Les 3: H4.3 +5.1 De terreur + oorzaak en gevolg

Franse Revolutie
1 / 16
next
Slide 1: Slide

This lesson contains 16 slides, with interactive quizzes, text slides and 3 videos.

Items in this lesson

Franse Revolutie

Slide 1 - Slide

H4.2 Leg uit wat de Verklaring van de Mens en Burger was.

Slide 2 - Open question

H4: Ik kan een omschrijving geven van de Franse Revolutie, door:
4.1. Je kan 3 oorzaken en 3 gevolgen van de plotselinge opstand van het ‘gewone volk’ tijdens de Franse Revolutie vaststellen. (r) (6.4.1)
4.2. Ik kan uitleggen waarom de Verklaring van de rechten van de Mens en Burger een kantelpunt in de geschiedenis was en daarbij 3 gevolgen noemen. (r) (6.4.2)
4.3. Ik kan uitleggen waarom het einde van de Franse Revolutie ‘de Terreur’ wordt genoemd. (r) (6.4.3)

Slide 3 - Slide

De executie van Lodewijk XVI zorgde voor onenigheid in de Nationale Vergadering. Niet iedereen vond dat de koning had moeten sterven. Deze groep gematigden noemden zich Girondijnen. Daar tegenover stonden de radicalen. De Jacobijnen wilden juist een geheel nieuw Frankrijk, zonder herinneringen aan het ancien régime. Deze radicale groep, onder leiding van Robespierre, greep de macht. De Jacobijnen werden daarin gesteund door de Parijse bevolking. De Jacobijnen veroordeelden elke tegenstander ter dood, zonder rechtszaak. Vooral de Girondijnen waren niet veilig voor dit schrikbewind. Deze periode staat nu bekend als de Terreur.
Bron 1: Lodewijk XV1

Slide 4 - Slide

In de loop van 1793 werd de situatie er niet beter op in Frankrijk. Koningen uit andere landen waren bang dat de revolutionaire gedachten zich zouden verspreiden. Daarom vielen andere landen Frankrijk binnen, maar een leger van vrijwillige soldaten vocht terug. Soldaten uit de stad Marseille riepen met een lied iedereen op om voor Frankrijk en de revolutie te vechten. Dat lied, La Marseillaise, is nog steeds het Franse volkslied.
Bron 2: Bastille

Slide 5 - Slide

De Terreur eindigde pas toen Robespierre zelf onder de guillotine belandde. In juli 1794 namen de Girondijnen de macht over. Maar ook de Girondijnen konden geen einde maken aan de chaos. Het land werd wanordelijk bestuurd, er waren aanhoudende voedseltekorten, de adel wilde haar oude positie terugkrijgen en er was dreiging van buitenlandse troepen.

Buitenlandse legers vielen vanaf dat moment Frankrijk opnieuw binnen. Door de inzet van soldatenvrijwilligers konden de aanvallen worden gestopt, maar het volk eiste weer een sterk bestuur met een krachtige leider. Misschien wel een legerleider, een jonge generaal, die succesvol was in de strijd tegen adellijke legers en op het buitenlandse slagveld? De tijd van Napoleon Bonaparte trad aan.

Slide 6 - Slide

5.1: Ik kan vanuit een tekst de directe oorzaak van een gebeurtenis halen. (t) (Oranje vlak na tekst 6.4.1)

Slide 7 - Slide

Politieke oorzaak
economische oorzaak
Directe oorzaak
Indirectie oorzaak
Derde stand organiseert de Nationale Vergadering.
Door rovers kan er geen handel tussen provincies plaatsvinden.
Aanval op de Bastille
Grondwet en grondrechten opschrijven.

Slide 8 - Drag question

4.3. Ik kan uitleggen waarom het einde van de Franse Revolutie ‘de Terreur’ wordt genoemd. (r) (6.4.3)
Noteer het antwoord van subdoel 4.3. in je aantekeningenschrift. Zoek het antwoord in de tekst van 6.4.3 of de informatie vanuit de instructie van net. 

Klaar?

Paragraaf 6.4: De Franse Revolutie. Opdracht: 8 t/m 12

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Video

Slide 11 - Video

Franse Revolutie

Slide 12 - Mind map

Slide 13 - Video

In 1789 brak de Franse Revolutie uit. Dat deze revolutie uitbrak, kwam door de structurele problemen in Frankrijk. Wat deze problemen waren, las je al in 6.2 Koningen in de knel.

Om de opstanden enigszins onder controle te krijgen, riep Lodewijk XVI de Staten-Generaal bij elkaar. Deze vergadering was al sinds 1614 niet meer bijeen geroepen, omdat inspraak niet paste binnen het absolutisme. De Derde Stand had vooral veel klachten, want door een zomer vol misoogsten en een koude winter was de Derde Stand sterk verarmd. Deze klachten verzamelden de Derde Stand voorafgaand aan de vergadering.
In de Staten-Generaal vormden de geestelijkheid en de adel nog steeds de meerderheid. Als de vergadering dus zou stemmen over de belastingen, zouden de geestelijkheid en adel op deze manier hun vrijstellingen kunnen behouden. Daarom besloten de burgers apart te vergaderen op de kaatsbaan. De burgers noemden hun bijeenkomst de Nationale Vergadering en beloofden een grondwet op te stellen waarin de burgers meer rechten en gelijkheid zouden krijgen. Lodewijk XVI kon niets anders doen dan toegeven. Maar toch ontsloeg Lodewijk XVI zijn minister van financiën, die wél populair was bij het volk. Ook stuurde Lodewijk XVI extra legereenheden naar Parijs om verdere onrust te voorkomen.

Slide 14 - Slide

In Parijs was de broodprijs inmiddels tot recordhoogte gestegen. De bevolking besloot zich daarop te bewapenen tegen de extra legereenheden. De Parijse bevolking bestormde daarom op 14 juli 1789 de koninklijke gevangenis, de Bastille. In plaats van de verwachte wapens trof de bevolking zeven gevangenen en een kleine hoeveelheid wapens aan. Toch is de bestorming van de Bastille het symbool geworden van de Franse revolutie. Het gewone volk toonde deze dag aan dat het zich niets meer aantrok van de koning. Quatorze juillet wordt nog ieder jaar gevierd als nationale feestdag.

Slide 15 - Slide

4.1. Je kan 3 oorzaken en 3 gevolgen van de plotselinge opstand van het ‘gewone volk’ tijdens de Franse Revolutie vaststellen. (r) (6.4.1)
Noteer subdoel 4.1 in je schrijft.
Zoek het antwoord in de tekst van paragraaf 6.4.1. of het filmpje.

Klaar?

Paragraaf 6.4, opdracht 1 t/m 4.

Slide 16 - Slide