toetsbespreking T3 2023-2024

toetsbespreking T3 2024-2025
1 / 19
next
Slide 1: Slide
MaatschappijwetenschappenMiddelbare schoolhavoLeerjaar 5

This lesson contains 19 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 30 min

Items in this lesson

toetsbespreking T3 2024-2025

Slide 1 - Slide

toelichting op het nakijken
een V betekent dat er iets ontbreekt

ja en..., want...., dus.., er is geen afdoende toelichting gegeven

een punt met een golfje erachter wil zeggen dat het een twijfel antwoord is dat op het examen fout gerekend zal worden

Alleen de punten in een kringetje voor de opgave moet je optellen!

Slide 2 - Slide

      vraag 1           max 2p
Bedreigingen van technologische aard en Sociale aard


Slide 3 - Slide

vraag 2  max 2p
Het soort kapitaal waar mevrouw Spier het over heeft in regel 1 tot en met 19 is cultureel kapitaal. In het socialisatieproces van Spier kreeg zij van haar ouders mee dat ze alles kon worden en zij kon bereiken wat ze wou. hiermee werd ze opgevoed met veel literatuur en cultuur uitjes zoals het bezoeken van musea of debatavonden. hierdoor beschikt Spier over een cultureel kapitaal omdat zij hier veel van af weet en dit hedendaags kan toepassen in haar leven.  

Slide 4 - Slide

vraag 3   max 2p
sociale ongelijkheid= situatie waarin verschillen tussen mensen al dan niet aangeboren kenmerken consequenties hadden voor hun maatschappelijke positie en dat leidde tot een ongelijke verdeling van schaarse en hooggewaarde zaken zoals waardering en behandeling <- voor mezelf


Het verband tussen sociale ongelijkheid en het beschikken over meer of minder economisch, sociaal en cultureel kapitaal is dat als er in een van deze kapitalen sociale ongelijkheid speelt kan dat concequenties hebben voor je maatschappelijke positie omdat je minder hoog in een baan kan komen omdat je minder kennis hebt of je kunt later minder geld uitgeven omdat minder bezit hebt dit kan ook leiden tot een ongelijke verdeling van behandeling, want mensen kunnen je anders gaan behandelen als je niet hetzelfde kaptiaal als hun hebt.

Slide 5 - Slide

vraag 4   max 2p
Het gezin dat je hier ziet is het moderne gezin. Zo zie je in de volgende zin: ''thuis was alles bespreekbaar. Mijn ouders gaven mij, mijn broer en zus alle vrijheid te doen wat we wilden, onze eigen keuzes maken''. Dit is kenmerkend voor het moderne gezin, omdat er hierin meer vrijheid was voor de kinderen en alles bespreekbaar was met de ouders.

Slide 6 - Slide

vraag 5  max  2p
er is vorming te herkennen in de tekst: 'ze wisten de weg niet, hadden geen rolmodellen, geen netwerken en ontbeerden het zelfvertrouwen dat nodig is om in de kijker te lopen'. Hiermee wordt eigenlijk gezegd dat door het proces van verwerving, het aanleren van gewoontes van de ouders, hadden ze geen goede rolmodellen om hun eigen identiteit te bepalen. Hierdoor is vorming te herkennen in de tekst.

Slide 7 - Slide

vraag 6   max 2p
Kansenongelijkheid zoals Marian Spier deze beschrijft heeft zowel te maken met positietoewijzing als positieverwerving, want er is sprake van positietoewijzing, omdat je leest in de tekst dat als je al opgroeit in een achterstandsgezin met grote problemen, je weinig vaardigheden ontwikkelt en dus een achterstand opbouwt. Zo heb je dus zelf niet gekozen voor je posities op de maatschappelijke ladder en word er eigenlijk al besloten voor je wat je plek is, wat dus positietoewijzing inhoudt.

Daarentegen is er ook sprake van positieverwerving, want je kunt ook zelf voor een plek zorgen op te ladder. Er word veel gesproken over dat als je zwart, 50-plus of een beperking hebt, dat je niet snel word aangenomen, waardoor je dus er zelf niet voor kunt kiezen. Maar de kansen moet je zelf creëren in dat geval. Het gaat er dus om dat je zelf een plek moet verwerven en daar dus zelf voor moet zorgen hoe hoog of laag je komt. Ze zeggen dan ook in de laatste zin, dat als je het wil laten lukken dat je veel zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen nodig hebt. Dus in de tekst is er sprake van zowel positietoewijzing als positieverwerving.

Slide 8 - Slide

vraag 7  max   1p
De projecten passen bij actief arbeidsmarktbeleid: de projecten proberen mensen meer weerbaar te maken met behulp van mentoren en rolmodellen. Dat leidt tot meer zelfvertrouwen en meer succes op de arbeidsmarkt. Daarmee passen deze projecten goed bij een actief arbeidsmarktbeleid.

OF: bij onderwijsbeleid: door mensen weerbaarder te maken leren zij voor zichzelf op te komen en beschikken ze over meer vaardigheden om succesvol te worden op de arbeidsmarkt. Het bieden van cursussen op dit gebied past bij het onderwijsbeleid.

Slide 9 - Slide

vraag 8   max  2p
De projecten van Marjan zorgen voor verandering van de financiële positie van de mensen die Marjan helpt, doordat ze de mensen die ze helpt weer op gang brengt in de maatschappij zorgt dit voor verbetering van de financiële positie van de mensen die ze helpt. Ook zorgen haar projecten voor een normatieve integratie van de mensen die ze helpt. De mensen kunnen weer opnieuw integreren in de samenleving. Door deze 2 componenten wordt de sociale cohesie. Het aantal en kwaliteit van de bindingen van de mensen die ze helpt worden vergroot. Ook worden de mensen met een sociale impact weer makkelijker om lid te worden van een gemeenschap. Omdat Marjan hun helpt met hun achterstand wegwerken kunnen ze langzaam weer participeren en lid worden van een gemeenschap.

.

Slide 10 - Slide

vraag 9    max 3p
De theorie die een verklaring geeft voor dat de sociale uitsluiting door kansenongelijkheid die iemand ervaart, een hogere kans heeft om te vervallen in crimineel gedrag dan mensen die zich onderdeel van de samenleving voelen is de bindingstheorie. 

De bindingstheorie is een theorie waarbij men er van uitgaat dat het gevoel verbonden te zijn met een groep de kans op criminaliteit verkleint, en het ontbreken hiervan die kans juist vergroot. De angst om de binding met de groep te verliezen is een reden om geen crimineel verdrag te vertonen. Wanneer deze binding ontbreekt zal iemand zich minder verantwoordelijk voelen voor de groep, en maakt het schuldgevoel van de effecten van het doorbreken van de wet kleiner.

De bindingstheorie past meer bij de moderne school, omdat hier wordt gekeken naar het daderrecht. Er wordt gekeken naar de omstandigheden die er voor de dader toe hebben geleid om crimineel verdrag te vertonen, in dit geval het ontbreken van het gevoel verbonden te zijn. 

Sociale uitsluiting door kansenongelijkheid zorgt dus voor een verslechterd gevoel van binding met de samenleving, wat de angst op het verliezen van de binding door crimineel gedrag dus ook wegneemt.

Slide 11 - Slide

vraag 10 max 2p
De subfase uit de omzettingsfase waar sprake van is in tekst 2 is beleidsvoorbereiding. Dat kan je zien aan dat de minister Bruins van de VVD en staatssecretaris Blokhuis van de ChristenUnie, die al een compromis hierover hebben bedacht (''denken aan het...''. Het staat dus niet meer op de agenda (daar is het al voorbij), maar het is ook nog geen beleidsbepaling, want er is nog geen compromis in de Tweede Kamer. Zo zie je namelijk ook nog in de laatste zin: ''de uitkomsten zijn naar de Tweede Kamer gegaan'', oftewel, hiermee kunnen ze verder overleggen over een beleidsbepaling. Er wordt dus tijdens de beleidsvoorbereiding overlegt wat ze als uiteindelijk beleid over lachgas willen.

Slide 12 - Slide

vraag 11   max 2p
De nieuwe wet voor het inperken van het gebruik van lachgaspatronen wordt gezien als een voorbeeld van institutionalisering, er wordt een complex van min of meer waarden en geformaliseerde regels vastgesteld in standaard gedragspatronen, in dit geval is dat de wet voor het inperken van lachgas, dit reguleert het gedrag van mensen en de onderlinge relaties omdat zij door deze wet minden/geen lachgas kunnen kopen door deze wet.

Slide 13 - Slide

vraag 12   max 2p
De strategie die hier word bedoeld in hulpverlening want zo te lezen in de tekst is dit onderzoek een wens van professionals, wijkagenten en de eerste hulp want zij willen hulp bieden zodat deze mensen niet met de drugs in aanraking komen omdat het slechte gevolgen kan hebben en dit willen ze voorkomen want de beperking van de gelegheid is al gebeurt dus nu moet ook nog hulpverlening plaatsvinden zodat de mensen geholpen worden niet meer dit spul te gebruiken..

Slide 14 - Slide

vraag 13 max 1p
een campagne oprichten over te slechten effecten van lachgas gebruik op de gezondheid van jongeren. Zo zullen jongeren beter nadenken voordat ze lachgas gebruiken en is het gebruik hiermee voorkomen.

Slide 15 - Slide

vraag 14   max 3p
de klassieke school zal de extremist harder straffen aangezien zij uitgaan van daadrecht, de extremist word bestraft op het strafbare feit dat hij gepleegd heeft en niet op zijn omstandigheden. Volgens de moderne school zou de extremist namelijk volgens daderrecht beoordeeld worden en dit houd in dat er gekeken word naar de omstandigheden van de dader wat er voor zou kunnen zorgen dat de straf verlicht word. Dus de extremist zal volgens de klassieke school harder gestraft worden.

Slide 16 - Slide

vraag 15   max 2 p
In een gesloten samenleving heb je geen mogelijkheid om te stijgen of dalen op de maatschappelijke ladder, dit zou ervoor kunnen zorgen dat niet alle middelen op legitieme wijze te verkrijgen zijn wat er dus voor zorgt dat mensen het criminele pad op gaan. in een open samenleving kun je wel stijgen en dalen op de maatschappelijke ladder wat ervoor zorgt dat er meer middelen op legitieme wijze te verkrijgen zijn en dus minder mensen het criminele pad op gaan. hierdoor is volgens de anomietheorie meer criminaliteit in een gesloten samenleving dan in een open samenleving.

Slide 17 - Slide

vraag 16   max 2 p
Er is sprake van cultivatie hypothese, bij mensen die er van mening zijn dat er veel criminaliteit is en er veel over kijken en lezen zullen dan ook echt geloven dat er in de werkelijkheid veel criminaliteit is, deze hypothese betekend dat als je veel over het onderwerp gaat lezen of kijken dat je hierdoor verder van de realiteit af gaat staan omdat je alleen maar dingen leest over criminaliteit dus daarom ook denk dat dat de werkelijkheid is.

Slide 18 - Slide

vraag 17 max 2p
Bij de veiligheidsutopie hebben we het over dat de veiligheidsstudie de onbereikbare wens is voor optimale individuele vrijheid en tegelijkertijd het garanderen van de collectieve vrijheid.. 

Slide 19 - Slide