Watersnoodramp les 1

1 / 17
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisBasisschoolGroep 5

This lesson contains 17 slides, with interactive quiz, text slides and 2 videos.

time-iconLesson duration is: 30 min

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Slide 2 - Video

Slide 3 - Link

Wanneer was de watersnoodramp ?
In welk tijdvak
A
500-1000
B
1900-1950
C
1600-1700
D
1950-2000

Slide 4 - Quiz

Slide 5 - Link

Water  bedreiging
1953
De Deltawerken zijn over de hele wereld bekend. Ze zijn gebouwd om een watersnood als in 1953 voortaan te voorkomen. In die rampnacht begeven in Zuidwest-Nederland de dijken het onder het geweld van een zware stormvloed. 200.000 hectare land overstroomt en 1836 mensen komen om.

Slide 6 - Slide

Dijkdoorbraak
Zaterdag 31 januari 1953 was er een extra hoge waterstand van de zee: springvloed. Daarbij woedde er ook nog een noordwesterstorm, die in de nacht de kracht kreeg van een orkaan. De springvloed en de hevige storm zweepte het water van de Noordzee zo hoog op dat veel dijken in Nederland doorbraken. Vloedgolven van soms wel een meter hoog rolden de polders in. Grote gebieden in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland overstroomden. Het was een ramp!

Slide 7 - Slide

In de ochtend na de watersnood verlieten de overlevenden met bootjes de ondergelopen gebieden. Ongeveer 1800 mensen waren verdronken, net als duizenden dieren. Meer dan 72.000 mensen moesten tijdelijk verhuizen.

Slide 8 - Slide

De hulp voor de slachtoffers van de ramp kwam maar langzaam op gang. Het was zondag en alle verbindingen, zoals telefoonlijnen, waren uitgevallen. Maar uiteindelijk kwamen Nederlandse, Belgische, Franse, Amerikaanse en Britse soldaten met boten, vliegtuigen en helikopters naar het rampgebied. Veel mensen die nog op de daken en zolders zaten werden door hen gered.

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Slide

Wat betekent de titel volgens jullie ? 

 blz 38 toen kwam er t/m blz 39 water viel, verdronk

Slide 11 - Slide

Dit jongetje heeft met zijn moeder de ramp meegemaakt. wat zou hij vertellen denk je ? 

Slide 12 - Slide

Om te voorkomen dat zoiets ooit nog zou gebeuren, werd snel begonnen met de Deltawerken. Een delta is een plaats waar een rivier zich in een heleboel kleine rivieren splitst. Het was een enorm project! Er zouden dammen worden gebouwd tussen alle eilanden van Zeeland en Zuid-Holland. De zee -en rivierdijken moesten worden versterkt en er zou ook een stormvloedkering in de Hollandse IJssel komen. Een stormvloedkering is een veiligheidsdeur die alleen dichtgaat bij storm om het land te beschermen.

Slide 13 - Slide

Maak een tekening bij het gedicht.

Slide 14 - Slide

De toekomst
Inmiddels is duidelijk dat de stijgende zeespiegel en extreme wateroverlast allang geen Nederlands probleem meer is, maar door de klimaatverandering een internationale uitdaging is geworden.

Slide 15 - Slide

Hoofdstuk: Amen blz 33
Hoop houden is belangrijk

Slide 16 - Slide

Slide 17 - Video