Maak een bodydub!

Maak een bodydub!
5
Tip!
Klik op het notitie icoontje rechtsonder de volgende slides voor een korte lesuitleg.  
1 / 6
next
Slide 1: Slide
Muziek, Kunstzinnige oriëntatieBasisschoolGroep 5,6

This lesson contains 6 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 60 min

Introduction

In deze les wordt teruggekeken naar wat er in de vorige lessen is geleerd over muziek en ritme en wordt het toegepast in het maken van een eigen 'bodydub'.

Instructions

Benodigdheden:
  • een groot bord en / of 
  • een groot vel papier 
  • allerlei voorwerpen om muziek mee te maken
Aan het einde van de les kunnen de leerlingen:
  • klank-, vorm- en/of betekenisaspecten van muziek in  composities verwerken en daarbij de vormprincipes 'herhaling', 'contrast' en 'variatie' toepassen;
  • muzikale ideeën vormgeven en uitvoeren met behulp van stem, bodypercussie en beweging;
  • zelfstandig, ritmisch en in de maat, eenvoudige ritmische en melodische (begeleidings)patronen uitvoeren en daarbij reageren op (lied)leiding gebaren;
  • alleen of in een groepje een eigen idee of bestaande compositie uitvoeren en presenteren aan anderen;
  • overwogen keuzes maken voor eigen composities en deze communiceren met anderen;
  • openstaan voor feedback en die eventueel verwerken in het eigen werk(proces).
Extra uitleg:

  • Een lipdub is een filmpje gemaakt bij een liedje waarbij mensen een bestaand lied playbacken. Het filmpje wordt vaak in één keer geschoten waarbij de camera een reis maakt door verschillende ruimtes en zo steeds andere mensen ziet die weer verschillende dingen doen. Lipdubs kunnen zo groot en klein zijn als de maker zelf wil. Er zijn lipdubs gemaakt met een schoolklas, maar ook met honderden mensen. 
  • Een bodydub is de percussie-variant van een lipdub. In plaats van het meezingen met de teksten van het lied, wordt er op verschillende manieren percussie toegevoegd. Om het niet te moeilijk te maken kan er voor gekozen worden om de bodydub niet in één keer op te nemen, maar in verschillende shots. Houd hierbij in de gaten dat de muziek door moet kunnen lopen. Achteraf kunnen dan de beelden zo geknipt en geplakt worden dat het lied helemaal doorloopt en de beelden op de maat meelopen. 
Mogelijkheden bij deze les:

  • Deze les is ook erg goed met meerdere klassen tegelijk uit te voeren. Het is dan zaak om goed met de andere klassen te overleggen hoe de bodydub uitgevoerd wordt; wie wanneer wat doet. 
  • In plaats van de bodydub opnemen op film, is het ook goed mogelijk om het als optreden te doen voor ouders. Je hoeft zo niet steeds te wisselen van ruimte, maar je kunt juist de leerlingen steeds van plek laten wisselen of het decor veranderen zodat er toch steeds iets anders te zien is.
  • Het is ook mogelijk om de bodydub niet op te nemen of te laten zien aan ouders. Het is ook gewoon heel leuk om samen met de leerlingen te kijken naar hoe je percussie op een leuke manier in een bestaand liedje kunt plakken. 
  • Er zijn ook scholen die een bodydub gebruiken als kennismaking met de school. Een super leuke en creatieve manier om te laten zien waar je als school voor staat! 
  • Met aankleding kan een hoop gedaan worden om een thema te laten zien in een filmpje. Ook kan er door bepaalde bewegingen te laten zien of door met bepaalde voorwerpen geluid te maken een thema neergezet worden.


Items in this lesson

Maak een bodydub!
5
Tip!
Klik op het notitie icoontje rechtsonder de volgende slides voor een korte lesuitleg.  

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Wat is bodypercussie?
Bodypercussie

Slide 2 - Mind map

Toelichting slide 2
Kijk nog eens terug naar de vorige twee lessen. Wat hebben de leerlingen ervan onthouden? Kunnen ze nog stukjes (body-)percussie voordoen?
0

Slide 3 - Video

This item has no instructions

Hoe gaan we dit lied vertolken?
Maak een bodydub!

Slide 4 - Mind map

Toelichting slide 4
Bedenk samen hoe jullie het lied gaan vertolken. Wie gaat wat doen? Welke voorwerpen zijn er nodig?
Zet eerst alle ideeën in een het woordweb (of op een groot vel papier).
Sorteer daarna de ideeën op een leeg vel papier en gebruik dit als een soort storyboard. Wanneer gebeurt wat en wie moet dan iets doen?

Tijd voor de uitvoering!

Slide 5 - Slide

Toelichting slide 5
Na een goede voorbereiding is het nu tijd voor het uitvoeren van de bodydub. Misschien gaan jullie het voor de ouders opvoeren, misschien wordt het een filmpje, misschien doen jullie het gewoon met z’n allen in de klas. 
Ben je tevreden over de bodydub? Waarom wel/niet?
Evaluatie bodydub

Slide 6 - Mind map

This item has no instructions