Islam

Islam
1 / 14
next
Slide 1: Slide
LEFMiddelbare schoolvmbo, mavoLeerjaar 3

This lesson contains 14 slides, with interactive quiz and text slides.

time-iconLesson duration is: 90 min

Items in this lesson

Islam

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Planning
- Leerdoelen
- Uitleg
- Verwerkingsopdracht 5 zuilen

Slide 2 - Slide

This item has no instructions

Leerdoelen
- Je breidt je kennis uit over de Islam
- Je kunt na de uitleg in je eigen woorden omschrijven wat het Islamitische geloof inhoudt
- Je kunt de 5 zuilen benoemen met bijpassende eigenschappen en plaatjes.

Slide 3 - Slide

This item has no instructions

Islam

Slide 4 - Mind map

This item has no instructions

Boeken en verhalen


de Koran



Slide 5 - Slide

This item has no instructions

Belangrijke personen
- Abraham
- Gabriël
- Kalief Ali

Slide 6 - Slide


Abraham De aartsvader, hij moest zijn zoon offeren aan God, maar die besliste op het laatste moment dat het niet nodig was. Als dank offerde Abraham een schaap.

Gabriël De aartsengel, die Mohammed vertelde dat hij de mensen in God moest laten geloven.

Mohammed De profeet, die verhalen op een mooie manier vertelde aan de mensen. Die verhalen waren van God. De manier waarop hij leefde was en is een inspiratie voor veel mensen.

kalief Ali Eén van de opvolgers van Mohammed. Hij zou de eerste kalief moeten zijn, volgens veel mensen, maar vóór hem waren er nog andere.

Ayatollah De leider van Iran is lange tijd Ayatollah Khomeini geweest. Hij regeerde graag volgens de regels van de koran.

Arafat Yasser Arafat was de leider van de Palestijnen. Zij proberen al heel lang een plek te vinden op dezelfde grond als de joodse Israeli's

Stromingen
- Soennieten
- Sjiieten
- Soefisme

Donkergroen: Sjiietisch 
Lichtgroen: Soennietisch

Slide 7 - Slide

Er zijn verschillende groepen moslims. De twee grootste groepen zijn de soennieten en de sjiieten. Hiernaast bestaat ook het soefisme. Over sommige onderdelen van hun geloof, hebben de groepen verschillende meningen.

Soennieten en sjiieten
De twee grootste stromingen binnen de islam zijn de soennieten en de sjiieten. Zij waren het niet eens over wie profeet Mohammed na zijn dood moest opvolgen. De sjiieten vormen de meerderheid in met name Iran. Maar er wonen ook veel sjiieten in Irak, Pakistan en Syrië. De soennieten wonen vooral in Noord-Afrikaanse landen, waaronder Marokko, Egypte en Saudi-Arabië.

De soennieten en de sjiieten raakten verdeeld toen de profeet Mohammed in 632 overleed. De soennieten meenden dat de meest bekwame man onder de volgelingen van Mohammed hen moest leiden, de sjiieten vonden dat zijn schoonzoon en neef Ali dat moest doen.

Mohammeds vriend en adviseur Abu Bakr werd als eerste kalief gekozen en werd de politiek en religieus leider van de islam. De sjiieten, een minderheid, beschouwden Ali en zijn nageslacht
echter als de rechtmatige erfgenamen van de islam.

Tijdens de oorlogen tussen de soennieten en de sjiieten in de 7e, 8e en 9e eeuw werden 12 sjiitische leiders vermoord. De sjiieten denken echter dat Allah de laatste, 12e imam heeft verborgen, dat hij nog leeft en eens vrede zal brengen.

Soefisme
Een andere stroming binnen de islam is het soefisme. Vooral in Turkije vind je soefi’s. Het woord komt van het Arabische soef, dat wol betekent. De stroming is vernoemd naar de wollen kleding van de eerste soefi’s. Ze hebben zich laten inspireren door het christendom en hindoeïsme en proberen door filosofische gesprekken en meditatie dichterbij Allah te komen. Niet alle moslims vinden deze stroming passen binnen de islam en in sommige landen is het verboden om soefi te zijn.
Gebouwen
Moskee

Slide 8 - Slide

Wat is een moskee?
De moskee is de plek waar de moslims samenkomen om te bidden en te praten over het geloof.
Binnenkomst
Als een moslim een moskee binnenkomt, dan trekt hij z’n schoenen uit. Mannen en vrouwen gaan naar verschillende ruimten, vanwaar ze beiden de imam goed kunnen zien.

Wassen
Een moslim die wil gaan bidden (thuis én in de moskee), moet zich volgens een vast ritueel wassen. Eerst je handen, dan het gezicht en de armen. Daarna moet hij zijn hoofd met natte handen schoonwrijven en de voeten wassen. Ondertussen moet hij zijn mond, neus en tanden spoelen en zijn oren en nek bevochtigen.


Moslims bidden vijf keer per dag en daarom wordt er vijf keer per dag opgeroepen tot gebed. In veel islamitische landen klinkt deze boodschap uit boxen die op de moskee staan of aan een minaret hangen. De oproep is overal in de buurt van de moskee te horen en is nog steeds dezelfde als in de tijd van Mohammed. 
Voorwerpen

-Tasbih/Gebedssnoer

Slide 9 - Slide

WAT IS EEN TASBIH?
Een tasbih of tasbeeh is een gebedsketting. Deze gebedsketting is gemaakt van kralen of pitten. Met een tasbih wordt dhikr gedaan. Dhikr is een belangrijke vorm van een soort meditatie die binnen de Islam gebruikt wordt om Allah te gedenken. Een tasbih bestaat meestal uit 33 of 99 kralen. Er zijn ook tasbeeh die uit elf, honderd of duizend kralen bestaan. De meeste tasbih worden gemaakt van hout. Olijfpitten, parels, glas, plastic of ivoor wordt ook gebruikt om een tasbih te maken. Een tasbih bestaat meestal uit 33 kralen, een minaret en een kwast ter afwerking van de ketting. Bij voorkeur is de draad van de ketting groen van kleur. Dit is de kleur van de islam, echter zie je ze tegenwoordig in alle kleuren van de regenboog. Bij het bewegen van de kralen is de kleur duidelijk zichtbaar.

WAAR WORDT EEN TASBIH VOOR GEBRUIKT
Eigenlijk is de tasbih een soort van telraam in de vorm van een ketting. Het is een hulpmiddel wat jou helpt bij het verrichten van dhikr. Bij een dhikr gedenk je 99 Schone Namen van Allah en prijs je Allah door 33 keer Soebhan Allah, 33 keer Alhamdoelillah en 33 keer Allahoe Akbar zegt. Dit is de reden waarom een tasbih uit 33 of 99 kralen bestaat, zo kun je het namelijk makkelijk onthouden.
Symbolen
God
Wassende maan met ster

Slide 10 - Slide

This item has no instructions

Rituelen

Slide 11 - Slide

Als moslim zijn er 5 zaken die je in je leven dient te doen. Deze zaken worden ook wel de 5 zuilen van de Islam genoemd. Het zijn 5 pilaren die elke moslim stabiel maken en in evenwicht houden, vandaar ook de naam. De Islam steunt namelijk op al deze 5 pilaren samen. De 5 zuilen van de Islam zijn:
Geloofsbelijdenis (‘sjahada’)
Het dagelijks gebed (‘salat’)
Het geven van aalmoezen (‘zakat’)
Vasten tijdens de ramadan (‘saum’)
De Bedevaart naar Mekka (‘hadj’)

De geloofsbelijdenis
Elke moslim dient de geloofsbelijdenis op te zeggen, waarbij er wordt aangegeven dat er slechts één God is en dat de Mohammed zijn profeet is. Wil je moslim worden, dan is de enige stap die je dient te nemen het uitspreken van de geloofsbelijdenis. Dit moet je in aanwezigheid van 2 andere moslimgetuigen doen. Je kunt ook kiezen om de geloofsbelijdenis voor de moslimgemeenschap of voor God te doen. Bij de geboorte wordt de geloofsbelijdenis vaak direct in het oor van de baby gefluisterd. De geloofsbelijdenis luidt als volgt: ‘Ik getuig dat er geen god is dan Allah en ik getuig dat Mohammed zijn dienaar en boodschapper is.’

De rituele gebeden
Als moslim ben je verplicht om dagelijks vijfmaal te bidden. Om te kunnen bidden moet je jezelf eerst wassen en een reine plek opzoeken. Volgens de Koran zorgt het verplichte gebed dat we minder gaan zondigen. Daarnaast heeft bidden een ontspannend, rustgevend effect op je lichaam en je ziel (wetenschappelijk ook bewezen). Heb je een gebed moeten overslaan? Dan moet je het later (zo snel mogelijk) inhalen.
Elke moslim moet vanaf het bereiken van de puberteit verplicht bidden elke dag. Moslims bidden in de moskee, waar vrouwen en mannen gescheiden van elkaar zitten. Je moet je schoenen uitdoen tijdens het bidden en dient je hoofd gericht te hebben op Mekka. De gebedstijden zijn als volgt:
’s Ochtends (voor zonsopgang)
’s Middags (hoogste stand van de zon)
Namiddag (voor de zonsondergang)
Vroege avond (na zonsondergang)
Avond (na +- 1,5 uur zonsondergang)

Het geven van aalmoezen
In de Islam behoor je als moslim financieel bij te dragen aan de armen en de minder bedeelden van de moslim gemeenschap. Het geven van aalmoezen wordt ook wel armenbelasting of ‘zakat’ (2.5% van je spaargeld/spaarbezit) genoemd. Er staat namelijk in de wet dat je de armen en zieken een handje moet helpen, waardoor een klein deel van het jaarsalaris van een moslim aan aalmoezen uitgaat. Door het geven van aalmoezen worden sociale klassen dichterbij elkaar gebracht. Heb je bijvoorbeeld 10.000,- euro spaargeld? Dan moet je 250,- euro afstaan aan de armen.
.
Het vasten tijdens ramadan
Tijdens de negende maand van de islamitische kalender vieren moslims de ramadan. Tijdens het vasten mag je een maandlang overdag niet eten, drinken, roken, seksuele activiteiten uitvoeren, schelden en dergelijke. Zo ben je met een goede daad bezig en door niet te eten en drinken leer je de waarde van voedsel. Niet iedereen hoeft te vasten. Bejaarden, zieken, kinderen, zwangere of borst voedende vrouwen, soldaten en reizigers hoeven niet te vasten tijdens de ramadan. Heb je vanwege omstandigheden niet naar behoren kunnen vasten? Dan moet je de gemiste dagen alsnog inhalen op een later tijdstip.

De bedevaart naar Mekka
Het gaat hierbij om de pelgrimstocht naar Mekka, ook wel ‘hadj’ genoemd. Moslims moeten minstens éénmaal in hun leven de pelgrimstocht doen, tenzij je niet genoeg geld hiervoor hebt. Moslims gaan naar de Kaäba. Het is de bedoeling dat je 7x keer cirkels loopt langs de Kaäba. Om de bedevaart naar Mekka te kunnen voldoen dien je volwassen en gezond te zijn, zowel op geestelijk als fysiek niveau. Daarnaast dient je over de benodigde voorzieningen te kunnen beschikken. Een vrouw mag ook meedoen met de bedevaart mits ze vergezeld wordt door haar man of mahram.
De bedevaart reis begint vaak in Jeddah en gaan dan richting Mekka. De moslims dienen zich te wassen en geschikte speciaal voorgeschreven kleding aan te doen. Iedereen staat gelijk aan elkaar, ongeacht je financiële status. Hierdoor zijn de armen en de rijken ook hetzelfde aangekleed tijdens de bedevaart. De moslims gaan hierna naar Mina om later nog naar de Vlakte van Arafat te gaan om tot bezinning te komen. Hier ervaar je eigenlijk hoe het eraan toegaat op de Dag des oordeels. Aan het einde van de bedevaart is het Offerfeest, waarbij lekker wordt gegeten samen met elkaar om de voltooiing van de bedevaart te vieren.

Suikerfeest
 Id-ul-Fitr
Offerfeest
Eid-ul-Adha
Feestdagen

Slide 12 - Slide

Officieel heeft de islam maar twee feestdagen: het Offerfeest en het Suikerfeest. Daarnaast kent de islam verschillende dagen of periodes waarin belangrijke gebeurtenissen in de islamitische geschiedenis herdacht worden.

1. Mawlid an-Nabi (De geboortedag van Mohammed)
Op deze dag herdenken moslims de geboorte van de profeet Mohammed. De profeet Mohammed werd geboren in de derde maand van het islamitische maanjaar: op de christelijke kalender het jaar 570 na Christus. Ter ere van de profeet wordt er deze dag zoet gegeten. Voor moslims staat zoetigheid symbool voor het positief denken over de profeet. In Turkije wordt op de avond van deze dag vaak een kom griesmeel met boter en honing gegeten – volgens de overlevering het lievelingseten van de profeet.

2. Regaib Kandili (Nacht van de wonderen)
Op de eerste nacht van donderdag op vrijdag van de 7e maand van de islamitische kalender vindt deze herdenking plaats. Deze nacht herdenken moslims in Turkije dat de moeder van Mohammed zwanger werd van de profeet. Er wordt ook gevast. Veel moslims geloven dat hun wensen op deze nacht uitkomen bij het opzeggen van bepaalde versen uit de Koran en het bidden van bepaalde gebeden. Er wordt echter veel getwijfeld aan de legitimiteit van deze traditie, omdat de Koran en de hadith hier weinig tot niks over zeggen.

3. Lailat-ul-Meraj (De Nachtreis van Mohammed)
Op de 27ste dag van de 7e maand van de Hijra wordt de reis van Mohammed van Mekka naar Jeruzalem en zijn reis van Jeruzalem naar de hemel herdacht. Het verhaal gaat dat de profeet Mohammed op Buraq – een wit rijdier met vleugels aan zijn hoeven – samen met de engel Djibriel (Gabriël) naar Jeruzalem vloog. Toen hij in de zevende hemel Allah gezien had keerde hij terug naar Mekka. Hierom wordt Jeruzalem door moslims als een heilige stad gezien. s’ Avonds gaan moslims naar de moskee om deze gebeurtenis te herdenken.

4. Lailat-ul-Baraat (Nacht van de Lotsbezegeling)
Op de Nacht van de Lotsbezegeling – of de Lailat-ul-Baraat – wordt volgens de islam door Allah bepaald wie er het aankomende jaar geboren zullen worden of dood zullen gaan. Het lot wordt deze nacht dus bepaald. Daarom is de Nacht van de Lotsbezegeling een nacht waarin gemediteerd en gebeden wordt en waarin er vergeving wordt gevraagd voor zonden. In de moskee wordt deze nacht gebeden – ook ter voorbereiding van de Ramadan. Twee weken na de Lailat-ul-Baraat begint namelijk de Ramadan.

5. Ramadan (Vastentijd) 
De maand van de Ramadan is voor moslims een bijzondere maand: het is namelijk de maand waarin de eerste openbaringen uit de Koran aan Mohammed werden gedaan. Over de hele wereld vasten moslims daarom tussen zonsopgang en zonsondergang. Vasten in deze maand betekent niet alleen dat er overdag niet gegeten en gedronken wordt, maar van moslims wordt ook verwacht dat zij deze maand niet roken en geen seks hebben.
Lees hier meer over de Ramadan
Traditionele maaltijd tijdens de Ramadan

6. Lailat-ul-Qadr (Nacht van de Beslissing)
De 27ste nacht van de Ramadan wordt de Lailat-ul-Qadr, of de Nacht van de Beslissing, genoemd. Dit is de meest heilige nacht van de Ramadan. In deze nacht werd de eerste openbaring van Koran door de engel Djibriel (Gabriël) aan Mohammed overgeleverd. De nacht wordt ook wel ‘de nacht van de goddelijke beschikking’ of ‘de waardevolle nacht’ genoemd.

7. Id-ul-Fitr (Suikerfeest)
Op de eerste dag van de 10e maan van de islamitische kalender vindt het Suikerfeest plaats. Het Suikerfeest is één van de twee officiële feesten die binnen de islam gevierd worden. Met dit ‘kleine feest’ wordt het einde van de Ramadan gevierd. In 610 n. Chr. zou Mohammed op deze dag de eerste openbaring ontving van aartsengel Djibril.

8. Id-ul-Hadj (Bedevaart naar Mekka) 
Net als de Ramadan is de bedevaart naar Mekka één van de vijf zuilen van de islam. Elke – gezonde – volwassen moslim moet de Hadj in ieder geval één keer in zijn leven gedaan hebben. Aan het begin van de twaalfde islamitische maand trekken dan ook veel moslims van over de hele wereld naar de Ka’bah in Mekka. De Ka’bah is een kubusvormig gebouw dat midden in de Grote Moskee in Mekka staat. Tijdens de Hadj is het is de bedoeling tegen de klok in zeven keer rond dit gebouw te lopen.

9. Eid-ul-Adha (Offerfeest)
Op de tiende dag van de Hadj begint het drie dagen durende Offerfeest. Tijdens het Offerfeest wordt gevierd dat Ibrahim een schaap mocht offeren in plaats van zijn zoon Ismaël. Ibrahim wilde volgens de overlevering zijn zoon offeren voor Allah, maar Allah zond een schaap naar Ibrahim zodat zijn zoon gespaard kon blijven. In Mekka worden tijdens het Offerfeest jaarlijks tienduizenden dieren geofferd. Het vlees wordt verdeeld onder familieleden, vrienden en armen. Tijdens het Offerfeest is het voor moslims verplicht om geld te geven aan de armen.

10. Muharram (Islamitisch Nieuwjaar)
De islamitische jaartelling begint met de eerste dag van de maand Muharram. Dan herdenken moslims de hidjra, de emigratie van Mohammed en zijn volgelingen van Mekka naar Medina in 622. Ook geloven moslims dat in de maand Muharram de aarde en de hemel geschapen zijn.

11. Asjoera (De tiende dag)
Op de tiende dag van de maand Muharram, ook wel Asjoera genoemd, werd in het jaar 623 door Mohammed bepaald dat deze dag een vastendag zou zijn. Later werd echter besloten dat het vasten op deze dag vervangen zou worden door het vasten tijdens de Ramadan. Door sjiieten en soennieten wordt deze dag verschillend herdacht. Sjiiieten rouwen de eerste tien dagen om de dood van de kleinzoon van Mohammed, Imam Hussein, te herdenken die tijdens de Slag om Karbala in het jaar 680 op de tiende dag van de maand omkwam. Soennieten herdenken de tiende dag echter als de dag dat Mozes de mensen uit Israël wegvoerde uit de slavernij in Egypte.
Opdracht
5 zuilen kwartet maken
  1. Maak viertallen tallen
  2. Bedenk per zuil (zie titel boven het
    kaartje) 4 eigenschappen
  3. Arceer per kaartje 1 eigenschap
  4. Maak een tekening die past bij de
    eigenschap
  5. Speel het spel!

Slide 13 - Slide

Link naar sjabloon:

https://www.klascement.net/downloadbaar-lesmateriaal/143565/zuilen-islam-kwartet-maken/?previous

het sjabloon is ook opgeslagen in onze gedeelde lesmap: leerjaar 3 levensbeschouwing. 
Kalender

Slide 14 - Slide

De islamitische kalender
De islamitische jaartelling begint met de verhuizing van Mohammed van Mekka naar de stad Medina (op 16 juli 622 n. Chr.). In 638 n. Chr. werd de datum van deze verhuizing - in het Arabisch hidjra (هِجْرَة) genoemd - door kalief Omar ibn al-Chattab uitgeroepen tot het eerste jaar van de islamitische jaartelling. De 'hidjra' zelf wordt meestal herdacht op 8 Rabi' al-Awwal, de dag dat Mohammed aankwam in Medina. De islamitische kalender wordt ook wel de Hijri-kalender genoemd.

Moslims volgen een zuivere maankalender. De maand begint bij de nieuwe maan.
Het moslimjaar telt 12 maanmaanden van afwisselend 29 en 30 dagen, in totaal 354 dagen. Hierdoor valt het elk jaar circa 11 dagen vroeger in het zonnejaar van 365 dagen (de internationale, westerse kalender). Het islamitisch jaar volgt de Koran, die aangeeft dat de zon en de maan door Allah geschapen zijn en dat de maan de tijdmaat aangeeft.

De Koran verbiedt extra maanden. Voordat de moslims dit verbod invoerden, lasten de Arabieren regelmatig een dertiende maand - "nasi" - in waardoor de kalender nauwelijks verschilde van de christelijke jaartelling.
Men hanteert een cyclus van dertig jaar, de jaren 2, 5, 7, 10, 13, 16, 18, 21, 24, 26 en 29 zijn schrikkeljaren. Er wordt dan een dag toegevoegd aan de twaalfde maand Dhu 'l-Hidja. Op 31 augustus 2019 (1 Muharram 1441) is een nieuwe cyclus van dertig jaar begonnen.

Jaren volgens de islamitische kalender worden aangegeven met AH (Anno Hegirae), een latinisering van 'hidjra'.
"Hij is het die de zon gemaakt heeft als verlichting en de maan als een licht en die ervoor standen heeft verordend opdat jullie het aantal van de jaren en berekening weten."
Soerat Joenoes, Koran 10:5
"Zij vragen jou naar de nieuwe manen. Zeg: Zij zijn tijdsaanduidingen voor de mensen en de bedevaart..."
Soerat al Bakara, Koran 2:189

De maanden van het islamitisch jaar
en hun vermoedelijke betekenis:

Muharram
heilige maand

Safar
maand die leeg is 

Rabi' al-Awwal
eerste lentemaand 

Rabi' al-Akhir
tweede lentemaand

Jumada 'l-Awwal
eerste droge maand

Jumada 'l-Akhir
tweede droge maand 

Rajab
vereerde maand 

Sha'ban
maand der verdeeldheid 

Ramadan
maand van de grote hitte (vastenmaand) 

Shawwal
jachtmaand 

Dhu 'l-Qa'dah
rustmaand 

Dhu 'l-Hidja
bedevaartsmaand