Jas over de stoel, oortjes in de tas, tas op de grond
Schoolspullen op tafel: collegeblok + potlood
timer
2:00
Slide 3 - Slide
Bij de start van iedere les verwelkomt de docent de leerlingen bij de ingang van de deur, noemt leerlingen bij naam, maakt oogcontact en besteedt aandacht aan het welbevinden van leerlingen. De docent geeft het goede voorbeeld en spreekt hoge verwachtingen uit voor het verloop van de les door succescriteria op gewenst gedrag, schooltaal en effectief leren te benoemen. De leerlingen zitten startklaar en zijn bijvoorbeeld ingelogd in LessonUp en hebben hun JdW-map op tafel.
Programma Foutloos Rekenen
Duur: 14 weken
Opzet: 4 uur in de week
1x instructie-les (externe docent)
1x instructie-les (wiskunde docent)
2x inoefen-les (wiskunde docent) om lesstof te verwerken.
1x huiswerk (mentor of wiskunde docent)
Monitoring:
Nulmeting
Iedere week een toets
Tussenmeting (Toetsweek 3)
Eindmeting (Toetsweek 4)
Slide 4 - Slide
Hoe gaan we dit doen? 'Foutloos Rekenen' loopt 14 weken lang, met elke week 4 uur les. Dit omvat een instructieles van een externe docent, twee inoefenlessen met onze eigen wiskundedocenten, en huiswerkbegeleiding door onze mentoren. We beginnen met een nulmeting om te zien waar we staan, gevolgd door wekelijkse toetsen, een tussenmeting, en een eindmeting. Zo kunnen we echt zien hoeveel we zijn verbeterd.
In periode 3 en 4 focussen we op 'Rekenrecepten'. Dit betekent dat we gaan werken met het Foutloos Rekenen Opgavenboek, ruitjespapier, potlood, en gum. Deze materialen helpen ons bij het oefenen en beheersen van de rekenvaardigheden die we nodig hebben om succesvol te zijn in het programma en daarbuiten.
Huiswerk maken -> wekelijkse controle door schoolleiding, niet gemaakt = nablijven bij de teamleider
Gebruik maken van de digitale oefentool
Metingen serieus nemen (controle op inhoud en notatie)
Openstaan voor feedback (en dus soms dingen op een andere manier doen dan je gewend bent)en vragen stellen
Slide 7 - Slide
at verwachten we van jullie? Heel belangrijk is dat je elke les je gevulde etui, ruitjesblok en het 'Foutloos Rekenen' boek meeneemt. We verwachten dat je actief deelneemt in de les, volgens onze JdW-Klimwijzer. Dit betekent dat je meedoet, vragen stelt, en openstaat voor feedback. Ook maken we huiswerk en gebruiken we de digitale oefentool. En natuurlijk nemen we de metingen serieus, zodat we kunnen zien hoeveel we leren.
Vandaag
Ruitjesschrift in orde maken: op iedere bladzijde moet een kantlijn staan. Doe dit alvast voor minimaal de eerste 10 bladzijdes.
Aan de slag met werkboek rekenen automatiseren.
Hoe: in stilte zolang de timer loopt. Daarna in zachtjes overleg.