Πώς μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά
Γνωρίζουμε τι καταλήγει στον ωκεανό, πώς φτάνει ως εκεί, και πόσο επιβλαβές είναι για τα θαλάσσια ζώα. Οπότε, τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε γεγονός;
Ρωτήστε τους μαθητές:
Ποιοι είναι μερικοί από τους τρόπους που νομίζετε ότι μπορούμε να σταματήσουμε τα σκουπίδια που καταλήγουν στον ωκεανό, ειδικά τα πλαστικά;
Ορίστε μερικές προτάσεις για συζήτηση με τους μαθητές:
ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ
Με το να σκεφτόμαστε τι κάνουμε και τι χρησιμοποιούμε, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να μειώσουμε τα απόβλητά μας.
1. Τι αγοράζουμε και τι καταναλώνουμε
Αρνηθείτε - Όταν προσφέρονται αυτά τα αντικείμενα απλά πείτε όχι. Για παράδειγμα, πλαστικά καλαμάκια ή πλαστικές σακούλες.
Μειώστε - Η μείωση είναι απλή. Αν δεν το χρειάζεστε πραγματικά, μην το πάρετε. Αποφύγετε τα πλαστικά περιτυλίγματα και μπαλόνια κλπ., που καταλήγουν στον ωκεανό και βλάπτουν το περιβάλλον.
Επαναχρησιμοποίηση - Αντί για πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης, που θα μπορούσαν να καταλήξουν στον ωκεανό, γιατί να μην επιλέξετε επαναχρησιμοποιήσιμα αντικείμενα; Όπως η χρήση ενός επαναχρησιμοποιήσιμου μπουκαλιού νερού και μαχαιροπίρουνων, αντί πλαστικού μίας χρήσης. Ενθαρρύνετε τους γονείς σας να χρησιμοποιούν αντικείμενα όπως ποτήρια για καφέ και κούπες ταξιδιού όταν αγοράζουν καφέ και όχι ποτήρια μιας χρήσης.
2. Τι κάνουμε με τα αντικείμενα που είναι σπασμένα ή κατεστραμμένα.
- Πρώτα προσπαθήστε να επισκευάσετε - γιατί να αγοράσετε νέα, όταν μπορείτε απλά να μάθετε πώς να επισκευάζετε πράγματα;
- Βρείτε νέα χρήση - αν δεν μπορείτε να επισκευάσετε ένα αντικείμενο, τότε σκεφτείτε νέους τρόπους που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε. Παλιά σεντόνια και ρούχα για παράδειγμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γίνουν φωλιές για ορφανά και τραυματισμένα άγρια ζώα.
- Τρίτον, καινούργιο τελείωμα – ένα νέο στρώμα βαφής ή γυαλιστικού θα το έκανε και πάλι χρήσιμο.
3. Τι κάνουμε με τα αντικείμενα που δεν χρειαζόμαστε πλέον.
- Τα δίνουμε - αν ένα προϊόν είναι σε καλή κατάσταση, αλλά δεν το χρειάζεστε ή δεν το θέλετε πια, όπως τα παιχνίδια για τα οποία έχετε μεγαλώσει πολύ. Στη συνέχεια, θα μπορούσαν να δοθούν σε μια φιλανθρωπική οργάνωση για κάποιον που δεν έχει πολλά, μπορούν να πωληθούν / ανταλλαχθούν σε αγορές ανταλλαγής, ή μπορείτε να κάνετε δικές σας ανταλλαγές με οικογένεια και φίλους.
- Ανακύκλωση - δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ή να επισκευαστεί. Οπότε, ανακυκλώστε όσο μπορείτε. Βεβαιωθείτε ότι διαχωρίζετε τα σκουπίδια σας ανάλογα με το τι μπορεί να πάει στο κάδο κομποστοποίησης, του κάδου ανακύκλωσης και των κανονικών σκουπιδιών. Όσο λιγότερα πετάτε τόσο το καλύτερο, ειδικά τα πλαστικά.
Ορισμένα πλαστικά μπορούν να επιστραφούν για ανακύκλωση στα καταστήματα, όπως τα δοχεία μελάνης. Άλλα μπορούν να δωριστούν σε ειδικά προγράμματα όπου μετατρέπονται για να χρησιμοποιηθούν σε 3D εκτυπώσεις. Όπως τα προγράμματα που φτιάχνουν αντικείμενα που βοηθούν το κοινό, όπως η κατασκευή τεχνητών άκρων για παιδιά που έχουν ανάγκη.
Όσο περισσότερο αρνούμαστε τα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης και ανακυκλώνουμε ό,τι μπορούμε, τόσο λιγότερη ζήτηση υπάρχει για την παραγωγή νέων προϊόντων. Επίσης, έτσι μειώνεται την πιθανότητα να καταλήξουν στον ωκεανό, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει να σωθούν χιλιάδες θαλάσσια ζώα κάθε χρόνο.
Υπολογίζεται ότι έχει ανακυκλωθεί μόνο το 9% του πλαστικού που έχει παραχθεί.
4. Τι κάνουμε με τα απόβλητα / θαλάσσια συντρίμμια που βρέθηκαν στην ξηρά ή στον ωκεανό.
- Απομακρύνετε τα σκουπίδια από πάρκα, σχολικές αυλές και παραλίες. Κάθε κομμάτι που μαζεύετε βοηθά στο να μην καταλήξουν σε αποχετεύσεις και κανάλια και τελικά να καταλήξουν στον ωκεανό.
- Βοηθήστε στο μάζεμα των θαλάσσιων συντριμμιών από τα κανάλια και τον ωκεανό. Κάποια άτομα συμμετέχουν σε καταδύσεις για να απομακρύνουν τα σκουπίδια από τις γύρω αποβάθρες / προβλήτες, τους υφάλους και τον βυθό.
Σημείωση – βεβαιωθείτε ότι συμμορφώνεστε με τους νόμους. Ορισμένα μέρη έχουν περιορισμούς στο μάζεμα των σκουπιδιών, όπως τα δίχτυα ψαρέματος, για να διασφαλιστεί ότι ο ύφαλος ή το οικοσύστημα δεν έχει υποστεί ζημιά.