Stiftgedicht (Hand-out)
Een stiftgedicht is een gedicht waarbij je met stift zinnen en woorden wegstreept tot er nog maar een aantal woorden overblijven. Deze woorden vormen dan het gedicht. Ook is het mogelijk om in plaats van zinnen en woorden weg te strepen, de woorden die je wilt behouden te omcirkelen.
Het stiftgedicht is een nieuwe en vrije dichtvorm. De vorm is bedacht door de Amerikaanse schrijver Austin Kleon en wordt eigenlijk niet geschreven, maar ontstaat door schrappen.
Een stiftgedicht wordt gemaakt door met een dikke zwarte stift in een bestaande, gedrukte tekst woorden of delen van woorden weg te strepen, net zolang tot wat overblijft een gedicht is. Dit uiteindelijke gedicht heeft (vaak) niets meer met de oorspronkelijke tekst te maken.
Stappenplan:
• Stap 1. Bekijk het krantenartikel en kijk of je woorden kunt vinden die je mooi vindt of die er voor jou uitspringen. Misschien wil jij deze woorden gebruiken in jouw gedicht. Omcirkel of onderstreep die woorden met stift. (Je kunt ook een gedicht maken met twee verschillende artikelen.)
• Stap 2. Kijk in de tekst of je andere woorden kunt vinden die mooi op jouw eerder gekozen woorden kunnen aansluiten. Omcirkel ook die woorden.
• Stap 3. Zoek nu woorden die je nodig hebt om het gedicht af te maken. Horen er nog woordjes tussen? Is het al een kloppende zin als je de woordjes voorleest, of heeft het gedichtje nog meer woorden nodig?
• Stap 4. Als alle woorden voor jouw gedicht zijn gevonden en je bent tevreden met hoe het gedicht is geworden, mag je de rest van de woorden allemaal zwart gaan inkleuren met stift. Je mag hier tekeningen bij maken. Zorg ervoor dat je je tekeningen dus niet zwart inkleurt.
Heb je tijd over? Probeer je stiftgedicht eens op een leuke manier voor te lezen. Oefen dit!