Fotografie & nieuwe media RV les 3

ckv rv                               periode 2

fotografie &

nieuwe media

les 3

1 / 22
next
Slide 1: Slide
Culturele en kunstzinnige vormingMiddelbare schoolhavo, vwoLeerjaar 4

This lesson contains 22 slides, with text slides and 5 videos.

time-iconLesson duration is: 45 min

Items in this lesson

ckv rv                               periode 2

fotografie &

nieuwe media

les 3

Slide 1 - Slide

Zes kenmerken

- Voorstelling

- Vorm

- Ruimte

- Tijd

- Drager

- Netwerk

Slide 2 - Slide

Nieuwe media: hoe kijken?
  • Voorstelling: WAT wordt er afgebeeld?
  • Vormgeving: HOE wordt dat afgebeeld?
          > Ruimte
          > Tijd
          > Drager
          > Netwerk

Slide 3 - Slide

Nieuwe media: oefenen
We gaan vier voorbeelden binnen de nieuwe media bekijken aan de hand van de vier vormgevingsaspecten:
Ruimte, Tijd, Drager, Netwerk.

Vraag jezelf bij elke manier van kijken af:
WAT zie ik? HOE komt dat tot stand?
WELK effect heeft dat op de toeschouwer?

Slide 4 - Slide

Voorstelling
Onder de voorstelling verstaan we wat de kunstenaar heeft afgebeeld en hoe we dat interpreteren. De komst van nieuwe media heeft de vormgeving van kunst veranderd en de manier waarop wij naar de wereld kijken.

Slide 5 - Slide

Katja Novitskova
Katja Novitskova zoekt beelden van dieren via Google, print ze op groot formaat en stelt ze zo tentoon. Ze laat zien hoe 'echte dingen' steeds meer vervangen worden door afbeeldingen op het internet.

Slide 6 - Slide

Vorm
Veel nieuwe media zijn lens-based: gebaseerd op het gebruik van de lens. De lens heeft grote invloed op hoe wij naar de wereld kijken. Beroemde foto's , films of videoclips zitten in ons hoofd en bepalen onbewust onze blik op de werkelijkheid.

Slide 7 - Slide

Cindy Sherman
Sherman maakt kunstwerken die doen denken aan shots uit films maar zijn geheel verzonnen. Het zijn clichebeelden waarin 'film-achtige' personages, omgevingen en thema's voorkomen.

Slide 8 - Slide

Ruimte

Nieuwe media maken het voor kunstenaars sneller mogelijk om meeslepende ervaringen te creeeren; totaalinstallaties. Ze kunnen een toeschouwer bijvoorbeeld omringen met filmprojecties, of met lichtbakken foto's laten oplichten.

De verschillende beelddragers in een kunstwerk noemt met kanalen; zo heet een installatie met 2 schermen een two-channel installation. Ook geluid is belangrijk: surround sound omringt de toeschouwer met geluiden uit een andere wereld.

Slide 9 - Slide

Pipilotti Rist
Rist maakt video-installaties, maar houdt zich met meer bezig dan beeld en geluid. Zij ontwerpt ook de ruimte waarin deze te zien zijn. Die is vaak ingericht met hangmatten, banken, tapijten en aangename kleuren. Zo beinvloedt ze ook hoe we lichamelijk reageren op wat we zien en horen.

Slide 10 - Slide

Slide 11 - Video

Tijd
Kunst die gebruikmaakt van nieuwe media is vaak time-based: kent een tijdsverloop. Dit geldt in ieder geval voor bewegend beeld, omdat er tijd nodig is om dit op te nemen en af te spelen.

Slide 12 - Slide

Simone Forti
Simone Forti werkt al in de jaren 70 met hologrammen: driedimensionaal fotografische projecties. Haar hologrammen bestaan uit een gefilmde figuur van wie een driedimensionaal beeld is gecreeerd dat lijkt te bewegen. 

Slide 13 - Slide

Slide 14 - Video

Slide 15 - Video

Slide 16 - Video

Drager
Een drager is datgene waarmee of waarop een werk wordt getoond: bijvoorbeeld fotopapier, beeldscherm of projectiescherm. Al deze dragers geven elk een andere beleving.

Slide 17 - Slide

Tony Oursler
Oursler combineert meerdere nieuwe media in zijn presentaties. Hij print fotopapier op houten dragers en plaatst hier monitoren in, waarop hij met een mediaspeler digitaal videomateriaal afspeelt. In het werk verwijst hij naar gezichtsherkenningstechnieken van beveilingscamera's. Zijn boodschap: niemand heeft meer privacy.

Slide 18 - Slide

Slide 19 - Video

Netwerk
Via internet en social media gaat de verspreiding van beeld en tekst nog veel sneller dan voorheen, wat ons een hele andere kijk op de wereld geeft. We zijn met elkaar onderdeel van 1 groot netwerk.  Met virtual reality kunnen we zelfs hele nieuwe werelden creeeren.

Slide 20 - Slide

JODI
JODI basseert hun kunst op de effecten van de allesoverheerdende netwerken; wie hebben de macht en het geld in die nieuwe wereldorde? Automatic Rain is een van hun eerste kunstwerken op het web. Het is geinspireerd op de watersproeiers die de rijke straten van Silicon Valley in perfecte staat houden. Dat is de Amerikaanse regio waar de belangrijkste high-tech bedrijven zich bevinden, waaronder Apple, Google en Facebook.

Slide 21 - Slide

Slide 22 - Slide