This lesson contains 13 slides, with text slides and 1 video.
Lesson duration is: 180 min
Items in this lesson
Slide 1 - Slide
This item has no instructions
Slide 2 - Slide
Start de les met het bespreken van de volgende gedragsregels tijdens deze lessen. Het gaat om gevoelige onderwerpen en dat valt bij sommige mensen zwaar.
Geef aan dat je zal toezien op het naleven van deze regels.
Slide 3 - Video
Aandacht richten:
Vertel dat het volgende filmpje een stukje uit een documentaire is waarin misstanden op een zorgboerderij aan het licht worden gebracht. Bewoners worden mishandeld door de medewerkers. Let op, het filmpje is heftig om te zien.
Vragen aan de studenten na het filmpje:
Wat vinden jullie van dit filmpje?
Wat moet er gebeuren?
Wat zouden jullie doen als je op je stage zoiets tegenkomt?
Heeft iemand wel eens zoiets meegemaakt?
Slide 4 - Slide
(Doel) Vandaag gaan wij verschillende signalen van huiselijk geweld en/of kindermishandeling onderzoeken en leren over de meldcode.
(Motivatie)Waarom heb je dit nodig in je werk als Sociaal werker? -> In het werkveld heb je met veel verschillende mensen te maken. De kans is zeer groot dat je ook te maken krijgt met mensen en kinderen die slachtoffer of dader zijn van huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Door jullie rol en relatie met de mensen heb je een belangrijke taak in het signaleren en melden van deze vormen van geweld. Dit is een zware en belangrijke taak waar je je goed op moet voorbereiden en daarom besteden wij hier veel en uitgebreid aandacht aan.
Slide 5 - Slide
We gaan de volgende onderdelen behandelen
Slide 6 - Slide
Bespreek met de studenten wat de planning van de les is. Eventueel opschrijven op bord.
In de voorbereidende opdracht over de meldcode heb je ingevuld welke woorden ontbreken in de invuloefening. We gaan nu kijken hoeveel vragen je goed hebt. Ik deel jullie een antwoordblad uit. (Hij staat ook in de LessonUp bij deze les) Kijk de opdracht van je buurman na en geef hem een cijfer. 1 fout is een 9, 2 fout is een 8 enz.
Heb je een 6 of hoger dan zit je in groep 1, heb je een 5 of lager dan zit je in groep 2.
Deel de opdracht kaarten uit (20 minuten)
Groep 1: 6 of meer vragen goed
Opdracht: Opdrachtkaart Casus 1 Meldcode
Groep 2: 5 of minder vragen goed
Opdracht: Opdrachtkaart Casus 2 Meldcode
Afsluiting voor beide groepen (10 minuten):
De opdracht eindigt met een gezamenlijke sessie waarin beide groepen hun bevindingen delen.
Verdeel de groep in vijf groepen. Gebruik de methode genummerde hoofden.
Geef iedere student een nummer, tel steeds tot 5. Alle studenten met 1 zitten bij elkaar, alle studenten met 2 zitten bij elkaar etc.. Iedere groep krijgt een onderwerp.
Jullie hebben 60 minuten de tijd om een presentatie voor te bereiden.
Onderwerpen
Onderwerp 1 Lichamelijke mishandeling en Psychische mishandeling
Onderwerp 2 Seksueel misbruik en Eer gerelateerd geweld
Onderwerp 3 Fysieke verwaarlozing en Affectieve verwaarlozing
Onderwerp 4 Partner en ex-partner geweld
Onderwerp 5 Vrouwelijke genitale verminking en Huwelijksdrang en achterlating
Geef de studenten aan het begin van de werkvorm de volgende informatie: Er zijn veel verschillende vormen van geweld en mishandeling. Om te onderzoeken welke vormen er zijn en welke signalen je daarvan zou kunnen zien verdelen wij ons in groepen en onderzoeken wij allemaal een onderwerp. Denk er aan dat je te maken hebt met gevoelige onderwerpen en je niet weet wie er in deze klas te maken heeft (gehad) met een vorm van geweld. Wees respectvol en onbevooroordeeld.
Deel de opdracht kaarten uit aan de groepen
Slide 9 - Slide
Geef de groep 15 minuten pauze
Slide 10 - Slide
Wij gaan nu aan elkaar presenteren wat we hebben onderzocht.
Ieder groepje heeft maximaal 10 minuten voor zijn presentatie. De rest van de groep geeft feedback, stelt vragen en luistert aandachtig naar wat de andere groep te vertellen heeft.
We hebben het over heftige onderwerpen denk er dus aan respectvol naar elkaar te zijn.
Slide 11 - Slide
Je hebt nu onderzocht en geleerd van anderen welke vormen en signalen er zijn van huiselijk geweld en kindermishandeling. Ook heb je de meldcode leren kennen.
Als ik je nu vraag of jij in staat bent om signalen van huiselijk geweld en/of kindermishandeling te herkennen en om te handelen naar de meldcode op welk niveau schat jij jezelf dan in? Ben je helemaal vaardig? Dan ben je al de vlinder, weet je nog helemaal niets of voel je je er nog mega onzeker in ben je dan misschien nog een eitje?
En bedenk ook eens wat jij nodig hebt om een volgende stap te maken of om een vlinder te worden?
Geef de studenten even de tijd om na te denken en bevraag verschillende studenten waar zij staan en wat zij nodig hebben om een volgende stap te maken of om een vlinder te worden.