Keith Haring

Judith Leyster
KEITH HARING
1 / 18
next
Slide 1: Slide
KunstHoogbegaafdheidBasisschoolGroep 4-8

This lesson contains 18 slides, with text slides and 1 video.

Items in this lesson

Judith Leyster
KEITH HARING

Slide 1 - Slide

Keith Haring werd geboren op 4 mei 1958 in Reading, Pennsylvania, in de V.S. Keith was de oudste van vier kinderen. Al op jonge leeftijd was zijn liefde voor tekenen duidelijk. Zijn vader, die ook een soort stripverhalen tekende, bleek een belangrijke bron van inspiratie. Door boeken en musea maakte hij kennis met moderne kunst en het werk van Andy Warhol beïnvloedde hem.
zijn leven

Slide 2 - Slide

Slide 3 - Slide

Hij studeerde aan de Ivy School of Professional Art in Pittsburgh, maar het commerciële aspect van de opleiding sprak hem niet aan. Hij verliet daarom de school. In 1978 had hij in Pittsburgh zijn eerste belangrijke tentoonstelling. Rond deze tijd werd ook zijn stijl duidelijk: abstracte, figuurtjes die oneindig in elkaar vallen en die enorme ruimtes kunnen vullen. Keith Haring zei: ”Kunst is voor iedereen en niet alleen voor de elite.” In 1978, op 19-jarige leeftijd, nam hij een volgende stap. Hij verhuisde naar New York en kreeg een beurs voor een studie aan The School of Visual Arts. In de metro ontdekte hij kunst in de graffiti die hij daar zag. Hij werkte hard op school en ontwikkelde een geheel eigen stijl.
studie

Slide 4 - Slide

blauwe periode
graffiti

Slide 5 - Slide

Met zijn schilderijen, graffiti en films uitte hij zijn mening over aids, drugs en apartheid. (dat is discriminatie en uitsluiting van zwarte mensen) Hij maakte krijttekeningen op lege billboards in de metro, tekeningen op straat en kreeg steeds meer bekendheid. Wat lastig was: Hij vond dat kunst iedereen moest zijn en niet alleen voor de elite. Maar daarom kon hij natuurlijk niet veel geld vragen voor zijn werk.
thema en stijl

Slide 6 - Slide

blauwe periode
metro station Alma-Marceau

Slide 7 - Slide

Hij exposeerde in 1982 met schilderijen, beelden, beschilderde stukken doek en on-site werk, in Galerie Shafrazi. De belangstelling was groot. Hij werd enorm populair en dat is zijn kunst nog steeds. In de jaren hierna exposeerde hij over de hele wereld. Haring maakte ook veel decoratieve kunst, bijvoorbeeld op vazen en kleding. Betaalbare producten voor een brede doelgroep verkocht hij in zijn eigen winkels in New York en Tokyo: The Pop Shop. In 1985 versierde hij het lichaam van zangeres Grace Jones en werkte mee aan haar video I'm Not Perfect.
succes

Slide 8 - Slide

Slide 9 - Video

In 1988 kreeg hij te horen dat hij aids had. In die periode gebruikte hij dat veel als onderwerp van zijn kunst . Hij zette zich in voor aids patienten en drugsverslaafden. Keith Haring overleed in 1990 aan de gevolgen van de ziekte.
ziekte en dood

Slide 10 - Slide

Slide 11 - Slide

De kunst die Keith Haring maakte wordt soms popart genoemd. ( pop van populair, art, het Engelse woord voor kunst). Ook de termen Graffiti-art wordt gebruikt.
Popart was een kunststroming die voortkwam uit verlangen naar de vrijheid (make love, no war), en vrouwenemancipatie.
De popart zette zich af tegen de Amerikaanse schilderkunst, het abstracte expressionisme: felgekleurde schilderijen, waar je niet zeg wat het voorstelde. Maar er zat altijd een heel serieuze boodschap in. De schilders van Popart gingen daar tegenin. Omdat kunstenaars van het abstract expressionisme het museum zagen als de ideale elitaire plek voor hun kunstwerken was de logische reactie dat de popart de kunst naar de mensen wilde brengen, zelfs tot op straat! Veel popartwerken zijn op de eerste plaats decoratief. (gewoon mooi of leuk om naar te kijken) Ze hebben nauwelijks een diepere boodschap.
stroming

Slide 12 - Slide

Alledaagse gebruiksvoorwerpen uit de wegwerpmaatschappij en massaal vervaardigde serieproducten worden geschilderd of gefotografeerd. Denk aan een blikje cola, of een zonnebril. Daarmee stond de popartbeweging dichter bij het leven en was het veel platter dan de werken die daarvoor werden gemaakt. Bij meerdere popartkunstenaars speelde humor een grote rol in hun werk. De popart hield zich toch ook wel bezig met politieke thema's. (De oorlog in Vietnam, de wegwerpmaatschappij, de flower-power beweging en natuurlijk de rassenrellen) Tijdens performances op straat drukten kunstenaars op expressieve wijze hun vrijheid uit.
thema's

Slide 13 - Slide

De thema's van de popart zijn ontleend aan stripverhalen, tv, kranten en tijdschriften. Popart is het in beeld brengen en de verheerlijking van de consumptiemaatschappij met behulp van alledaagse afbeeldingen en gewone voorwerpen.
consumptiemaatschappij

Slide 14 - Slide

Untitled

Slide 15 - Slide

Haring in Amsterdam

Slide 16 - Slide

Keith maakte veel graffity-art. Hij had altijd een boodschap. Hij schilderde op muren, bruggen en allerlei gebouwen.
1) Wat vind jij van graffity?
2) Wanneer vind jij dat je mag schilderen op muren en wanneer niet?
3) Ontwerp: Schrijf jouw naam, of een mooie boodschap in graffityletters op een A4 of op karton.
opdracht

Slide 17 - Slide

Judith Leyster
KEITH HARING

Slide 18 - Slide