Feminisme

Feminisme
par. 7
1 / 16
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisMiddelbare schoolvmbo tLeerjaar 4

This lesson contains 16 slides, with interactive quizzes, text slides and 2 videos.

time-iconLesson duration is: 15 min

Items in this lesson

Feminisme
par. 7

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Leerdoelen
Na deze les kun je:
- uitleggen wat feminisme is
- de belangrijkste kenmerken van vier feministische golven noemen
- je mening formuleren over de vraag of feminisme nog nodig is

Slide 2 - Slide

This item has no instructions

Feminisme 
Feminisme is een stroming die streeft naar gelijke (machts)verhoudingen tussen mannen en vrouwen, op  economisch, politiek en sociaal vlak. 

Dit streven wordt ook wel de emancipatie van de vrouw genoemd. 





Slide 3 - Slide

This item has no instructions

19e eeuw verzet
  • Het leven van vrouwen speelde zich thuis af

  • Vrouw had geen status en werd niet serieus genomen
  • Man was hoofd en nam alle besluiten
  • Geen zeggenschap over bezit
  • Niet stemmen

Slide 4 - Slide



Mannen verkochten hun vrouw als vee
In de 18e en 19e eeuw was scheiden voor de gewone Engelsman zo duur dat hij voor een andere oplossing koos: hij bond zijn vrouw een touw om haar nek en nam haar mee naar de plaatselijke markt.



Luid klingelend met zijn bel riep hij dat boer Joseph Thompson die dag om 12.00 uur zijn 22-jarige echtgenote, Mary Ann Thompson, zou verkopen.

Na drie jaar huwelijk hadden de twee nog steeds geen kinderen, en ze konden het ook niet goed met elkaar vinden.

Toen de tijd daar was, verzamelde zich een flink aantal mannen rond de jonge vrouw, die met een touw om haar nek op een stoel ging staan en rondkeek.

De boer begon zijn verkooppraatje: ‘Gentlemen, dit is mijn vrouw, Mary Ann Thompson, geboren Williamson, die ik wil verkopen aan de hoogste bieder. Het is ons beider wens om voorgoed van elkaar te scheiden.’

Aan een touw naar de markt
Verkoop van echtgenotes kwam niet heel veel voor, maar tot halverwege de 19e eeuw maakten echtparen uit de lagere stand wel gebruik van deze mogelijkheid als ze wilden scheiden.

De regels waren simpel: De man deed zijn vrouw een touw om haar nek en leidde haar naar de markt of de pub. Hier zei hij dat hij zijn vrouw wilde verkopen en dat zij daarmee instemde. Mannen mochten bieden, en als alles goed ging, kreeg de vrouw een nieuwe man.

Tot 1857, toen het parlement een nieuwe scheidingswet aannam, was scheiden voor de gewone Engelsman vrijwel onmogelijk.

Een scheiding moest worden goedgekeurd door het parlement en de procedure kostte meer dan de burgers konden opbrengen. Tussen 1700 en 1857 vonden er in heel Engeland slechts 314 officiële scheidingen plaats.

Je vrouw verkopen was een alternatief voor scheiden, en waarschijnlijk werd dit sinds de 11e eeuw gedaan. De eerste goed gedocumenteerde verkooppoging vond plaats in 1532, toen een man hiervoor werd veroordeeld.

Uit de 350 jaar daarop zijn talrijke gedocumenteerde gevallen van vrouwenverkoop bekend – uit rechtbankverslagen en kranten, die de ‘immorele’ levenswandel van de onderklasse graag etaleerde.

Vermoedelijk kwam vrouwenverkoop het meest voor tussen 1780 en 1850. Uit die periode zijn bewijzen gevonden van bijna 300 gevallen. Als een vrouw te koop werd aangeboden, benadrukte haar man vaak hoe mooi ze was en hoe hard ze kon werken.

De waarheid werd daarbij echter nog wel eens geweld aangedaan. Een ontevreden koper wilde de deal bijvoorbeeld terugdraaien toen hij erachter kwam dat de vrouw in kwestie niet zwanger was, zoals hem door haar man was wijsgemaakt.

Drie citaten van Joseph Thompson
‘Ik huwde haar voor mijn eigen plezier [...], maar ze werd mijn kwelgeest.’

‘Ze kan boter maken, dienstmeisjes uitfoeteren, en haar haren vlechten.’

‘Ze lacht en huilt met hetzelfde gemak waarmee u een glas ale leegt.’

Prijs voor een vrouw is 20 shilling
Niet elke verkoper dikte zijn verhaal echter aan. Dat blijkt wel uit het verkoop­praatje van Joseph Thompson toen die zijn echtgenote Mary Ann op de markt van Carlisle wilde verkopen.

‘Ik huwde haar voor mijn eigen plezier en voor mijn huishouding, maar ze werd mijn kwelgeest. Een vloek in huis, een nachtelijke invasie en een dagelijkse demon,’ zou hij volgens de Lancaster Herald hebben gezegd.

Thompson bezwoer de aanwezige mannen moeilijke vrouwen te mijden als een dolle hond, een brullende leeuw of een dodelijke ziekte. Maar toen ging hij over tot de goede kanten van zijn vrouw.

‘Nu ik u heb verteld over haar fouten en slechte kanten, wil ik u ook wijzen op haar kwaliteiten en goedheid. Ze kan boeken lezen en koeien melken. Ze lacht en huilt met hetzelfde gemak als waarmee u een glas ale leegt als u dorst hebt.

Ze kan boter maken en dienstmeisjes uitfoeteren. Ze kan Ierse volksliedjes zingen en haar haren vlechten.

Ze kan geen rum, gin of whisky maken, maar wel goed de kwaliteit ervan beoordelen, want ze heeft vele jaren ervaring met het proeven ervan. Daarom bied ik u mijn echtgenote, met al haar talenten en gebreken, voor 50 shilling te koop aan.’

Zo veel geld bood niemand, dus Joseph Thompson moest wat van de prijs af doen. Na een paar uur loven en bieden verkocht hij Mary Ann aan ene Henry Mears voor 20 shilling (zo’n 700 euro nu) en een hond, een Newfoundlander.

Mary Ann deed het touw af en vertrok samen met Henry Mears, onder gejuich van de enthousiaste menigte.

Joseph Thompson deed het touw vervolgens om de nek van de hond en liep naar de eerste de beste pub, waar hij de rest van de dag doorbracht.

Bij gebrek aan een echtscheidings­procedure werd de verkoop van vrouwen een praktische aangelegenheid, waarmee men probeerde buiten het rechtssysteem om de juridische rechten die hoorden bij een huwelijk te beëindigen.

Dit was belangrijk omdat een vrouw volgens de wet na haar mans dood recht had op een derde van zijn bezittingen.

Omgekeerd had een man de volledige zeggenschap over de eigendommen van zijn vrouw, ook bij leven. Een echtpaar was daarom afhankelijk van een ceremonie voor het oog van mensen die konden getuigen dat ze uit elkaar waren.

Maar ondanks het medewerken van getuigen en advocaten was de verkoop van vrouwen een illegale praktijk die door elke rechter werd teruggedraaid. Er zijn voorbeelden van vrouwen die na de dood van hun man een erfdeel kregen, hoewel ze al jaren eerder waren verkocht.

Boze vrouwen grijpen in
De autoriteiten namen echter zelden kennis van een vrouwenverkoop, ook al berichtten de kranten er graag over. Er zijn wel gevallen bekend waarin een stadsraad arme mannen juist aanspoorde hun vrouw te verkopen, zodat de stad het gezin geen armenhulp hoefde te geven.

Als de autoriteiten lucht kregen van een geplande verkoop, stuurden ze de politie eropaf. En niet alleen zij verzetten zich tegen de praktijk.

In een paar gevallen weigerden advocaten en notarissen de koopovereenkomst op te stellen, en in de tweede helft van de 18e eeuw werd de verkoop vaak tegengehouden door een groep boze vrouwen.

De enkele keer dat de verkoop voor de rechter kwam, werden de echtelieden weer tot elkaar veroordeeld.

Eén vrouw woonde al 17 jaar bij haar nieuwe man en had kinderen met hem gekregen, maar toen de koop ongeldig verklaard werd moesten zij en haar kinderen terug naar de man die haar ooit verkocht had.

Degenen die bij de verkoop betrokken waren, vonden deze echter moreel noch juridisch bezwaarlijk zolang er aan een paar simpele regels werd voldaan. Met name twee zaken waren belangrijk.


Touw en getuigen zijn nodig
Ten eerste moest de vrouw een touw of een halster om hebben, waarmee ze naar de markt werd ‘getrokken’, net als een stuk vee dat naar de veiling werd gebracht.

In sommige rechtszaken werd juist het feit dat de koper de vrouw had gekregen met een touw om haar nek, aangedragen als bewijs van de geldigheid van het nieuwe huwelijk.

Ten tweede moest de verkoop op een openbare plek plaatsvinden, met genoeg getuigen, zoals een markt of een pub.

Meestal stond er voordat de vrouw werd aangeboden al een koper klaar in de coulissen. Ze was dan voordat de koop­overeenkomst werd gesloten al overgegaan naar de nieuwe man, zogenaamd als zijn huishoudster of iets dergelijks.

Als de verkoper en zijn vrouw jonge kinderen hadden, gingen die gewoonlijk met hun moeder mee. Oudere kinderen, die bijvoorbeeld op de boerderij konden helpen, bleven bij hun vader. Soms waren de kinderen zelf onderdeel van de koop omdat de koper hun echte vader was.

Als een echtpaar van tevoren al een afspraak met een koper had gemaakt, kon de zaak worden afgehandeld in een pub. Maar als er nog een koper moest worden gevonden, was de markt de aangewezen plek.

Hier liepen vaak rijke mannen rond die zich een impulsieve aankoop konden permitteren. Er zijn zelfs verhalen bekend van mannen die meerdere vrouwen kochten op dezelfde markt. En in één geval, in 1835 in Cornwall, kochten twee mannen samen dezelfde vrouw, omdat ze beiden voor haar waren gevallen.

Voor de verkoper was het daarnaast van belang dat de bezoekers van de markt van elders kwamen en daardoor niet op de hoogte waren van de plaatselijke roddels. Dat maakte het makkelijker voor hem om een vrouw te verkopen die een slechte reputatie had.


Tot ver in de 19e eeuw zaten veel vrouwen vast in een slecht huwelijk zonder de mogelijkheid om te scheiden.

© © Belmiro de Almeida
Situatie van de vrouw verbetert
In veruit de meeste gedocumenteerde gevallen stemde de vrouw ermee in dat ze werd verkocht. Haar situatie werd er door de verkoop dan ook meestal beter op.

Niet zelden kwam ze uit een ongelukkige en misschien zelfs gewelddadige relatie, en nu kreeg ze de kans om verder te gaan met een nieuwe man, die hopelijk beter bij haar paste – en rijker was.

Historici hebben niet één geval kunnen vinden waarin een vrouw werd verkocht aan een man die armer was dan degene die ze verliet.

Er waren ook doortastende vrouwen die zelf de verkoop regelden. In één zo’n geval, uit 1822, werd een echtpaar tijdens de veiling op de veemarkt van Plymouth gearresteerd.

Het stel was twee jaar getrouwd, maar drie weken na de huwelijksnacht had de vrouw al een kind gebaard, en dat kon dus niet van haar echtgenoot zijn.

Hoewel de man zijn vrouw vergaf, verliet ze hem voor de biologische vader van het kind, die haar al snel opnieuw bezwangerde.

Kort daarna regelde het echtpaar een officiële verkoop, maar toen het bieden begon was de minnaar nergens te bekennen.

De vrouw liet daarop de staljongen van de pub op zich bieden – met haar eigen geld – opdat ze aan het huwelijk kon ontsnappen.

Bijna altijd waren koper en verkoper mannen, maar soms lag het initiatief bij de vrouw. Dat was bijvoorbeeld het geval bij een verkoop in de Ierse plaats Drogheda, waar ene Marguerite Collins haar man in een boze bui voor anderhalve pence aan een andere vrouw verkocht.

Vrouw wil haar man terug
Marguerite Collins kreeg echter spijt van haar overhaaste beslissing en klaagde bij de burgemeester dat haar man samenleefde met een andere vrouw – aan wie ze hem dus zelf verkocht had.

De man weigerde terug naar huis te gaan en de burgemeester riep beide partijen bij zich om een beter beeld te krijgen van de kwestie.

In het bijzijn van een talrijk publiek verklaarde de man dat Marguerite gewelddadig was en hem meerdere keren zo hard had gebeten dat hij onder de littekens zat.

De vrouw die de man had gekocht was opgeroepen als getuige in de zaak. Ze bevestigde zijn uitspraken en gaf te kennen dat ze met de dag blijer was met haar ‘aanschaf’.

De koopster zei dat er naar haar mening geen wet was die een echtpaar kon dwingen om uit elkaar te gaan.

Volgens haar moest de verkoop van een man door zijn vrouw gelijk worden gesteld aan het recht van een man om zijn vrouw te verkopen, zeker als beide partijen instemden met de verkoop.

Na deze getuigenverklaring viel Marguerite Collins haar voormalige man en zijn minnares aan – waarmee ze zichzelf bepaald geen dienst bewees. De burgemeester stuurde de partijen onverrichter zake naar huis.

Echtgenotehandel sterft uit
De handel in echtgenotes ging na de nieuwe scheidingswet van 1857 nog even door, maar nam langzaam af en stopte uiteindelijk geheel.

Tot begin 20e eeuw zijn echter nog voorbeelden te vinden van het gebruik.

Zo verklaarde een vrouw uit Leeds in 1913 voor de rechter dat haar man haar voor 1 pond aan een collega had verkocht.
Eerste feministische golf: 1870-1920

Doelen:

Toelating tot universiteit
Recht op betaald werk
Vrouwenkiesrecht
Gelijkwaardige partners

Slide 5 - Slide

1917 passief kiesrecht 1919 actief
Voorheen domein van mannen.
Kiesrecht belangrijk: hier kon je invloed uitoefenen om positie van vrouwen te veranderen
Aletta Jacobs
  • De eerste vrouw  aan de universiteit.

  • Als dokter was ze voorstander van   anticonceptie.

  • Ze eiste kiesrecht  omdat ze belasting betaalde en opgeleid was.

    Slide 6 - Slide

    This item has no instructions

    Slide 7 - Video

    This item has no instructions

    Tweede feministische golf: 1960-1980

    Slide 8 - Slide

    This item has no instructions

    Doelen:

    Gelijke kansen
    Gratis kinderopvang
    Recht op anticonceptie en abortus
    Tegen wet handelingsonbekwaamheid
    Economische zelfstandigheid
    Dolle Mina's
    Wilhelmina Drucker
    Ludieke acties
     

    Slide 9 - Slide

    Huwelijk was een soort onderwerpingsverdrag. Vrouwen moesten om toestemming vragen, konden geen verzekering afsluiten of geld bij de bank lenen. Vrouwen werden als handelingsonbekwaam gezien. 

    Wilhelmina Drucker - Ijzeren Mina. Een van de eerste Nederlandse feministen. Strijdster vrouwenkiesrecht.

    Ludieke acties: uitdelen condooms, nafluiten van mannen tegen straatintimidatie
    Blokkeren openbare herentoiletten vanwege ontbreken damestoiletten1981 recht op abortus

    Een beetje vent strijkt zijn eigen overhemd
    3e golf 
    Vanaf 1990
    Girl power: power feminisme 
    Tegen discriminerende gebruiken uit andere culturen
    Ook emancipatie van de man (zorg, werk)
    DIY Feminsm: veel verscheidenheid.             


    Slide 10 - Slide

    Powerfeminisme verzet tegen slachtofferrol
    Streven naar meer vrouwen in topposities
    Rol van de vader bij ouderschap
    Migrantenfeminisme

    Emancipatie man: zorg, werk (deeltijd)
    Vierde golf
    Startpunt 2012
    Tegen seksisme
    Body positivity
    Me too beweging
    Protesten via social media: groot bereik

    Slide 11 - Slide

    Begonnen in 2012 na brute verkrachting studente in India: schuld werd bij haar gelegd: wat doet ze na 9 uur nog op straat?

    Me too: tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag
    Feminisme nog nodig?
    Wettelijke gelijkheid maar:

    seksueel geweld
    loonkloof - zorgtaken
    glazen plafond
    seksuele vrijheid jongens - meisjes


    Slide 12 - Slide

    Vrouwen worden in Nederland niet meer wettelijk gediscrimineerd. Maar als je de letter van de wet aanpast, verander je niet direct de cultuur waaruit die wet is voortgekomen. En in die cultuur zijn mannen en alles wat we met traditionele macho-mannelijkheid associëren nog altijd overheersend, met alle gevolgen van dien.
    Zo kan het na #metoo weinigen ontgaan zijn dat seksueel geweld een groot probleem is: 45 procent van de Nederlandse vrouwen maakte al eens fysiek en/of seksueel geweld mee, 73 procent is ooit seksueel geïntimideerd

    Dan is er de economische ongelijkheid. Zo zijn sectoren zoals de horeca en de zorg, waarin vrouwen oververtegenwoordigd zijn, slechtbetaald en vallen ook de onbetaalde zorgtaken voornamelijk aan vrouwen toe.

    Zij besteden namelijk meer tijd aan huishoudelijk werk dan mannen, terwijl mannen meer betaald werk doen. De loonkloof is dan ook nog altijd zo’n 20 procent, en 46 procent van de Nederlandse vrouwen heeft te weinig geld om zichzelf te onderhouden.
     

    Slide 13 - Video

    This item has no instructions

    Wanneer was de eerste feministische golf
    A
    1840 - 1920
    B
    1870 - 1920
    C
    1820 - 1920
    D
    1870 - 1940

    Slide 14 - Quiz

    This item has no instructions

    Waar werd er voor gestreden tijdens de 1e feministische golf?
    Scholing en Betaald arbeid, politieke rechten
    Scholing & openbare plekken bezoeken
    Betaald Arbeid & Politieke rechten
    Politieke rechten & Vrijheid

    Slide 15 - Poll

    This item has no instructions


    Feminisme



    • Vrouwen die opkomen voor de (gelijke) rechten van de vrouw

    Slide 16 - Slide

    This item has no instructions