Hoofdstuk 3: Amerika voor en na Columbus VWO



Je telefoon ligt in je kluis/tas.
Zichtbaar? Inleveren! 📵

     Ons huiswerk is klaar wanneer dit 
verwacht wordt. 

     Je laptop ligt dicht klaar op tafel.


Je schrift en pen
    liggen klaar op tafel. 📖✍











Zijn er vragen of heb je iets niet af/bij?
Laat van je horen! 🔊


OPDRACHT 1: ARM EN RIJK
Handige links!
1 / 20
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisMiddelbare schoolmavoLeerjaar 2

This lesson contains 20 slides, with text slides and 3 videos.

time-iconLesson duration is: 40 min

Items in this lesson



Je telefoon ligt in je kluis/tas.
Zichtbaar? Inleveren! 📵

     Ons huiswerk is klaar wanneer dit 
verwacht wordt. 

     Je laptop ligt dicht klaar op tafel.


Je schrift en pen
    liggen klaar op tafel. 📖✍











Zijn er vragen of heb je iets niet af/bij?
Laat van je horen! 🔊


OPDRACHT 1: ARM EN RIJK
Handige links!

Slide 1 - Slide

Hoofdstuk 3: 
Amerika voor en na Columbus
OPDRACHT 1: ARM EN RIJK
Handige links!

Slide 2 - Slide


Hoofddoel:

Ik kan de ontdekking van Amerika uitleggen. 


lknwe
Subdoelen:






De leerdoelen: deze les

Slide 3 - Slide

Indiaanse samenlevingen
Toen het zeepeil laag genoeg stond, kon men vanuit Azië naar Amerika vertrekken. Dit zijn dan ook de voorouders van de Amerikanen.  
Deze Amerikanen waren volgens Columbus vriendelijke wezens die naakt rondliepen. Er waren alleen maar dorpen, geen steden. De boten daar heette kano's, die term hebben wij dan ook van hen overgenomen.  

Slide 4 - Slide

Slide 5 - Slide

Indiaanse samenlevingen
Ondanks dat ze vriendelijke waren, waren ze volgens Columbus wel beesten. De soorten samenlevingen waren heel erg verdeeld. In het noorden woonden jager-verzamelaars. Op het gebied van de huidige Verenigde Staten waren er landbouwsamenlevingen die landbouw combineerden met jagen en verzamelen.

Slide 6 - Slide

Indiaanse samenlevingen
De indianen gebruikten geen ijzeren bijlen, maar vuur om bomen en struiken weg te halen voor landbouw. Hierdoor ontstonden open bossen en grasvlaktes, zoals de prairies. In Midden-Amerika waren er steden met tempels en paleizen. Ook in de Andes leefden mensen in ontwikkelde landbouwstedelijke gemeenschappen. In het binnenland van Zuid-Amerika waren landbouwgemeenschappen, terwijl in het uiterste zuiden jager-verzamelaars leefden.

Slide 7 - Slide

Slide 8 - Slide

Slide 9 - Slide

Indiaanse beschavingen
Toen de Spanjaarden in 1438 arriveerden in Peru, ontdekten ze daar het Incarijk. Dit rijk werd bestuurd door de keizer Inca, die van de zon zou afstammen. Zij heerste ook over andere volkeren. 
Later ontstonden de eerste landbouwstedelijke samenlevingen in Amerika. Een voorbeeld hiervan waren de Maya's. Zij leefden in stadstaten die constant in oorlog waren met elkaar. Ze wisten veel over hiërogliefenschrift, wiskunde en sterrenkunde. Zij geloofden ook in verschillende natuurgoden. Rond 900 vc gingen de Mayasteden ten onder in het oerwoud. 

Slide 10 - Slide

Indiaanse beschavingen
In het dal van Mexico ontstond het Azteken rijk. De hoofdstad heette Tenochtitlan. Dit was, toen Columbus op Amerika aankwam, een van de grootste steden op aarde. De Azteken heerste over een rijk van 25 miljoen mensen. 

Slide 11 - Slide

Slide 12 - Video

Planten en dieren
In Amerika waren in de loop van miljoenen jaren andere planten en dieren ontstaan dan in de rest van de wereld. De indianen verbouwden gewassen die nergens anders voorkwamen, zoals aardappelen, ananassen, pompoenen, tomaten, bonen, pinda’s, avocado’s, mais, tabak en cacao. 
Koeien, paarden, varkens en schapen waren er niet, en de enige grote zoogdieren die de indianen gebruikten, waren lama’s, die alleen in de Andes leefden. trekdieren waren er niet, wat ervoor zorgde dat de indianen geen wielen gebruikten.

Slide 13 - Slide

Europese ontdekkers
Columbus kwam terug in Spanje met Inidianen, goude sieraden en een kano. De Spanjaarden waren hier zo blij mee, dat ze nog eens op reis mochten. Nu kregen ze 1500 man mee. Hij moest de ontdekte gebieden voor Spanje in bezit nemen en de bevolking bekeren tot het christendom. Columbus maakte nog drie reizen naar Amerika, maar had weinig succes. Spanje stuurde meer ontdekkingsreizigers die de Amerikaanse kusten verkenden, zoals Amerigo Vespucci. Deze ontdekker stelde vast dat Columbus een werelddeel had ontdekt dat onbekend was in de Oude Wereld (Europa, Azië en Afrika). Vespucci noemde de Nieuwe Wereld.

Slide 14 - Slide

Slide 15 - Video

Reis om de wereld
Karel V zond Ferdinand Magellaan om nog een route te vinden naar Azië. Magellaan nam een Maleisische slaaf mee die hij tijdens een eerdere reis in Azië had gekocht.  Uiteindelijk kwamen ze in een gebied waar Magellaans slaaf Maleis met de bevolking kon praten.  Hij had dus een rondje om de wereld gemaakt. Magellaan werd gedood tijdens een gevecht tussen de bevolking en de Spanjaarden. Zijn mannen vluchtten terug . Van de 3 schepen kwam binnen 3 jaar een schip terug. Er was dus een rondje om de aarde gevaren.

Slide 16 - Slide

Slide 17 - Video

Veroveraars
Na de Spaanse ontdekkingsreizigers kwamen de Spanje Amerika veroveren. Hen noemen we de conquistadores. Zij waren op zoek naar nieuwe rijkdommen en nemen delen van Midden en Zuid-Amerika in bezit. Portugal verovert Brazilië. 
In deze gebieden worden er allerlei oorlogen gevoerd tegen de Inheemse bevolking. Ze maakten hen tot slaaf of geven hen ziektes waar ze niet tegen konden. Veel sterven of vluchten. 

Slide 18 - Slide



 Waar: Reader
-> Hoofdstuk 1


 Wat: Alle opdrachten kun je mee verder
 
 Wanneer: 15 - 20 minuten

Hoe: Zelf in stilte of met je buurman/buurvrouw zachtjes overleggen.
Klaar? Mij bij je roepen




Zijn er vragen of heb je iets niet af/bij?
Laat van je horen! 🔊


Zelf aan de slag
timer
15:00

Slide 19 - Slide

Slide 20 - Link