This lesson contains 16 slides, with text slides and 1 video.
Lesson duration is: 50 min
Items in this lesson
Thema 8 les 3
Slide 1 - Slide
VAndaag komt eer iemand meekijken.
OOk wij professionaliseren ons. Een van d emogelijkheden gata over het didactisch coachen. waarbij het gaat om de vargen die we stellen in relatie tot jouw leren. Om je daarvanuit verder te helpen.
Suzanne is een aantal keer bij mij in de kals geweest om te filmen en vaandaag gaan w ehet een beetje anders doen. Zij gaat mij on the jop coachen met het stellen van vragen. Waarbij zij als een soort soufleur mij tijdens de les tips geeft waardoor ik zie op we;ke momenten ik welke vragen kan stellen en hoe daarop gereageert wprdt.
KLint misschein een beetje gek, maar we dachten wel tof om uit e proberen en te doen.
Dus niet alleen voor jullie een toffe les waarin je concreet materiaal ophaalt om mee aan de slag te gaan, maar ook voo rmij .
Als we kijken naar de doelen van dit thema is natuur en techniek de les waar je eigenlijk alles uit kan halen om doelstellingen te laten zien. Vorig eweek de mystery challenge. Vandaag een voorbeeld aan de hand van de cyclus welke denk ik super leuk is om ook direct toe te passen in je klas naar het einde van het jaar toe.
Een onderwerp waaraan je kennis (luchtdruk) toe kan voegen aan de concepten die ze al kennen. Een ondewrep leuk en leerzaam zeker in groep 8 waar d emethodes al klaar zijn veel aandacht uit gaat naar de muzical, maar je daarnaast ook vaak gewoon nog vakinhoudelijk wil verdiepen.
Onderepen die in de afgelopen jaren wel aan bod zijn gekomen, maar niet verdiepend uitgelegd. Hoe mooie tijd dus om daarmee aan de slag te gaan.
Doe de laptop maar dicht. VAndaag heb je alleen je mobiel nodig om het proces te filmen of het uiteindelijke resultaat om te gebruiken in je filmpjes / eindclip.
VErwondering, nieuwgierigheid, kennis gekoppeld vanuit de diecatiek van het ontwerpend leren waarin je vragen stelt , de creativiteit van dekinderen bevraagd en hen toffe producten laat maken om een zo goe dmogelijk resultaat af te levene.
Daarnaast ook gewoon super tof om te doen.
brightspace.hr.nl
Slide 2 - Link
LEes de vragen voor kennisclip 1 en geef aan dat we dit allemaal gaan doen deze les!!!!!
Waterraket
Doel: je maakt samen een stevige stelling om de raket in te kunnen zetten. Hierbij let je vooral op de constructie van het bouwwerk. De raket moet recht omhoog schieten.
Bij de uitvoer doorloop je met je team zo
goed mogelijk de 7 stappen.
Film het proces, de stappen en de
uitvoering en voeg dit eventueel
toe in de eindclip.
Slide 3 - Slide
nodig: flessen, ventiel, pomp, water, papier of stokken,
Waterraket
Slide 4 - Slide
nodig: flessen, ventiel, pomp, water, papier of stokken,
Dat gaat iets met je doen. Afhankelijk van je kennis over constructies, je flexoibiliteit om om te gaan met brekende elastiekjes.
Mooi. Film dat wees je bewust, wees je bewust van je eigen nieuwsgierigheid, het creatieve prpces dat je doorloopt film het, en maakt het concreet zoals in de eindclip wordt gevraagd.
Slide 5 - Video
This item has no instructions
Derde wet van Newton
Actie is Reactie
Slide 6 - Slide
Een waterraket werkt door middel van de derde wet van Newton:
𝐹
→
𝑎
𝑐
𝑡
𝑖
𝑒
=
−
𝐹
→
𝑟
𝑒
𝑎
𝑐
𝑡
𝑖
𝑒
{\displaystyle {\vec {F}}_{actie}=-{\vec {F}}_{reactie}}. Het drukvat (in de meeste gevallen de fles) wordt onder druk gezet. Hierdoor ontstaat er overdruk: de druk in de fles is groter dan de buitenluchtdruk. Als de raket wordt gelanceerd, dan drukt het samengeperste gas het water naar buiten, waardoor een kracht in tegengestelde richting op de fles wordt uitgeoefend volgens de derde wet van Newton. Als deze kracht groter is dan de zwaartekracht, dan is er een resulterende kracht naar boven. Een resulterende kracht naar boven zorgt (volgens de tweede wet van Newton) voor een acceleratie naar boven, namelijk:
𝐹
→
𝑟
𝑒
𝑠
=
𝑚
𝑎
→{\displaystyle {\vec {F}}_{res}=m{\vec {a}}}.
Hierdoor zal de raket stijgen met toenemende snelheid.
Als het gas en de vloeistof uit het drukvat naar beneden zijn gespoten, dan zal er geen stuwkracht meer zijn. Op dit moment is de maximumsnelheid van de waterraket bereikt. Hierdoor werken er alleen nog maar negatieve, omlaag gerichte krachten op de waterraket (de zwaartekracht en de luchtwrijving). Hierdoor zal de raket een negatieve, omlaag gerichte versnelling krijgen. De snelheid van de raket zal dus afnemen, totdat deze nul is.
Als de snelheid nul is, dan heeft de raket zijn hoogste punt bereikt. Vanaf dat moment trekt de zwaartekracht de raket terug naar de aarde. Aangezien de raket nu naar beneden vliegt, zal de luchtwrijving nu tegen de zwaartekracht werken. De luchtwrijving werkt namelijk altijd in tegengestelde richting van de snelheid:
Tijdens de val bereikt de fles een maximale eindsnelheid (of terminale snelheid). De luchtwrijving wordt namelijk groter, naarmate de snelheid groter wordt, terwijl de zwaartekracht altijd hetzelfde blijft. Als de maximale snelheid bereikt is, dan is de resulterende kracht 0 N (Eerste wet van Newton). Deze kan berekend worden met behulp van:
Wet 3: “Een kracht heeft altijd een tegengestelde kracht, die de andere kant op werkt.” De derde wet van Newton wordt ook wel de wet van actie en reactie genoemd: elke actie heeft een tegengestelde en even grote reactie (ofwel 'actie is min reactie').
Slide 7 - Slide
This item has no instructions
Werk met de ontwerpcyclus
Slide 8 - Slide
Doen met de klas!!
Wij gaan straks een stelling bouwen leuk, maar d ekinderen in je kelas vinden het veelal nog leuker om ontwerpendde raket te maken.
Fase 1 en 2: Inspireer en onderzoek
Wat? Inspiratie opdoen en onderzoeken hoe je een waterraket hoog de lucht in schiet
Hoe? Hoe ziet een raket eruit, wat moet je bouwen?
Hulp? Voorbeelden op Google en Youtube
Tijd? 10 minuten
Resultaat? Goed nagedacht over jullie ontwerp
Klaar? Laat zien aan de docent
Slide 9 - Slide
Wat heeft een raket nodig? Hoe ziet hij er uit?
denk aan aqrodinamica, druk, hoeveelheid water enz enz. vinnen aan de zijkant voor stbiliteoit
Werk met de ontwerpcyclus
Slide 10 - Slide
This item has no instructions
Fase 3 en 4: Bedenk en schets
Wat? Maak een ontwerp voor jullie raket met de informatie van fase 1 en 2 + maak een taakverdeling
Hoe? Schets de raket en bedenk het bouwmateriaal
Hulp? Papier, Paint, aantekeningen fase 1 en 2
Tijd? 10 minuten
Resultaat? Je weet wat je gaat bouwen
Klaar? Laat zien aan de docent
Slide 11 - Slide
This item has no instructions
Werk met de ontwerpcyclus
Slide 12 - Slide
This item has no instructions
Fase 5: Bouwen
Wat? Bouw jullie raket
Hoe? Met de knutselmaterialen uit het lokaal
Hulp? Groepsgenoten, docent
Tijd? Tot einde van de les
Resultaat? Raket is klaar om afgevuurd te worden
Klaar? Laat zien aan de docent
Slide 13 - Slide
This item has no instructions
de Waterraket
dfd
df
groep 8: Thema ruimte
Slide 14 - Slide
Om vakingergrate plaats te katen vinden kan ene onderwerp als dit ook samengaan met veel andere onderwerpen. Kennis verwerf j eniet zomaar, maar als onderwerpen in samenhang cyclys en opbouwend aangeboden worden.
Hoe mooi als je dus een eventuele gebruiksaabwijzing kan laten schrijven, je darabij ook nog let op spelling en een eventueel opstel over druk en de bevindingen die daarin samenhangen.
Waterraket
Doel: je maakt samen een stevige stelling om de raket in te kunnen zetten. Hierbij let je vooral op de constructie van het bouwwerk. De raket moet recht omhoog schieten.
Bij de uitvoer doorloop je met je team zo
goed mogelijk de 7 stappen.
Film het proces, de stappen en de
uitvoering en voeg dit eventueel
toe in de eindclip.
timer
25:00
Slide 15 - Slide
BEnoem persoonlijke kwaliteiten.
Wees stil.
Hoe kun je toch aan de slag gaan als het even niet gata zpals je wil?
Aan het einde!!!!
Waarom i shet gelukt om deze opdracht uit te voeren
Waar liepen jullie tegen aan?
Wat zou je de volgende keer anders of hetzelfde doen?
Hoe kun je ervoor zorgen dat een leerling zich toch weer concentreet en wer bij blijft als je ziet dat hij afhaalkt.
Ik zie dit klopt dat?
BEnoem modus!!!
Hoe kun je jezelf herpakken?
Hoe kom jij weer in de leerstad??
Wat vindt je in realtie tot deze opdarchte en goed eigenschap van jezelf en hoe kun je die nu inzetten?