3.3 Sta jij in je recht?

1 / 15
next
Slide 1: Video
EconomieMiddelbare schoolvmbo kLeerjaar 3

This lesson contains 15 slides, with text slides and 1 video.

Items in this lesson

Slide 1 - Video

Slide 2 - Slide

Warenwet
Een levensmiddel of product mag de gezondheid of veiligheid van de consument niet in gevaar brengen. In de Warenwet staat aan welke eisen voedingsmiddelen en andere producten moeten voldoen

Slide 3 - Slide

Slide 4 - Slide

Slide 5 - Slide

Slide 6 - Slide

Slide 7 - Link

Consumentenkoop
Er is sprake van een consumentenkoop als je als consument iets koopt bij een verkoper, bijvoorbeeld een winkel. Deze consumentenkoop is een mondelinge of schriftelijke afspraak tussen jou en de verkoper die voor allebei rechten en plichten met zich meebrengt.

Slide 8 - Slide

Deugdelijk product
Je moet bijvoorbeeld de afgesproken prijs betalen en de verkoper moet een deugdelijk product leveren. Dat wil zeggen, een product dat gedurende een bepaalde tijd aan alle eisen voldoet die je aan daaraan bij normaal gebruik mag stellen. En aan bijzondere eisen als dit bij de koop is vastgelegd.

Slide 9 - Slide

Garantie
Over garantie bestaan veel misverstanden. Eigenlijk betekent garantie geven dat de verkoper of fabrikant in staat voor de kwaliteit van een product. Maar het wettelijke recht op een deugdelijk product geldt altijd, ook na de garantieperiode.
Vaak staan in de garantievoorwaarden allerlei uitsluitingen.

Slide 10 - Slide

Wet productaansprakelijheid
Op basis van deze wet is een producent van consumentenartikelen aansprakelijk voor schade die veroorzaakt is door een gebrek in zijn product. Onder producent wordt zowel de fabrikant verstaan, als degene die zich als producent voordoet omdat zijn naam of merk op het product staat. Ook door een niet toereikende handleiding kan een product als gebrekkig worden beoordeeld.

Slide 11 - Slide

Colportagewet
Verkopers die bij je aan de deur komen. Bijvoorbeeld voor het verkopen van abonnementen of producten. Of een verkoopdemonstratie bij een kennis thuis of ergens in een zaaltje. We noemen dit ook wel colportage of verkoop aan de deur. Het kan ook zijn dat je op straat wordt aangesproken. Deze vormen van colportage of verkoop buiten een winkel heten officieel “verkoop buiten een verkoopruimte”.

Slide 12 - Slide

Slide 13 - Slide

Slide 14 - Link

Slide 15 - Link