Workshop Gilles de la Tourette

Workshop Gilles de la Tourette
1 / 29
next
Slide 1: Slide
Verpleging en verzorgingMBOStudiejaar 4

This lesson contains 29 slides, with text slides and 11 videos.

time-iconLesson duration is: 49 min

Items in this lesson

Workshop Gilles de la Tourette

Slide 1 - Slide

Slide 2 - Video

Slide 3 - Video

Slide 4 - Slide

één op de honderd mensen  

Slide 5 - Slide

Slide 6 - Video

feiten
Gilles de la Tourette
Gilles de la Tourette is vernoemd naar de Franse neuroloog Georges Gilles de la Tourette (1857 – 1904). Het syndroom van Gilles de la Tourette, of kortweg Tourette, is een neuro-psychiatrische aandoening 


 Ook komt het vaak voor dat mensen met Tourette (verkeerd) gediagnosticeerd worden met een verwante aandoening, zoals ADHD, OCD of autisme. Ze krijgen dan geen Tourette-diagnose, terwijl ze wel Tourette hebben.

Slide 7 - Slide

Slide 8 - Slide

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Video

Gilles de la Tourette gaat vaak samen met ADHD of een obsessieve-compulsieve stoornis (dwangstoornis). Wanneer je last hebt van Gilles de la Tourette ben je ook gevoelig voor onder andere depressie en verslaving. Soms heb je meer last van de bijkomende problemen, dan van de tics zelf.

Slide 11 - Slide

Slide 12 - Video

Slide 13 - Slide

Slide 14 - Slide

Slide 15 - Video

Slide 16 - Slide

Slide 17 - Video

Kenmerken van tourette
Veel mensen denken dat mensen met tourette veel schelden en vloeken.  Het belangrijkste kenmerk van tourette is het hebben van tics: 
plotselinge bewegingen en geluiden waar je weinig controle over hebt. De meeste mensen met tourette hebben naast tics ook andere klachten. Naast tics, heb je bij tourette vaak ook andere klachten, zoals:
  • moeite met ergens je aandacht bijhouden of erg druk in je hoofd zijn
  • moeite met slapen
  • sterk gevoel van angst, paniek, somberheid of boosheid
  • gevoelig zijn voor prikkels (overprikkeling)
  • plots en zonder nadenken dingen doen (impulsief)
  • moeilijk kunnen stilzitten
  • herhalende gedachten die je niet los kunt laten, zoals steeds sommen in je hoofd moeten maken (dwang

Slide 18 - Slide

Slide 19 - Video

oorzaken
Omgevingsfactoren
Of een kind met een erfelijke aanleg ook daadwerkelijk tics gaat krijgen, hangt weer af van wat een kind allemaal mee maakt in zijn of haar leven. 

Slide 20 - Slide

behandeling
Gedragstherapie en Tourette
Naast advies over leefstijl is gedragstherapie de eerste keus voor behandeling. Ongeveer tweederde van de mensen met Gilles de la Tourette, Er zijn twee specifieke gedragstherapieën effectief bij de behandeling van tics:
Exposure en responspreventie
Bij deze therapie leer je om de tics tegen te houden. Je went dan aan het gevoel dat voorafgaat aan de tic.
Habit reversal
Bij habit reversal leer je eerst om je meer bewust te worden van de tic, om vervolgens een tegenbeweging te maken wanneer je de tic voelt aankomen.
Cognitieve gedragstherapie en Tourette
Cognitieve gedragstherapie richt zich op het anders nadenken over Tourette. Je onderzoekt welke negatieve gedachtes je hebt bij je Tourette en je leert hoe je die gedachtes met ongewenste gevoelens om kunt buigen naar positieve gedachten.
Een voorbeeld van cognitieve gedragstherapie dat gebruikt wordt bij mensen met Gilles de la Tourette is Rationeel Emotieve Therapie. 




Slide 21 - Slide

De eerste tics ontstaan meestal bij kinderen tussen de 6 en 8 jaar, maar soms ook wat eerder of later. Vaak heb je eerst beweegtics. Bijvoorbeeld snel met de ogen knipperen of een bepaald gezicht trekken. Later ontstaan er ook geluidstics. Bijvoorbeeld snuiven of de keel schrapen.
De piek in ernst ligt tussen de tien en twaalf jaar. Vaak worden de tics milder tijdens de tienerjaren. Een kleine groep mensen met Gilles de la Tourette houdt ernstige tics tijdens de volwassenheid.

Slide 22 - Slide

Exposure en responspreventie

Slide 23 - Slide

Habit reversal
This video is no longer available
Welke video was dit?

Slide 24 - Slide

Slide 25 - Video

Medicatie en Tourette
Antipsychotica
Antipsychotica kunnen tics verminderen, maar kunnen wel veel bijwerkingen hebben.
Botuline-injecties
Botuline-injecties, wellicht bij veel mensen beter bekend als Botox, remmen de overdracht tussen een zenuw en een spier. Hierdoor kan een tic worden onderdrukt. Een botuline-injectie werkt maximaal drie maanden. Een nadeel van deze behandeling is dat er vaak op een andere plek een nieuwe tic ontstaat.


Slide 26 - Slide

Experimentele behandelingen bij Tourette
Experimentele behandelingen bij Tourette
Naast bovenstaande behandelingen zijn er ook nog behandelingen in de experimentele fase. Denk hierbij aan diepe hersenstimulatie (DBS), cannabis en zogenaamde neurofeedback.

Slide 27 - Slide

Slide 28 - Video

Slide 29 - Video

More lessons like this