Dolfijnen

Dolfijnen
1 / 15
next
Slide 1: Slide
DierenSpeciaal OnderwijsLeerroute 1

This lesson contains 15 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 45 min

Items in this lesson

Dolfijnen

Slide 1 - Slide

Leerdoelen
Aan het einde van deze les weet jij meer over dolfijnen
Aan het einde van deze les weet jij hoe dolfijnen communiceren
Aan het einde van deze les weet jij wat dolfijnen eten

Slide 2 - Slide

Dolfijnen

Slide 3 - Mind map

Dolfijnen zijn een familie van in zee levende walvisachtigen. Ze worden ook wel dolfijnachtigen, zeedolfijnen of echte dolfijnen (in tegenstelling tot de grondeldolfijnen) genoemd.

Slide 4 - Slide

Mede door hun intelligentie zijn dolfijnen sociale dieren, die leven in groepen tot tientallen individuele dieren. Op plekken waar een grote hoeveelheid voedsel aanwezig is, kunnen groepen zich tijdelijk samenvoegen, om een supergroep te vormen; zulke groepen kunnen soms wel bestaan uit meer dan 1000 dolfijnen. Men vermoedt dat een combinatie van nieuwsgierigheid en het speelse karakter van de dolfijn ervoor zorgt dat ze veelvuldig contact hebben met andere diersoorten, waaronder de mens. Veelvuldig wordt waargenomen dat dolfijnen met boten mee zwemmen. Hun neiging naar gezelschap komt ook tot uiting in de groepen waarin dit dier leeft. Individuele dieren communiceren onder meer door een variëteit aan geluiden te maken, zoals klikken en fluitachtige geluiden.

Slide 5 - Slide

Slapen

Slide 6 - Slide

Slide 7 - Video

Anatomie van een dolfijn

Slide 8 - Slide

Dolfijnen hebben een gestroomlijnd spoelvormig lichaam dat uitermate geschikt is om snel te zwemmen. De staartvin wordt gebruikt voor stuwkracht terwijl de borstvinnen samen met de hele staartsectie worden gebruikt voor de aansturing. De rugvin zorgt, bij de soorten die deze hebben, voor stabiliteit tijdens het zwemmen.

Slide 9 - Slide

Dolfijnen ademen door het spuitgat, deze is net boven de meloen op de kop gesitueerd en wordt afgesloten door een krachtige klep die reflectorisch wordt geopend voor het in- en uitademen wanneer een dolfijn boven water komt. Het spuitgat is een geëvolueerde neus die in de loop van de evolutie van de snuit is verdwenen en is verplaatst naar de bovenzijde van de kop van het dier.

Slide 10 - Slide

Slide 11 - Slide

Communiseren
Dolfijnen kunnen heel goed met elkaar communiceren door middel van fluittonen. Net als mensen, bezit elke dolfijn over een unieke toon. Zo weten ze dus precies wie spreekt, en op welke afstand deze dolfijn zich bevindt. Dolfijnen gebruiken naast verbale communicatie ook lichaamstaal om met elkaar te communiceren.

Slide 12 - Slide

Hoe slapen dolfijnen?

Slide 13 - Open question

Hoe ademen dolfijnen?

Slide 14 - Open question

Einde!
10 minuten pauze
Daarna keuze uit:
- Spel spelen
- Tekenen/kleuren
- Wandelen

Slide 15 - Slide