Methodiek

 sociale kaart psychiatrie 
1 / 21
next
Slide 1: Slide
methodiekMBOStudiejaar 1

This lesson contains 21 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 30 min

Items in this lesson

 sociale kaart psychiatrie 

Slide 1 - Slide

welke zijn er allemaal ?
- Medische psychologie Enschede
- psychotherapie praktijk Hinssen
- Veldzicht
- POH- GGZ Twente
-  HSK Enschede 
- Karakter
- De Weerde
- mediant
- At-groep
- de Huisarts

Slide 2 - Slide

Medische psychologie Enschede
De volgende 5 punten worden doorlopen om uw kosten te berekenen
1. Bent u (in Nederland) verzekerd voor uw ziektekosten?
2. Heeft uw zorgverzekeraar een contract met MST, en zijn daar nog voorwaarden aan verbonden?
3. Welke polis heeft u gekozen? Bij een budgetpolis wordt mogelijk niet alle zorg vergoed!
4. Valt uw onderzoek of behandeling onder de basiszorg of niet?
5. Hoe hoog is uw eigen risico?

- Intake:
Na uw verwijzing krijgt u een intakegesprek bij de psycholoog. Hierin worden uw klachten besproken. Ook wordt besproken welke invloed deze hebben op uw dagelijks leven en wat uw vraag is voor de psycholoog. Het is prettig als er bij dit gesprek een naaste aanwezig is (bijvoorbeeld uw partner of een familielid).

Diagnostiek:
De psycholoog bekijkt of een psychodiagnostisch onderzoek aanvullende informatie kan opleveren en besluit zo nodig welke tests en vragenlijsten zullen worden afgenomen. U werkt onder leiding van één van de psychodiagnostisch werkers aan het onderzoek. De psychodiagnostisch werker maakt een verslag van de observaties en resultaten en bespreekt dit met de betrokken psycholoog. In een nagesprek worden de resultaten van het onderzoek aan u en eventueel uw meegekomen naaste toegelicht. Ook wordt besproken hoe nu verder te gaan. De uitkomsten worden gerapporteerd aan uw behandelend arts en – met uw goedvinden – aan uw huisarts.

Alle leeftijden kunnen hier terecht voor psychologisch onderzoek

Slide 3 - Slide

 Geen behandeling op de afdeling Medische Psychologie:
Soms kunt u na één gesprek al goed vooruit of blijkt psychologische behandeling voor u niet nodig of passend te zijn. Of er is juist meer uitgebreide of langdurige behandeling of begeleiding nodig. In dit laatste geval overlegt de psycholoog met u over verwijzing naar een andere instantie of hulpverlener. Dit kan een eerstelijnspsycholoog, een maatschappelijk werker, een zelfstandig gevestigd psychotherapeut, of een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (bijv. Mediant) zijn.De visie van deze instelling is natuurlijk dat er word gekeken naar wat er aan de hand is en hoe we dat kunnen oplossen en tot een zo goed mogelijk resultaat kunnen komen

- Adres: 7712 KZ Enschede
- Telefoon: 053 487 28 30
- E-mail: is er niet je moet bellen  Contactpersoon: Secretariaat (Klantenservice)
- Website: https://www.mst.nl/p/specialismen/psychologie/
- Openingstijden:
Maandag: 8:00 - 16:30 Donderdag: 8:00 - 16:30
Dinsdag: 8:00 - 16:30 Vrijdag: 8:00 - 16:30
Woensdag: 8:00 - 16:30

- U kunt hier terecht voor allerlei problemen die te maken hebben met het psychische onderdeel. Dus neem gerust contact op. 

Slide 4 - Slide

In mijn praktijk bied ik zowel individuele psychotherapie als (partner) relatietherapie en gezinstherapie aan jongvolwassen/adolescenten, volwassenen en ouderen
Werkwijze: Wanneer u zich aanmeldt, zullen er enkele intakegesprekken plaatsvinden. In deze gesprekken staan we uitvoerig stil bij de aard en ernst van uw klachten, wanneer en in welke context ze zijn ontstaan, wat u zelf heeft gedaan om uw klachten te beïnvloeden en welke behandelingen u eventueel in het verleden heeft ondergaan en met welk resultaat. We zullen samen ook nagaan in hoeverre we uw klachten kunnen begrijpen in het licht van uw wordingsgeschiedenis, wat u in uw leven heeft meegemaakt. Voorts zullen we samen inventariseren wat uw hulpvraag is, wat u graag zou willen bereiken en wat uw verwachtingen van hulpverlening zijn.
In overleg met u kunnen we in de intakefase ook besluiten om een naaste uit te nodigen, die u goed kent en die behulpzaam zou kunnen zijn in het verduidelijken van uw klachten.
Na de intakefase volgt het adviesgesprek, waarin ik u mijn indrukken voorleg, hoe uw klachten begrepen en geduid kunnen worden (diagnose) en zal ik u een behandelvoorstel voorleggen, dat volgt uit het voorgaande, gezamenlijke proces.

Soms kan na de intakefase duidelijk worden, dat ik u onvoldoende kan helpen. Ik zal u dan zo goed mogelijk proberen te adviseren en/of helpen verwijzen naar een collega of een GGZ-instelling met meer expertise en behandelmogelijkheden voor uw klachten en problemen.

Slide 5 - Slide

Hier staan de soorten problemen waar deze instelling u mee kan helpen:
• Depressieve klachten
• Angstklachten, zoals faalangst, dwangmatigheid en sociale angst
• Klachten ten gevolge van een ingrijpende gebeurtenis in uw leven (trauma)
• Klachten na scheiding en verlies
• Gecompliceerde rouw
• Klachten, die samenhangen met de specifieke levensfase waarin u of uw partnerrelatie/gezin zich bevinden
• Lichamelijk onbegrepen klachten
• Gevoelens van onzekerheid, twijfels over wie u bent en wat bij u past
• Problemen in de relatie tot uzelf en anderen, zowel binnen intieme relaties als relaties op het werk en in vriendschappen (relatietherapie)
• Terugkerende conflicten en patronen, waarin u en uw partner steeds weer verstrikt raken en die leiden tot ervaren emotionele verwijdering, onbegrip en angst

De visie van deze instelling is: Goed kwaliteit en klanttevredenheid en een zo goed mogelijk resultaat. De soort hulp hangt af van de problemen die je hebt en hoe dat aangepakt gaat worden. Het doel van de hulp is altijd dat je er weer helemaal bovenop komt en zo goed mogelijk verder gaat met het leven. Een zo goed mogelijk resultaat dus.
Zowel bij de start van onze gesprekken als lopende de behandeling zal ik u met enige regelmaat (ROM)vragenlijsten voorleggen en de behandeling met u evalueren; zijn we samen (nog) op de goede weg, is de behandeling behulpzaam bij het bereiken van uw doelen/in het voorkomen van terugval, moeten we de probleemanalyse en diagnose misschien herzien?

Slide 6 - Slide

De vergoeding hangt af van uw verzekeringspolis. Tarieven bij niet verzekerde zorg/zelfbetaling: Behandelingen die niet binnen de verzekerde zorg vallen worden bij u persoonlijk in rekening gebracht. Dit gebeurt uiteraard in afstemming met u als cliënt. Voor partnerrelatie- en gezinstherapie hanteer ik 150 euro per sessie van 90 minuten inclusief administratietijd. 
Binnen de gespreksbehandeling kan, in overleg met u, ook een combinatie met eHealth plaatsvinden.
We zullen vervolgens samen een behandelplan opstellen met daarin uw hulpvraag, probleemanalyse en diagnose, de aard van de behandeling, uw behandeldoelen en verwachtingen ten aanzien van de duur van de behandeling. Er wordt zoveel mogelijk, indien van toepassing, gewerkt volgens de richtlijnen binnen de GGZ. U kunt hier deze richtlijnen inzien.

Wanneer we samen vaststellen, dat u met uw klachten en hulpvraag bij mij aan het juiste adres bent, zal er, afhankelijk van de ernst en duur van uw klachten, een behandeling starten in de (G)BGGZ (Generalistische Basis GGZ) of in de SGGZ (Specialistische GGZ) (zie ook kosten/vergoedingen)

Slide 7 - Slide

Veldzicht
Nummer: 088-0742800
Adres: ommerweg 67, 7707 AT Balkbrug
Website: ctpveldzicht.nl Communicatieadviseurs Mirjam kwint/ bas Ruesink,
Openingstijden:24 uur geopend
Mail: info@ctpveldzicht.nl

Doelgroepen
- Asielzoekers
- Bestuursrechtelijke vreemdelingen
- GGZ Intensieve Zorg
- Ongedocumenteerden
- Vreemdelingen met tbs
- Vreemdelingen in strafrecht
- Tbs-intensive care patiënten
- Overige forensische zorg patiënten

Om een patiënt aan te melden bel je naar het centrale telefoonnummer, opname wordt in overleg gedaan.  

Slide 8 - Slide

Visie van de instelling is om een cliënt individueel en intensief te behandelen en begeleiden
De behandelingen in veldzicht richt zich op het verminderen van risico’s voor de patiënt zelf en zijn omgeving. De patiënt wordt gestabiliseerd gedurende 3 tot 6 maanden. Er zijn 4 behandeling die er gevolgd kunnen worden:

Leefmilieu: hier leren patiënten omgaan met zichzelf en anderen.

Dagprogramma: patiënten leren vaardigheden die bijdragen aan hun persoonlijke ontwikkeling en die toepasbaar zijn in elk willekeurig land.

Therapie en training: patiënten krijgen vaardigheidstrainingen en agressie hantering.

Is veldzicht een gevangenis? Gaan patiënten met verlof?
Geen informatie

Slide 9 - Slide

POH-GGZ Twente
Adres: roessinghsbleekweg 39 7522AH Enschede Telefoonnummer: 088-3736363 Mail: info@pohggztwente.nl Website: pohgggztwente.nl Openingstijden: geen Contactpersoon: projectleider Bert-Jan Bons
Doelgroepen zijn mensen met psychische problematiek zoals, een depressie, trauma, angst of rouwproblemen.
De procedure gaat via de huisarts een huisartsenpraktijk zet het in.  
Visie van de instelling is om cliënten een vertrouwde omgeving aan te beiden, voorkomen van verergering van klachten en een vroegtijdige behandeling te geven.
De praktijkondersteuner werk als sociaalpsychiatrische verpleegkundige in de huisartsenpraktijken, ook geeft hij advies en behandelaanbod dat daarbij het beste past.

Slide 10 - Slide

Wat doet POH-GGZ? Welke klachten worden er over genomen van de huisarts?
U ontvangt een vergoeding van de zorgverzekeraar die overeenkomt met het bedrag op de factuur die u krijgt.                                                                              

Slide 11 - Slide

HSK Enschede  
Adres: Oosterstraat2, 7514 DZ Enschede Telefoonnummer: 088 1155815 Mail: info@hsk.nl Website: hsk.nl Openingstijden: 09:00-17:00 Contactpersoon: wordt niet vermeld  
Doelgroepen zijn mensen met depressie, angst en paniek, trauma, dwang en dwanggedachten en functionele stoornissen.
Als u een verwijs brief van u huisarts heeft gekregen kunt u online uw verwijs brief uploaden na het insturen wordt er met u contact opgenomen om een afspraak in te plannen.

Slide 12 - Slide

Visie van de instelling is om mensen effectief mogelijk en spoedig te behandelen.
Hsk biedt bewezen effectieve behandelingen voor veel voorkomende psychische klachten. Behandelingen gaan op basis van cognitieve gedragstherapie.  
De behandeling wordt gedekt door de basisverzekering.  
Wat worden er allemaal behandelt? Zit u niet lekker in u vel en u weet niet wat u moet doen? Wat wordt er niet behandelt?     

Slide 13 - Slide

karakter
Karakter is een academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie met locaties in Gelderland, Overijssel Noord-Brabant en Limburg. Kinderen en jongeren (0-18 jaar) uit alle gemeenten in Nederland kunnen -met een verwijzing- bij ons terecht voor diagnostiek en behandeling van ADHD, autisme, depressie, angst- en dwangstoornissen, gedragsstoornissen, psychose en andere psychiatrische problematiek
Behandelingen
De behandeling stemmen wij af op jouw behoefte. Dit kunnen gesprekken of therapieën zijn, met jou alleen, met je ouders erbij of in een groep. Behandelingen vinden zoveel mogelijk bij jou thuis plaats. Zo kan je bij je eigen familie, vrienden en op je eigen school blijven. Er zijn ook gesprekken op de locatie van Karakter en er zijn online behandelingen mogelijk. Samen met je behandelaar en je ouders bekijken jullie wat er nodig is, zodat het weer beter met je gaat. De meest voorkomende behandelingen vind je in dit overzicht.

Slide 14 - Slide

Karakter heeft landelijke en regionale contracten voor diagnostiek en ambulante/(deeltijd)klinische behandeling. Ook wanneer Karakter niet in de lijst met gecontracteerde aanbieders in uw regio/gemeente staat, kunt u kinderen en jongeren verwijzen.
Verwijzen is mogelijk door:
Huisarts, jeugdarts (GGD) ,medisch specialist, psychiater of kinderarts
Centra voor Jeugd en Gezin of sociaal wijkteam gemeente

Bezoekadres: Vriezenveenseweg 213 7602 PT Almelo
Postadres: Postbus 625 7600 AP Almelo
088 654 54 44
0546 86 90 29
info.almelo@karakter.com

Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie biedt diagnostiek en behandeling aan kinderen en jongeren uit heel Nederland. Karakter is regionaal en landelijk door en namens alle gemeenten gecontracteerd. Kinderen en jongeren tot 18 jaar kunnen naar Karakter verwezen worden wanneer er sprake is van (een sterk vermoeden van) ernstige psychiatrische problematiek. Ook kinderen en jongeren met een Licht Verstandelijke Beperking en een vermoeden van psychiatrische problematiek, kunnen worden aangemeld bij Karakter.

Slide 15 - Slide

De Weerde
De Weerde, wonen met perspectief
Stel je voor: het lukt je maar niet om je eigen plek te vinden in deze maatschappij. Een plek waar je je staande weet te houden en waar je een zinvol leven kan opbouwen…
Wat heb je nodig? Een echte eigen plek; een eigen appartement van deze tijd. Met mensen om je heen die belangrijk voor je zijn. Familie en vrienden nabij. Een veilige plek, door vertrouwde begeleiders die je helpen wanneer dat nodig is. In een sfeer die gemoedelijk en warm is.
Dát is waar De Weerde voor gaat!

Om zorg te ontvangen is er een indicatie nodig van de gemeente of van het zorgkantoor.
Contact
Hanzelaan 1
7607 NL Almelo
Volg ons Facebook LinkedIn
Contactgegevens
Mail ons op:
info@deweerde.nl
Bel ons:
06 - 10 03 78 18

Slide 16 - Slide

Wanneer de begeleiding start, maken we samen een zorgplan. Daarin staat bijvoorbeeld waar je hulp bij krijgt en hoe vaak. In het plan staan de afspraken die jij maakt met De Weerde over waar je aan wilt werken, wat je wilt leren en hoe wij jou daarbij kunnen helpen. We checken regelmatig hoe het gaat, of alles nog klopt en of je tevreden bent. Als je vragen hebt kun je altijd terecht bij je begeleider of bij de coördinerend begeleider.
Je kunt bij De Weerde wonen als je een psychische kwetsbaarheid hebt of een verstandelijke beperking. Je hebt een indicatie voor zorg nodig
De uitwerking van het zorgplan gebeurt met behulp van een arrangement . Hiermee wordt duidelijk wie en wat er ingezet wordt om te werken aan de doelen die gesteld zijn in het zorgplan. Het arrangement is een overzichtelijke cirkel waarin bij elk levensgebied beschreven staat wie wat voor je doet

Slide 17 - Slide

Mediant  
Mediant is een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg in de regio Twente die hulp, advies en begeleiding biedt aan mensen met psychische en psychiatrische problemen. Mediant beschikt over afdelingen voor kinderen en jongeren, volwassenen en ouderen en enkele specialistische centra. Daarnaast ondersteunt Mediant in de huisartsenpraktijk via de stichting POH GGZ Twente en met het Mobiel Consultatie en Behandel Team. 
Onze Expertise

Mediant heeft expertise op vele gebieden. Specifieke expertise hebben we bijvoorbeeld op het gebied van eetstoornissen, psychotrauma, psychose, bipolaire stoornissen en ervaringswerk. 

Slide 18 - Slide

Mediant biedt Generalistische Basis GGZ, ondersteuning in de huisartsenpraktijk vanuit de stichting POH GGZ Twente (in samenwerking met THOON), Consultatie GGZ via het Mobiel Consultatie en Behandel Team en Specialistische GGZ voor de complexe psychische en psychiatrische stoornissen. Onder Over Mediant vindt u een overzicht van onze expertisegebieden inclusief contactgegevens voor informatie, advies en verwijzen.

  

Bezoekadres:
Broekheurnering 1050
7546 TA Enschede

      

Postadres:
Postbus 775
7500 AT Enschede


Slide 19 - Slide

at-groep
We bieden hulp aan kinderen, jongeren en volwassenen met problemen. We bieden onze hulp snel en dichtbij de cliënt.
Onze hulp kan bestaan uit enkele gesprekken, maar kan ook bestaan uit een traject met intensieve ondersteuning thuis, op school of op het werk. Is er onderzoek nodig, dan doen we dat oplossingsgericht.
We denken dat hulp effectief is als je er snel bij bent (laagdrempelig). We geloven dat hulp het meest effectief is als het een oplossing biedt voor de problemen die mensen zelf ervaren.
We denken dat samenwerken hulp beter maakt. We zijn optimistisch en denken dat mensen in staat zijn zelf actief te kunnen bijdragen aan het oplossen van hun problemen.
085-483 32 40
Enschede
Hengelosestraat 100
7514 AK Enschede
ZORG 085-483 32 40
Enschede
Dr. Ariënsplein 1
7511 JX Enschede
ZORG 085-483 32 40
Hardenberg
Noorwegenweg 11
7772 TA Hardenberg
085-483 32 41
Zwolle
Herfterlaan 39c
8026 RC Zwolle
ZORG 085-483 32 40
Almelo
‘Magna Porta’
Twentepoort West 10
7609 RD Almelo
085-483 32 41

Slide 20 - Slide

De huisarts
u kunt bij elke huisarts een afspraak maken met u klachten en vertellen hoe u voelt. vervolgens kijkt de huisarts wat de beste oplossing is en kijkt er samen met u na tot er een passende oplossing is.

Slide 21 - Slide