H5 balansverslag

Feedback op fragment:
"Serge is ook een interessant personage omdat hij door Paul steeds wordt afgebeeld als een zak terwijl, als je luistert naar wat hij echt zegt en doet, niet zo veel verkeerd doet."
1 / 10
next
Slide 1: Open question
NederlandsMiddelbare schoolhavoLeerjaar 5

This lesson contains 10 slides, with interactive quizzes.

Items in this lesson

Feedback op fragment:
"Serge is ook een interessant personage omdat hij door Paul steeds wordt afgebeeld als een zak terwijl, als je luistert naar wat hij echt zegt en doet, niet zo veel verkeerd doet."

Slide 1 - Open question

Feedback op fragment:
"Ook de flashbacks waren interessant en een goeie manier om Paul en Claire beter te leren kennen."

Slide 2 - Open question

Feedback op fragment:
"Tijdens het lezen van het boek stelde ik mijzelf ook constant de vraag wat ik zou doen als dit gebeurde met mijn kind? Ik vindt wel dat er consequenties moeten zijn voor het plegen van een moord, maar geef je je kind dan aan? Wat doe je in zo’n situatie, en is er eigenlijk wel een juist antwoord? Vooral na wat er gebeurd met Beau stelde ik deze vraag."

Slide 3 - Open question

Feedback op fragment:
"Omdat er niet echt een mysterie of doel voor de personages is draait alle spanning en conflict om de personages zelf, maar om deze spanning als lezer te voelen moet je wel iets geven om de personages. Dit was voor mij niet het geval. Hierdoor veranderde in het hele boek eigenlijk helemaal niks en voelde het gewoon een langdradige verspilling van mijn tijd."

Slide 4 - Open question

Waarom is dit fragment zwakker?
“Bij deze boeken heb ik ook een aantal analysepunten gekozen omdat die bij het mondeling worden besproken. Ik heb deze selectie gemaakt op basis van dat die specifieke analysepunten veel voorkomen in het boek zelf, zodat ik daar makkelijk over kan praten bij het mondeling.”

Slide 5 - Open question

Waarom is dit fragment sterker?
“Literaire begrippen blijken een stuk belangrijker te zijn dan ik van tevoren had ingeschat. De begrippen die voor mij het meest hebben betekend, zijn de begrippen ‘perspectief’ en ‘ruimte’. Door het leren van deze begrippen, ben ik me veel bewuster geworden van het gevoel dat de schrijver wil overbrengen. Door dat ik op de ruimte ging letten, ging ik zien dat de schrijver vaak zo’n ruimte bewust uitkiest voor een goed passende sfeer. Dat is bijvoorbeeld goed terug te zien in het boek Birk."

Slide 6 - Open question

Waarom is dit fragment zwakker?
“Met historische letterkunde heb ik erg veel moeite gehad omdat ik vaak niks van de begrippen begreep. Het sprak mij ook heel weinig aan omdat het vaak gedichten zijn met een onderwerp dat mij niet aanspreekt. Ik heb dan ook een erg laag cijfer op mijn poëzietoets gehaald.”

Slide 7 - Open question

Waarom is dit fragment sterker?
“De leukste boeken vond ik Het leven uit een dag, Een schitterend gebrek en Vaslav.
Ik vind het belangrijk dat een verhaal je meeneemt naar de wereld in het boek en deze drie boeken namen me stuk voor stuk mee naar hun eigen wereld.
Het leven uit een dag vond ik een mooi boek omdat het zich in een hele andere wereld afspeelt. Een wereld waarin mensen maar 24 uur leven, en alles maar één keer meemaken. Dit betekend dat alles wat je meemaakt zijn waarde behoud. Dat vind ik een mooi streven. De hemel wordt beschreven als het eeuwige niets, terwijl de hel wordt beschreven als de plek van de eeuwige herhaling. De twee geliefden in het boek willen naar de plek van herhaling omdat ze elkaar niet kunnen missen. Een romantische gedachte, maar helaas gaat uiteindelijk alles toch nog mis…”

Slide 8 - Open question

Waarom is dit fragment zwakker?
“Literatuur is belangrijk omdat je er o.a. nieuwe woorden van leert, er sneller van leert lezen.”

Slide 9 - Open question

Waarom is dit fragment sterker?
“Literatuur kan in wat extremere gevallen je totale kijk op het leven kan veranderen. Ik denk dat literatuur een succes is geworden omdat mensen graag even van 'het gewone leven' willen ontsnappen en dus een spannend (of romantisch) boek of gedicht gaan lezen.”

Slide 10 - Open question