Fotografie (Beeld bij tekst)

Fotografie
Want een beeld zegt meer dan duizend woorden....
1 / 20
next
Slide 1: Slide
ProjectMiddelbare schoolhavoLeerjaar 2

This lesson contains 20 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 45 min

Items in this lesson

Fotografie
Want een beeld zegt meer dan duizend woorden....

Slide 1 - Slide

Wanneer vind jij een foto
GOED?

Slide 2 - Mind map

Waarom gebruikt een krant vaak 1 grote foto op de voorpagina ipv 5 of 6?

Slide 3 - Open question

Bij het gebruik van meer visuele elementen zorgt men er doorgaans voor dat slechts 1 visueel element dominant op de pagina komt. Mario Garcia noemt het gebruik van een dominant visueel element (het kan ook een zogenaamde infographic zijn) een 
"center of visual impact"
kortweg CVI.

Een dergelijke CVI betekent dat 1 visueel element op de pagina ongeveer drie keer groter moet zijn dan de (eventueel) andere visuele elementen op de pagina. 
Dit visuele element moet de lezer de krant als het ware intrekken. 

Slide 4 - Slide

Kaderen (Uitsnijding)
De wijze van kaderen van een foto is nogal eens onderwerp van discussie. Is het toeval dat de fotograaf (in militaire outfit) op de eerste foto buiten uit het kader is gehouden?

Slide 5 - Slide

Slide 6 - Slide

Slide 7 - Slide

Foto's hebben een belangrijke functie als aandachttrekker binnen een krantenpagina. Naast de informatie op de foto wordt vaak ook nog aanvullende informatie geboden in de vorm van een fotobijschrift. 

Slide 8 - Slide

Bedenk een bijschrift:

Slide 9 - Open question

De Regel van Derden
Wil het je niet direct lukken op gevoel dan zijn er ook regeltjes die je kunt volgen (maar ook gerust mag doorbreken).

 Eén van die regels is de Regel van Derden. Dit is ook direct de bekendste compositieregel. Hij is ook nog erg simpel; verdeel het beeld in negen gelijke vlakken en zorg dat je het onderwerp van je foto op één van de snijlijnen plaatst.

Slide 10 - Slide

Leidende lijnen
Lijnen kun je heel goed gebruiken om het oog door een foto te leiden. In je compositie kun je een lijn vaak het beste gebruiken door hem in één van de hoeken te laten beginnen en de kijker zo naar het hoofdonderwerp in je foto te trekken.

De lijn hoeft niet eens recht te zijn om de kijker te leiden; ook een kronkelende lijn kan leiden. Denk bijvoorbeeld aan een weg die door een landschap loopt.

Slide 11 - Slide

Eenvoud
Probeer het aantal onderwerpen in je foto te beperken. Hoe duidelijker het hoofdonderwerp van de foto is, hoe makkelijker je het jezelf maakt. 

De plaats van je onderwerp in de foto wordt dan minder belangrijk om duidelijk te maken wat het onderwerp is. Het kan een hele krachtige foto zijn als je het eenvoudig houdt.

Slide 12 - Slide

Dichter op je onderwerp
Een mooie manier waarop je de eenvoud uit het vorige punt kunt bereiken is door simpelweg dichter op je onderwerp te gaan zitten. Hierdoor vallen storende elementen uit de achtergrond weg. 

Het kan helemaal geen kwaad om dicht op je onderwerp te gaan zitten en zelfs delen van het gezicht nog 'af te snijden' in je compositie.

Slide 13 - Slide

Symmetrie en patronen
Overal is symmetrie te ontdekken en vind je patronen. Zowel in de natuur als in door de mens gemaakte objecten. Door deze vast te leggen in beeld creëer je al gauw rust in je beeld. Dit kijkt erg prettig.

 Door een patroon juist te doorbreken (stel je één blauwe stoel voor in de foto met de rode stoelen hieronder) kun je voor extra spanning in het beeld zorgen. 

Slide 14 - Slide

Compositie op gevoel
Het leuke van compositie is dat je het niet per se hoeft te beredeneren. Een goede compositie kun je ook prima op gevoel maken. Je hoeft er immers alleen maar voor te zorgen dat alles bij elkaar past en dat de foto klopt.
Dat is typisch iets wat je op gevoel kunt doen; beweeg om je onderwerp heen en plaats het onderwerp op verschillende plekken in het beeld. Door gewoon simpelweg te kijken kun je zien wat wel en wat niet werkt. 

Slide 15 - Slide

Samenvatting
  1. De Regel van Derden
  2. Leidende lijnen
  3. Eenvoud
  4. Dichter op je onderwerp
  5. Symmetrie en patronen
  6. Compositie op gevoel

Slide 16 - Slide




De griepepidemie die 15 weken heeft geheerst, is voorbij.
Dat meldt NIVEL dinsdag. Er wordt van een epidemie gesproken wanneer 51 op de 100.000 mensen zich bij de peilstationshuisartsen van het NIVEL melden met griepachtige klachten en uit keel- en neusmonsters blijkt dat zij het griepvirus bij zich dragen.
Griepepidemie is voorbij
Maak een foto
Maak een foto die past bij de tekst van dit artikel

Slide 17 - Slide




De griepepidemie die 15 weken heeft geheerst, is voorbij.
Dat meldt NIVEL dinsdag. Er wordt van een epidemie gesproken wanneer 51 op de 100.000 mensen zich bij de peilstationshuisartsen van het NIVEL melden met griepachtige klachten en uit keel- en neusmonsters blijkt dat zij het griepvirus bij zich dragen.
Griepepidemie is voorbij

Slide 18 - Slide

Welke tip heb je gebruikt in je foto?
De Regel van Derden | Leidende lijnen | Eenvoud | 
Dichter op je onderwerp | Symmetrie en patronen | Compositie op gevoel

Slide 19 - Open question

Slide 20 - Link