Ulcus Cruris

Wat is ulcus cruris
Een ulcus cruris heet ook wel een open been. Dit is een wond op het onderbeen. Deze wond wil niet goed genezen. Ulcus betekent wond. Cruris betekent scheenbeen.
1 / 11
next
Slide 1: Slide
Verpleging en verzorgingMBOStudiejaar 3

This lesson contains 11 slides, with text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 45 min

Items in this lesson

Wat is ulcus cruris
Een ulcus cruris heet ook wel een open been. Dit is een wond op het onderbeen. Deze wond wil niet goed genezen. Ulcus betekent wond. Cruris betekent scheenbeen.

Slide 1 - Slide

oorzaak 
In uw benen zitten bloedvaten, ook wel aders of aderen genoemd. In de aders zitten kleppen. Als deze kleppen niet goed werken (spataderen), dan stroomt steeds een gedeelte van het bloed terug in uw benen. Hierdoor verzamelt zich steeds meer vocht in uw onderbenen en voeten, waardoor de huid strak komt te staan (oedeem). Dit geeft niet alleen klachten van een zwaar en pijnlijk gevoel in uw benen. Het kan ook problemen geven als u uw huid beschadigt, bijvoorbeeld doordat u uw been stoot. Er ontstaat een wond aan het been. Dit heet een ulcus cruris of open been.

Slide 2 - Slide

Een open been kan onder andere ontstaan door een afwijking in het aanvoerende slagaderlijke systeem (arterieel ulcus) of het afvoerende aderlijke systeem (veneus ulcus). Afwijking in het aanvoerende slagaderlijke systeem Met een afwijking in het aanvoerende slagaderlijke systeem wordt een vernauwing van de slagaderen bedoeld.

Slide 3 - Slide

Slide 4 - Video

soorten
Het meest frequent komt het zg ‘veneus ulcus‘ voor, dit is een open been op basis van lang bestaande spataderen met huidafwijkingen daarbij zoals een bruine verkleuring en verlitteking van de huid. Deze wond zit vaak aan de binnenzijde van de enkel en is niet altijd pijnlijk.

Slide 5 - Slide

Wonden op basis van een verminderde toevoer van bloed, het zg ‘arterieel ulcus’, zijn erg pijnlijk en komen aan bijvoorbeeld de tenen voor of de buitenzijde van de enkel.


Slide 6 - Slide

Een diabetische voet, een wond bij suikerziekte, ontstaat vaak op een drukplek van bijvoorbeeld de schoen op de voetzool, hak of tenen. Omdat het gevoel vaak verminderd is door de suikerziekte, wordt deze wond pas laat of niet opgemerkt (pijnloos). Het risico op infecties is groot.

Slide 7 - Slide

Als er een neurologisch probleem is zoals bijv. een verminderd gevoel bij een dwarslesie, kan een wondje ontstaan door stoten onopgemerkt blijven.

Slide 8 - Slide

Een wond door een ongeluk of operatie kan soms ook zeer langzaam genezen, als bijvoorbeeld de huid al verlittekend is of als er een bijkomend probleem is zoals een slechte doorbloeding.

Slide 9 - Slide

behandeling 
Compressietherapie verbetert de afvoer van bloed en vocht uit de benen. Compressietherapie kan gegeven worden met zwachtels, een niet-elastische klittenbandverband of therapeutisch elastische kousen (TEK’s, ook wel steunkousen genoemd).

Slide 10 - Slide

endoveneuze thermische ablatie
Bij een EVTA-behandeling worden spataderen behandeld met behulp van een warmtebron; laser (meest gebruikt), radiofrequente straling (VNUS) of stoom. Hierbij wordt een catheter in de te behandelen ader aangebracht. Door de laserstralen, radiofrequente energie of stoom wordt de ader dichtgebrand. Deze behandeling is geschikt voor grote, zogenaamde stamaderen, niet voor oppervlakkige spataderen. 

Slide 11 - Slide