De Anatomie en Werking van een Blad

De Anatomie en Werking van een Blad
1 / 13
next
Slide 1: Slide

This lesson contains 13 slides, with interactive quizzes and text slides.

Items in this lesson

De Anatomie en Werking van een Blad

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Leerdoel
Aan het einde van deze les kun je de anatomie van een blad uitleggen en de werking van fotosynthese beschrijven op mavo 4 niveau.

Slide 2 - Slide

Vertel de leerlingen wat ze aan het einde van de les moeten kunnen. Leg uit dat ze de anatomie van een blad moeten kunnen uitleggen en de werking van fotosynthese moeten kunnen beschrijven.
Wat weet je al over de anatomie en werking van een blad?

Slide 3 - Mind map

This item has no instructions

Wat is een blad?
Een blad is een orgaan van een plant dat meestal plat en groen is. Het is de belangrijkste structuur voor fotosynthese.

Slide 4 - Slide

Geef een beknopte uitleg over wat een blad is en benadruk het belang ervan voor fotosynthese.
Anatomie van een blad
Een blad bestaat uit een bladsteel, bladschijf en nerven. De nerven transporteren water en voedingsstoffen door het blad.

Slide 5 - Slide

Beschrijf de verschillende delen van een blad en hun functies. Benadruk dat de nerven belangrijk zijn voor het transport van water en voedingsstoffen.
Fotosynthese
Fotosynthese is het proces waarbij planten lichtenergie, koolstofdioxide en water omzetten in glucose en zuurstof met behulp van chlorofyl.

Slide 6 - Slide

Leg uit wat fotosynthese is en benadruk de rol van lichtenergie, koolstofdioxide, water en chlorofyl in het proces.
Fotosynthese: Lichtenergie
Lichtenergie wordt geabsorbeerd door chlorofyl in de bladeren. Deze energie wordt gebruikt om koolstofdioxide en water om te zetten in glucose en zuurstof.

Slide 7 - Slide

Vertel de leerlingen hoe lichtenergie wordt gebruikt in fotosynthese en wat de rol van chlorofyl is in het absorberen van lichtenergie.
Fotosynthese: Koolstofdioxide
Koolstofdioxide wordt via de huidmondjes in de bladeren opgenomen. Het wordt gebruikt om glucose te produceren tijdens fotosynthese.

Slide 8 - Slide

Leg uit hoe koolstofdioxide wordt opgenomen door de huidmondjes en hoe het wordt gebruikt in de productie van glucose tijdens fotosynthese.
Fotosynthese: Water
Water wordt via de wortels opgenomen en door de nerven naar de bladeren getransporteerd. Het wordt gebruikt bij de vorming van glucose tijdens fotosynthese.

Slide 9 - Slide

Beschrijf hoe water wordt opgenomen door de wortels en naar de bladeren wordt getransporteerd via de nerven. Leg uit hoe water wordt gebruikt in de vorming van glucose tijdens fotosynthese.
Samenvatting
Een blad bestaat uit een bladsteel, bladschijf en nerven. Fotosynthese is het proces waarbij planten lichtenergie, koolstofdioxide en water omzetten in glucose en zuurstof.

Slide 10 - Slide

Herhaal de belangrijkste punten over de anatomie van een blad en de werking van fotosynthese. Geef de leerlingen de gelegenheid om vragen te stellen en beantwoord deze indien nodig.
Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.

Slide 11 - Open question

De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.

Slide 12 - Open question

De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.

Slide 13 - Open question

De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.