Mens & MaatschappijMiddelbare schoolvmbo kLeerjaar 2
This lesson contains 45 slides, with text slides and 8 videos.
Items in this lesson
MEDIA
Mens en maatschappij, blok 3
Oorlog in de media
Slide 1 - Slide
Eerst: afmaken blok 2 + nakijken eigen antwoorden (15 min).
Uitleg blok 3: Oorlog in de media (15 min).
Zelfstandig werken!
Welkom!
Slide 2 - Slide
In de jaren 60 en 70 gingen technische ontwikkelingen snel. Door de techniek om via straalzenders en satellieten berichten versnelde de berichtgeving. Vanaf het oorlogsfront konden journalisten beeld en tekst sneller doorsturen - zo kwam de informatie snel het huis in!
Zo ook tijdens de Vietnamoorlog, die ook werd gevochten in een dichte jungle. Hierdoor gebruikten Amerikanen ontbladeringsmiddel, napalm. Dit zorgde voor veel klachten en ziekten.
Door deze beelden groeide de weerstand over de oorlog in Vietnam.
Vietnamoorlog
Slide 3 - Slide
Slide 4 - Slide
Slide 5 - Video
Radio werd goedkoop en kwam overal. Het nieuws over de oorlog inspireerde artiesten om liedjes te schrijven, niet alleen over oorlog - maar ook over rassenongelijkheid en armoede.
Door de protestliedjes werden demonstraties tegen de oorlog georganiseerd. Vanuit Amerika (bijvoorbeeld Jimi Hendrix) ging het ook naar Nederland (Boudewijn de Groot)
OPDRACHT 7!
Protest!
Slide 6 - Slide
Slide 7 - Video
In blok 2 hadden we het over het verschil tussen Oost- en West-Berlijn, door de muur werden de verschillen tussen de groepen steeds duidelijker. Ook hier werden protestliedjes over gemaakt (ook door Nederlanders).
Eind 1989 besloot de regering te vertellen dat er een versoepeling aankwam over de reisregels. Enkele uren later verzamelden duizenden Oost-Berlijners zich bij de grensovergangen. Kort voor middennacht gingen de eerste slagbomen open, en was de muur na 28 jaar verdeeldheid gevallen!
Val van de muur
Slide 8 - Slide
Slide 9 - Video
Aan het werk!
timer
1:00
Slide 10 - Slide
MEDIA
Mens en maatschappij, blok 3
Oorlog in de media
Slide 11 - Slide
Wat herinneren jullie nog van blok 3?
Vandaag: 9/11/2001 - De val van de Twin Towers.
- Wat weten jullie hier van? Wat is er precies gebeurd?
- Hoe heeft de aanval op 9/11 de wereld veranderd?
Zelfstandig werken: tot en met 13 af.
Welkom!
Slide 12 - Slide
Op 11 september 2001 werden vier verschillende passagiersvliegtuigen gekaapt door de terreurorganisatie Al-Qaida. Twee vliegtuigen kwamen terecht in de Twin Towers, waar dagelijks 50.000 mensen werkten.
Het derde vliegtuig stortte neer op het Amerikaanse ministerie van defensie in Washington.
In het vierde vliegtuig, dat waarschijnlijk onderweg was naar het witte huis, overmeesterden de passagiers de kapers, waardoor het neerstortte op het platteland.
9/11
Slide 13 - Slide
Slide 14 - Video
Om 8.46 uur plaatselijke tijd (14.46 uur in België en Nederland) op de ochtend van 11 september vloog het gekaapte passagierstoestel American Airlines-vlucht 11 de North Tower van het World Trade Center op vrij grote hoogte binnen. Bij de inslag ontstond een grote explosie, waarna er in de toren brand ontstond. De tanks van het toestel zaten nog vol met kerosine; het was kort tevoren opgestegen van Logan International Airport in Boston, met als bestemming de westkust van de VS.
Bijna twintig minuten later, om 9.03 uur, boorde United Airlines-vlucht 175 zich iets lager in de South Tower van het World Trade Center, waardoor eveneens brand ontstond. Aanvankelijk bleven beide torens staan, wat degenen die zich in de verdiepingen onder de inslaggebieden bevonden nog enige gelegenheid bood om te vluchten. De zuidelijke toren stortte om 9.59 uur na 56 minuten brand als eerste volledig in, de noordelijke toren volgde om 10.28 uur na 102 minuten gebrand te hebben. Hierbij is vrijwel iedereen die zich op dat moment nog in de torens bevond om het leven gekomen.
Hoe verliep het?
Slide 15 - Slide
Slide 16 - Video
Slide 17 - Slide
Nadat het eerste vliegtuig in de toren vloog, begon er direct een live televisieverslag - verder begonnen heel veel mensen te filmen met hun telefoon of camera. Miljoenen mensen over de hele wereld zagen hoe twintig minuten later een tweede vliegtuig tegen de andere toren vloog.
In reactie op de aanslagen verklaarde de Amerikaanse president George W. Bush de oorlog aan het terrorisme, met steun van veel andere landen (NAVO) viel Amerika Afghanistan binnen.
Door de negatieve berichten over de terreurbeweging ontstonden vooroordelen over moslims.
Terrorisme
Slide 18 - Slide
Slide 19 - Video
Slide 20 - Video
Sinds 9/11 is het aantal beveiligingscamera's op straat flink toegenomen.
Op Ground Zero, de plek waar ooit de Twin Towers stonden, is nu het National September 11 Memorial & Museum.
Slide 30 - Slide
De Amerikaanse president George W. Bush verklaarde de oorlog tegen het terrorisme, en riep zijn NAVO bondgenoten op om hierbij te helpen. Hierdoor vielen ze Afghanistan en Irak binnen, maar ongeveer 20 jaar later was daar nog steeds enorm veel onrust en instabiliteit.
Dit veroorzaakt nieuw geweld en aanslagen.. en nieuwe terreurorganisaties. Denk bijvoorbeeld aan IS(IS), die voor nog meer onrust en terreur heeft gezorgd. Niet alleen in het Midden-Oosten, maar ook in Europa zijn er meerdere, bloedige aanslagen gepleegd die later opgeeist zijn door de IS-aanhangers.
Terrorisme
Slide 31 - Slide
Slide 32 - Video
Madrid (2004)
Slide 33 - Slide
Londen (2005)
Slide 34 - Slide
Parijs (2015)
Slide 35 - Slide
Brussel (2016)
Slide 36 - Slide
Nice (2016)
Slide 37 - Slide
Berlijn (2016)
Slide 38 - Slide
Istanbul (2017)
Slide 39 - Slide
Londen (2017)
Slide 40 - Slide
Manchester (2017)
Slide 41 - Slide
Barcelona (2017)
Slide 42 - Slide
Naast Terrorisme maken veel mensen zich nu ook zorgen om cybercrime en het verspreiden van nep nieuws.
In Nederland is de persvrijheid een grondrecht, journalisten mogen (zonder toestemming van te voren) alles publiceren. Dit is niet overal zo, in sommige landen bepaalt de overheid wat er in de media komt en is iedere vorm van kritiek verboden.
Dit gebeurt niet alleen in dictaturen. Een paar jaar terug nam het Amerikaanse leger bijvoorbeeld journalisten mee naar Afghanistan en Irak, maar bepaalde daar vervolgens zelf wat er gefilmd mocht worden.. denk bijvoorbeeld ook eens aan Rusland nu!
Nog meer bedreiging?
Slide 43 - Slide
Rusland, 14 Maart, 2022
Slide 44 - Slide
Jongeren gebruiken steeds minder traditionele media en halen hun informatie via social media en online nieuwsmedia van internet. Op internet kan iedereen berichten plaatsen, waardoor iets ook sneller gemanipuleerd kan worden (nepnieuws), vraag jezelf dus af;
Wie of wat is de bron van het nieuws?
Hoe komt de schrijver aan de gegevens in het bericht?
Met welk doel heeft de maker het nieuwsbericht geschreven?