In periode 3 en 4 focussen we op 'Rekenrecepten'. Dit betekent dat we gaan werken met het Foutloos Rekenen Opgavenboek, ruitjespapier, potlood, en gum. Deze materialen helpen ons bij het oefenen en beheersen van de rekenvaardigheden die we nodig hebben om succesvol te zijn in het programma en daarbuiten.
Jas over de stoel, oortjes in de tas, tas op de grond
Schoolspullen op tafel: Boek, Chromebook, JdW-map, potlood, gum
timer
3:00
Slide 6 - Slide
Bij de start van iedere les verwelkomt de docent de leerlingen bij de ingang van de deur, noemt leerlingen bij naam, maakt oogcontact en besteedt aandacht aan het welbevinden van leerlingen. De docent geeft het goede voorbeeld en spreekt hoge verwachtingen uit voor het verloop van de les door succescriteria op gewenst gedrag, schooltaal en effectief leren te benoemen. De leerlingen zitten startklaar en zijn bijvoorbeeld ingelogd in LessonUp en hebben hun JdW-map op tafel.
Checklist:
Het activeren van relevante voorkennis als een kapstok om nieuwe stof te verbinden aan de eerder geleerde stof .
Je gaat 65981 + 4589 uitrekenen zonder rekenmachine. Hoe pak je dat aan?
Slide 7 - Mind map
2. Voorkennis activeren
De docent activeert relevante voorkennis aan de hand van een terugblik-opdracht, waarbij eventueel een beroep op de thuistalen wordt gedaan. Op deze manier biedt de docent een kapstok om nieuwe stof te verbinden aan de eerder geleerde stof en richting te geven aan het verdere verloop van de les. Tegelijkertijd worden hiermee misconcepties van leerlingen zichtbaar gemaakt, waar de docent vervolgens gericht op in kan spelen.
Leerdoelen
Ik weet hoe ik een som noteer in mijn schrift.
Ik kan een som met gehele getallen onder elkaar optellen.
Ik kan kommagetallen bij elkaar optellen met een hulp-nul als dat nodig is.
Ik kan door schatten controleren of mijn antwoord goed is.
Slide 8 - Slide
3. Leerdoelgericht werken
De docent geeft het onderwerp, RTTI geformuleerde leerdoelen en de lesopbouw aan. De docent weet de leerdoelen goed te laten aansluiten bij de voorkennis en het (taal)niveau van de leerlingen. Gedurende de les wordt continu een terugkoppeling naar de leerdoelen gemaakt om de mate van beheersing te controleren.
Instructie
Silent teaching:
- Boeken en mappen zijn dicht. Je kijkt alleen naar het filmpje en probeert alle stappen die gemaakt worden te begrijpen.
Slide 9 - Slide
Filmpje als naslagwerk voor de leerling. Docent maakt gebruik van de stille leraar om verdeelde aandachts- en redundantietie-effecten te minimaliseren. Docent werkt de opgave in stilte uit, bouwt pauzes in op momenten die cruciaal zijn voor de opgave. Leerling kijkt in stilte naar de uitwerking.
Voorbeeld
Checklist:
Dual Coding (woord en beeld combineren)
Herkenbare voorbeelden gerelateerd aan de leefwereld van de leerlingen
Slide 10 - Slide
Goed voorbeeld van twee netjes uitgewerkte voorbeelden zoals leerlingen dit in hun map gaan doen.
Koppeling met leerdoel 1: Ik weet hoe ik een som noteer in mijn schrift
Controlevragen
A
a.
B
b.
C
c.
D
d.
Slide 11 - Quiz
This item has no instructions
Aan de slag
Checklist:
Expliciete instructie voor toepassingsopdracht: wat, hoe, hoe lang, klaar?
Afwisseling in oefentypes
Eerst voordoen, daarna begeleidt inoefenen, vervolgens zelfstanding en weer samen (ik, wij, jij, wij)
Het leren zichtbaar maken
Differentiëren waar nodig: heterogeen en flexibel
Slide 12 - Slide
6. Actieve verwerking
De docent maakt expliciet over hoe de leerstof actief verwerkt dient te worden. Hierbij modelleert de docent eerst en laat daarna de leerlingen actief inoefenen. De ondersteuning wordt geleidelijk afgebouwd. De docent zorgt voor afwisseling in oefentypes en maakt gedurende de les het leren zichtbaar. De docent zet bijvoorbeeld in op hardop denken opdrachten en koppelt daar een geïnformeerde vervolgstap aan.
Controlevragen
A
a.
B
b.
C
c.
D
d.
Slide 13 - Quiz
7. Formatief handelen
De docent geeft de leerlingen gedurende de verschillende lesfasen gerichte feedback, feedup en feedforward op de op de inhoud van het werk, de leerstrategie, het gedrag en op zelfsturing. De docent bevraagt leerlingen willekeurig met open vragen. Hierbij stimuleert de docent het kwaliteitsbesef onder leerlingen door bijvoorbeeld leerlingen werk met elkaar te laten vergelijken of uitgewerkte voorbeelden in te zetten.
Begrippen uit deze les
...
...
...
Slide 14 - Slide
This item has no instructions
Afsluiting
Checklist:
Zijn de leerdoelen behaald?
Les in context plaatsen van de periode
Het leren en het gedrag samen evalueren
Vooruitblikken adhv JdW-planner
Slide 15 - Slide
8. Afsluiting
De docent controleert in de slotfase van de les of de leerdoelen door alle leerlingen behaald zijn en plaatst de les in de context van de betreffende periode. De docent evalueert samen met de leerlingen het leren en het gedrag en blikt vooruit aan de hand van de JdW-planner.