Introductie (5 minuten): Begin met een korte inleiding waarin je het belang van effectieve communicatie benadrukt en de verschillende communicatieplatforms benoemt die in de les aan bod zullen komen.
Digitale communicatie (10 minuten): Bespreek de kenmerken van digitale communicatie, zoals sociale media, e-mail en websites. Leg uit hoe het gebruik van visuals, korte en duidelijke berichten en interactieve elementen de effectiviteit van digitale communicatie kan vergroten.
Postercommunicatie (5 minuten): Bespreek de kracht van visuele communicatie via posters. Leg uit hoe het ontwerp, de lay-out en het gebruik van afbeeldingen en tekst op posters invloed kunnen hebben op de boodschap die wordt overgebracht.
Flyercommunicatie (5 minuten): Vergelijk flyercommunicatie met postercommunicatie en benadruk de verschillen in formaat, doelstellingen en doelgroepen. Bespreek hoe flyers beknopter moeten zijn en direct de aandacht moeten trekken.
Samenvatting (5 minuten): Sluit het theoretische gedeelte af door de belangrijkste punten te herhalen en te benadrukken dat effectieve communicatie afhankelijk is van het platform en de doelgroep.
Samenwerkingsopdracht (20 minuten):
Verdeel de studenten in groepen van 3-4 en wijs aan elke groep een ander platform toe (digitaal, poster of flyer).
Geef elke groep een scenario waarin ze een boodschap moeten communiceren. Bijvoorbeeld, een aankondiging van een evenement.
Laat elke groep brainstormen over hoe ze de boodschap effectief kunnen overbrengen op hun toegewezen platform en laat ze een concept ontwikkelen.
Elke groep presenteert hun concept aan de klas en legt uit waarom ze bepaalde keuzes hebben gemaakt op basis van het platform en de doelgroep.
Zelfstandige opdracht (30 minuten):
Geef elke student individueel de opdracht om een communicatie-uiting te maken voor hetzelfde scenario, maar op basis van hun voorkeursplatform (digitaal, poster of flyer).
Laat hen hun ontwerp of bericht maken met behulp van de geleerde principes tijdens het theoretische gedeelte.
Laat elke student hun werk presenteren en beoordeel het op effectiviteit in termen van het bereiken van de doelgroep en het overbrengen van de boodschap.
Sluit de les af door de resultaten te bespreken en de belangrijkste leerpunten te benadrukken.
Dit lesplan biedt een evenwichtige benadering om studenten te helpen begrijpen hoe ze effectief kunnen communiceren op verschillende platforms en hen de mogelijkheid biedt om dit in de praktijk te brengen. Het bevordert ook samenwerking en kritisch denken.