Egypte

1 / 28
next
Slide 1: Slide

This lesson contains 28 slides, with text slides.

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Mohammed Ali moskee

Slide 2 - Slide

Khan El-Khalili bazaar

Slide 3 - Slide

Cairo 
Egyptisch Museum 
Thombes
Fake Door 
Graniet 

Slide 4 - Slide

Muurschilderingen 
Alfabet Egypte 

Slide 5 - Slide

This item has no instructions

Slide 6 - Slide

This item has no instructions

Functie van piramides
De meeste Egyptische piramides zijn grafmonumenten of een graftombes voor Egyptische farao’s, de vroegere heersers van Egypte. De oude Egyptenaren bouwden piramides van 2700 voor Christus tot ongeveer 1700 voor Christus. 

De eerste piramide werd dus ruim 4500 jaar geleden gebouwd. Deze is mogelijk voortgekomen uit de ziggurat en was trapvormig. De piramide van Djoser is er een voorbeeld van. Sinds 2008 zijn er in Egypte zo'n 135 piramides ontdekt. Daarvan zijn er ongeveer 80 'Egyptische' piramiden bewaard gebleven in het huidige Soedan. De meeste piramides bevinden zich in de buurt van Caïro.

Slide 7 - Slide

This item has no instructions

Farao's
Hoewel na het overlijden farao’s met hun kostbaarheden en persoonlijke bezittingen in een piramide werden gelegd, vonden archeologen alleen kostbaarheden en geen enkel spoor van een farao.

In piramides werden farao's gelegd als ze dood zijn. Meestal helemaal bovenin. In de piramide liggen ook allemaal offers. In Egypte gebruikten ze piramides om hun koningen in te begraven. De Egyptenaren noemden hun koning farao. Ze geloofden dat de farao een god was, die naar de aarde was afgedaald. Na zijn dood zou de farao terugkeren naar de hemel. Maar de farao zou alleen in de hemel kunnen leven als zijn lichaam op aarde bleef bestaan.





Slide 8 - Slide

This item has no instructions

Als je dood gaat vergaat je lichaam. De Egyptenaren deden allerlei dingen met het lichaam om het te kunnen bewaren. Ze maakten een mummie van het lichaam. Eerst werden de zachte delen uit het lichaam gehaald, zoals de hersenen, de longen, lever enz. want die kunnen verrotten. Alleen het hart bleef bewaard want die zou hij nog nodig hebben. Daarna werd het lichaam 40 dagen lang in het zout gelegd en werd het gewikkeld in repen linnen. Daarna werd het lichaam in een mooi versierde houten kist gelegd. Deze kisten hadden vaak de vorm van een mummie. De mummie werd dan in de kist in de grafkamer van de piramide begraven. Er werd eten en drinken bij hem neergezet en de voorraadkamers werden gevuld met prachtige meubels, kleren en sieraden die de koning in zijn volgende leven in de hemel nog zou kunnen gebruiken. Als laatste werd de piramide door grote steenblokken afgesloten om het lichaam tegen rovers te beschermen.

Slide 9 - Slide

This item has no instructions

Slide 10 - Slide

This item has no instructions

Slide 11 - Slide

Kamelen rit door de Sahara

Slide 12 - Slide

This item has no instructions

Sfinx

De Sfinx van Gizeh is een bouwwerk in Egypte, bij de stad Gizeh en de piramiden. De sfinx heeft het lichaam van een kat/leeuw, maar het hoofd van een mens. De sfinx van Gizeh is een beeld van de mythologische Sfinx.

De sfinx heeft geen neus en er zijn veel theorieën over hoe dit komt. De bekendste is dat keizer Napoleon I van Frankrijk hem afbrak om de Egyptenaren te beledigen. Dit is echter niet waar. Een theorie die wel zou kunnen is dat een islamitische veldheer hem verwoestte toen hij zag hoe Egyptische boeren de sfinx aanbaden. De sfinx wordt ook wel gezien als de bewaker van de piramide van Cheops.

Slide 13 - Slide

This item has no instructions

Slide 14 - Slide

This item has no instructions

Slide 15 - Slide

This item has no instructions

Slide 16 - Slide

This item has no instructions

Slide 17 - Slide

This item has no instructions

Slide 18 - Slide

Graf Ramses 

Tombe DK11 is het graf van oude Egyptische farao Ramses III . Gelegen in het dal van de Vallei der Koningen , graf werd de oorspronkelijk gestart door Setnakhte , maar verlaten toen het brak in de eerdere graf van Amenmesse ( KV10 ). Setnakhte werd begraven in KV14 . De tombe KV11 werd hervat en uitgebreid en op een andere was voor Ramses III. Het graf is open sinds de oudheid, en is die bekend staan als Bruce's Tomb (vernoemd naar James Bruce die meededen aan de tombe in 1768) en De Harper's Tomb (als gevolg van schilderijen van twee blinde Harpers in het graf).

Slide 19 - Slide

This item has no instructions

Tempel van Hatsjepsoet
Na deze vallei gingen we naar onze volgende stop, namelijk de tempel van Maatkare Hatsjepsoet. Dit is de eerste vrouwelijke farao geweest. Het was niet gebruikelijk om een vrouwelijke farao te hebben. Hoe komt dit dan? Haar vader was farao en had twee vrouwen. Eén van deze vrouwen was de koningin en de moeder van Hatsjepsoet. Ze kregen slechts een kind. Hij had ook nog een zoon met een onbekende vrouw, dit maakt dus het feit dat hij maar voor de helft koningsbloed heeft. De moeder, vader en zoon kwamen te overlijden en hierdoor was er geen andere keus om Hatsjepsoet farao te maken. Alle beelden van Hatsjepsoet zijn wel afgebeeld met een mannelijke sik, omdat het niet gebruikelijk was om een vrouwelijke farao te hebben. Haar tempel was enorm indrukwekkend. Er stonden 26 pilaren waar normaal ook allemaal beelden voor staan. Deze 26 pilaren stonden voor de 26 provincies die Egypte destijds had. Hiermee wilde ze laten zien dat ze over heel Egypte de macht had. 

Slide 20 - Slide

This item has no instructions

Slide 21 - Slide

This item has no instructions

Tempel van Karnak
Dit was een tempel wat vandaag de dag Mekka is voor Moslims. Dit project duurde maar liefst 2000 jaar en hebben honderd farao’s aan gebouwd. Elke farao bouwde een stuk aan de tempel. Er was een hele grote offerplaats aan het begin van de tempel en overal waren nog hiërogliefen en beelden aanwezig, zo ook van Ramses II, wellicht de belangrijkste farao. Ook staan hier weer enorme granieten obelisk van over de 20 meter hoog met perfecte hiërogliefen. Ook dit moest weer van honderden kilometers vandaan komen en is ook 400 ton en een geheel. Vandaag de dag kan je tekens enkel met lasers zo perfect in graniet verwerken. Hoe ze dit 3000 jaar geleden hebben gedaan, is dan ook een groot mysterie.

Slide 22 - Slide

This item has no instructions

Slide 23 - Slide

This item has no instructions

Slide 24 - Slide

This item has no instructions

Slide 25 - Slide

This item has no instructions

Slide 26 - Slide

This item has no instructions

Slide 27 - Slide

This item has no instructions

Slide 28 - Slide

This item has no instructions