Hoe verloopt de opstand / burgeroorlog?
Stadhouder Willem V woont in Den Haag, maar uit angst voor de patriotten verhuist hij samen met zijn vrouw Wilhelmina van Pruisen naar Nijmegen. Na een tijdje reist zij in het geheim alleen terug naar Den Haag. Daar wilt zij de Staatsgezinden oproepen tot verzet. Maar bij het plaatsje Goejanverwellesluis wordt zij tegengehouden door patriotten en keert zij woedend terug naar Nijmegen. Zij vraagt aan haar broer, de koning van de Pruisen (Noord-Duitsland) steun.
Er komen 25.000 soldaten van de Pruisen die mijn patriotten verjagen. Velen vluchtten in 1786 massaal naar Frankrijk vlucht, een land dat veel toleranter is.
Een paar jaar later komt weer mijn patriottenleger met hulp van Franse troepen die heel eenvoudig over de dichtgevroren rivieren in ons land kunnen lopen. En nu vlucht Willem V vanuit Scheveningen naar Engeland, waarna mijn patriotten de macht overnemen.
Ondertussen hebben mijn patriotten zichzelf een nieuwe naam gegeven, de Bataven en het land krijgt in 1795 een nieuwe naam: de Bataafse Republiek.
Deze grote verandering heet ook wel de Bataafse Revolutie (1795-1802) en is een voorbeeld van een democratische revolutie.
Oorzaken Bataafse Revolutie:
1. Armoede in de Republiek door oorlog (met Engeland, want de Bataafsche Republiek erkent als eerste de VS als nieuw land);
2. Slecht bestuur door Willem V en steeds dezelfde families hebben de macht;
3. Willem V gedraagt zich te veel als koning.