Werkvormen: Beeld & Geluid Beleving

Werkvorm 55: Tijdlijn
Beeld & Geluid Beleving
Werkvormen
1 / 6
next
Slide 1: Slide
LessonUpBasisschoolMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoGroep 1-8Leerjaar 1-6

This lesson contains 6 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 10 min

Introduction

Deze leertechniek is ontworpen om leerlingen hun antwoorden te laten ‘voelen’. Door visuele en auditieve hulpmiddelen te gebruiken bij het beantwoorden van vragen, of het nu voor een examen of een creatief schrijfstuk is, kun je je klas inspireren om zich verbonden te voelen met hun onderwerpen en optimaal gebruik te maken van hun expressieve kennis.

Instructions

Wat is het?
Beeld en geluid versterken het leerproces, omdat je meerdere zintuigen tegelijk gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de lesstof bewuster wordt ervaren en deze beter blijft hangen. Door visuele en auditieve hulpmiddelen te combineren, worden abstracte concepten tastbaarder en ontstaat er een dieper begrip van de lesstof. Dit verhoogt de concentratie en betrokkenheid, wat leidt tot effectiever leren.
Visuele elementen alleen spreken al tot de verbeelding, maar combineer je dit met aansluitende audio dan worden leerlingen gestimuleerd om hun expressieve kennis optimaal te benutten en het moment bewuster te ervaren. Dit zorgt voor beter doorvoelde antwoorden en ondersteunt de creativiteit.

Hoe maak je het?
Maak eenvoudig een vraag op basis van het thema van je les en gebruik een geschikte website om thematische audio, afbeeldingen, GIF’s of video’s te downloaden en toe te voegen aan je slide terwijl je klas ermee aan de slag gaat. Je zult versteld staan hoe concentratie en betrokkenheid toenemen met zulke eenvoudige stappen!

Hoe zet je het in?
De combinatie van beeld en geluid kan je les op verschillende momenten verrijken. Dat is afhankelijk van het doel dat je met de werkvorm beoogt.

  • Vooraf: Gebruik een prikkelende afbeelding, video of geluid om nieuwsgierigheid te wekken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je passende filmmuziek aan hebt staan als je leerlingen het lokaal binnen lopen? Een passende, tot de verbeelding sprekende afbeelding erbij en je hebt de aandacht al te pakken.
  • Instructie: Schep een extra sfeer om je verhaal meer power te geven. Een instructie over het ontstaan van onweer, zet je kracht bij door op het juiste moment de donder werkelijk door het lokaal te laten schallen. Het betrekt je leerlingen bij de les en het geeft jezelf ook houvast om de les de juiste spanningsboog te geven. 
  • Toepassing: Laat je leerlingen tijdens het maken van een verwerkingsopdracht luisteren naar toepasselijke, rustgevende muziek. Wat doet dat met de sfeer in de groep en welke associaties roept het bij je leerlingen op?
Om deze slides op te slaan en toe te voegen aan een les, maak een gratis account aan.

Items in this lesson

Werkvorm 55: Tijdlijn
Beeld & Geluid Beleving
Werkvormen

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Welke kenmerken horen bij een regenwoudecosysteem?
wel
niet
dichte vegetatie
weinig biodiversiteit
vochtig en warm
naaldbomen 

Slide 2 - Drag question

This item has no instructions


De gevolgen van PTSS (Posttraumatische stressstoornis)
blijven een van de meest controversiële onderwerpen van de wereldoorlogen. In hoeverre ben je het met deze stelling eens?
[8 punten]

Slide 3 - Open question

This item has no instructions


Wat waren de belangrijkste risico’s van        
werken in de koopvaardij in de 17e eeuw?        

Slide 4 - Open question

This item has no instructions

"Zonder deze bladzijde gaat de poort 
naar de Wereld van Verhalen nooit meer open. Dan worden er geen nieuwe verhalen meer verteld! En kun jij ook 
niet meer terug naar jouw wereld, Kruimel." "Ik durf het bijna niet te vragen," zei Koning Boek verlegen, "zou jij ons kunnen helpen om de bladzijde terug te brengen en het evenwicht in de Wereld van Verhalen te herstellen?" 
Hoe fijn het ook was bij Koning Boek. 
Kruimel wilde graag weer terug naar huis! En dus ging hij dapper op pad.

Slide 5 - Slide

Leerlingen kozen op de slide hiervoor de stem van de koning.
Op deze slide kunnen ze horen wat de stem met de sfeer van een verhaal doet.

Plaats je onder de audio-knoppen vier verschillende muziekfragmenten, ook dan zal dit de beleving van de studenten kleuren.

Tip:
Verdeel de groep in vieren.
Laat ze allemaal dezelfde afbeelding zien, maar met verschillende muziekfragmenten.
Ga dan met de groep zitten en bespreek waar de afbeelding over gaat.
Hoe heeft de muziek de blik van de leerlingen gekleurd?
Werkvorm 55: Tijdlijn
Werkvormen
Vind meer werkvormen op het Inspiratie kanaal

Slide 6 - Slide

This item has no instructions