaam werkt, omdat ze zelf een vrouw is. Ze schrijft het allereerste voorlichtingsboek over het vrouwelijk lichaam.
Aletta Jacobs wil niets liever dan dokter worden. Daarvoor moet je studeren aan de universiteit. En in Aletta's tijd mogen aan de universiteit alleen jongens studeren. Aletta vindt dat oneerlijk. Daarom besluit ze een brief te schrijven aan minister-president Thorbecke.
Aletta vecht voor de rechten van vrouwen. Vrouwen moeten kunnen stemmen en studeren. Aletta voert haar strijd met anderen die ook gelijke rechten voor vrouwen willen. Deze vrouwen zijn de eerste 'feministen'.
In 1871 is Aletta Jacobs de allereerste vrouw die in Nederland officieel naar de universiteit mag. Vóór Aletta had er maar één meisje ooit les aan de universiteit gevolgd. Haar naam was Anna Maria van Schurman.
In 1919 zorgden de eerste feministen voor vrouwenkiesrecht. Daarna is het tot de jaren zestig van de vorige eeuw stil. Dan laten nieuwe feministen van zich horen: 'dolle mina's'. Zij willen 'de vrouw bevrijden'. Ze willen meer dan het huisvrouwenbestaan van hun moeders. Ze willen echt gelijke rechten.

Slide 9 - Slide

Ga op zoek naar informatie over Aletta Jacobs en vul in wat je vindt. Gebruik de volgende website.

Slide 10 - Open question

Slide 11 - Link

Wat weet je na deze les over Aletta Jacobs?

Slide 12 - Mind map