Stroomkringen en NEN-normen in de badkamer

Stroomkringen en NEN-normen in de badkamer
1 / 14
next
Slide 1: Slide

This lesson contains 14 slides, with interactive quizzes and text slides.

Items in this lesson

Stroomkringen en NEN-normen in de badkamer

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Leerdoelen
Aan het einde van deze les kun je uitleggen wat stroomkringen zijn en welke NEN-normen van toepassing zijn in de badkamer. Je kunt ook theoretische berekeningen maken en werken met een universele meter. Tot slot weet je wat Easy relais en elektromagneten zijn en kun je vragen beantwoorden over deze onderwerpen.

Slide 2 - Slide

Vertel de leerlingen wat zij aan het einde van de les zullen kunnen.
Wat weet jij al over stroomkringen en NEN-normen in de badkamer?

Slide 3 - Mind map

This item has no instructions

Wat is een stroomkring?
Een stroomkring is een gesloten pad waarin elektrische stroom kan vloeien. In een badkamer kan dit bijvoorbeeld bestaan uit de verlichting, stopcontacten en een afzuigventilator.

Slide 4 - Slide

Leg uit wat een stroomkring is. Geef voorbeelden van stroomkringen in de badkamer.
NEN-normen in de badkamer
Er zijn verschillende NEN-normen die van toepassing zijn op elektrische installaties in de badkamer, zoals NEN 1010 en NEN 3140. Deze normen stellen eisen aan de veiligheid van de installatie en het gebruik ervan.

Slide 5 - Slide

Leg uit welke NEN-normen van toepassing zijn in de badkamer en waarom deze normen belangrijk zijn.
Theoretische berekeningen
Bij het ontwerpen van een stroomkring moeten theoretische berekeningen worden gemaakt, zoals het bepalen van de juiste dikte van de kabels en het berekenen van de belasting van de stroomkring. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de stroomkring veilig en betrouwbaar is.

Slide 6 - Slide

Leg uit waarom theoretische berekeningen belangrijk zijn bij het ontwerpen van een stroomkring. Geef voorbeelden van dergelijke berekeningen.
Werken met een universele meter
Een universele meter is een handig gereedschap waarmee je elektrische spanning, stroom en weerstand kunt meten. Het is belangrijk om te weten hoe je een universele meter gebruikt om problemen met de stroomkring op te lossen.

Slide 7 - Slide

Laat zien hoe een universele meter eruit ziet en hoe je deze gebruikt. Laat de leerlingen oefenen met het meten van spanning, stroom en weerstand.
Easy relais
Een Easy relais is een apparaat dat wordt gebruikt om verschillende stroomkringen aan te sturen. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de verlichting en afzuigventilator in de badkamer te bedienen.

Slide 8 - Slide

Laat zien hoe een Easy relais eruit ziet en hoe deze werkt. Geef voorbeelden van situaties waarin een Easy relais handig kan zijn.
Elektromagneet
Een elektromagneet is een apparaat dat werkt op basis van elektromagnetisme en wordt gebruikt om een beweging te genereren, zoals het openen van een deur. Het kan ook worden gebruikt om verschillende stroomkringen aan te sturen.

Slide 9 - Slide

Leg uit hoe een elektromagneet werkt en geef voorbeelden van situaties waarin een elektromagneet handig kan zijn.
Vragen
Welke NEN-normen zijn van toepassing op elektrische installaties in de badkamer? Wat is een Easy relais? Waarvoor wordt een elektromagneet gebruikt?

Slide 10 - Slide

Stel vragen aan de leerlingen om te controleren of zij de belangrijkste concepten begrijpen.
Praktijkopdracht
Ontwerp een stroomkringschema voor een badkamer en maak theoretische berekeningen om ervoor te zorgen dat de stroomkring veilig en betrouwbaar is. Gebruik een universele meter om de spanning, stroom en weerstand te meten. Bedenk hoe je een Easy relais en een elektromagneet kunt gebruiken om verschillende stroomkringen aan te sturen.

Slide 11 - Slide

Geef de leerlingen instructies over hoe zij de praktijkopdracht moeten uitvoeren. Zorg ervoor dat zij toegang hebben tot de benodigde materialen en gereedschappen.
Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.

Slide 12 - Open question

De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.

Slide 13 - Open question

De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.

Slide 14 - Open question

De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.