Het dieet zorgt voor een daling van de hoeveelheid glycogeen in het lichaam, waardoor je vooral vocht kwijtraakt. De eerste weken verlies je met een koolhydraatarm dieet dus vooral lichaamsvocht. Dit kan al snel een aantal kilo’s schelen. Maar dit gewichtsverlies is geen kwestie van vetverbranding. Als je later weer koolhydraatrijk eet, kom je snel weer aan.
Een koolhydraatarm dieet is dus geen effectieve methode voor gewichtsverlies op de lange termijn.
Naast dat een koolhydraatarm dieet niet het meest succesvolle dieet is om af te vallen, is het ook niet het meest gezonde dieet. Een koolhydraatarm dieet bevat namelijk over het algemeen niet voldoende vitamines, mineralen en voedingsvezels doordat het vaak minder groente, fruiten granen bevat [6]. Daarnaast bevat dit dieet vaak meer dierlijke producten, wat de kans op gezondheidsrisico’s vergroot [7].
Koolhydraten zijn niet ongezond, slecht of gevaarlijk. Ze zijn juist een belangrijke energiebron voor het lichaam. Het is wel belangrijk om te kiezen voor gezonde voedingsmiddelen als bron van koolhydraten. Denk aan volkorenbrood, groente, fruit en peulvruchten.
Koolhydraten heb je in allerlei vormen die voorkomen in allerlei voedingsmiddelen. Ze dragen allemaal bij aan onze gezondheid, op verschillende manieren.
Heb je koolhydraten nodig?
Koolhydraten geven je energie om te denken, praten, bewegen, enzovoorts. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn ze belangrijk. De hersenen kunnen zelfs niet zonder glucose, een soort koolhydraat. Het lichaam maakt glucose uit koolhydraten die je met je voeding binnenkrijgt. Als glucose niet meer uit koolhydraten kan worden gehaald, gaat het lichaam zelf glucose maken uit aminozuren. Deze aminozuren komen beschikbaar door de afbraak van eiwit in het lichaam. Het is dus nodig om koolhydraten met de voeding binnen te krijgen om de afbraak van lichaamseiwit tegen te gaan. Aan volwassenen adviseert de Gezondheidsraad om minimaal 40% van alle calorieën uit koolhydraten te halen. Voor kinderen gelden iets andere getallen.
Maken koolhydraten dik?
Van koolhydraten op zich word je niet dik, als je verder normaal eet. Koolhydraten leveren energie (calorieën). Als je meer calorieën eet dan je verbrandt, kun je aankomen in gewicht. Koolhydraten zitten in allerlei producten. Sommige koolhydraatrijke producten zijn gezond, zoals volkorenbrood. Andere producten zijn minder gezond, zoals koekjes. Het is dus vooral belangrijk om te letten op de hoeveelheid en type producten die je eet.